26 April 2024, 19:39 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Медійники Бердичева скаржаться на труднощі у висвітленні роботи міської ради

Публічні заходи не анонсуються для широкого кола медійників, а потрапити до міської ради можна лише за попередньою домовленістю про коментар — на такі проблеми у травні скаржилися бердичівські медійники.

Щоб роз’яснити це проблемне питання, кореспонденти інтернет-видання Times.zt прийшли на пресконференцію першого заступника голови Бердичівської громади Артема Азізова, про яку дізналися від колег-журналістів. Пресконференція була присвячена темі підвищення у Бердичеві ставку єдиного податку.

«Нам не повідомляється ні про які засідання, які відбуваються в міськвиконкомі, зокрема і про це. Повідомили всіх, крім нас. Нам два рази не повідомляли, коли зустрічалися підприємці-перевізники з міським головою, коли посли приїжджають, коли відбувається зустріч із громадськими діячами якимись, і про сьогоднішню пресконференцію. Я можу з упевненістю сказати, що всіх було повідомлено, крім нас», – висловив своє обурення Віталій Сінєльніков.

Зі свого боку Артем Азізов відповів, що вважає журналістів непрофесійними й необ'єктивними.

«А я це навіть не заперечую. Тому що я не вважаю, що ви об’єктивно висвітлюєте інформацію і професійно підходите до виконання своїх журналістських обов’язків, – відповів Азізов і звинуватив кореспондентів у маніпулюванні фактами.

У ході суперечки з’ясувалося, що непрофесійними журналістів Times.zt Азізов вважає через сюжет про земельні пролблеми у Бердичівській ОТГ, який журналісти подали, не дочекавшись коментаря посадовця. У свою чергу кореспонденти це пояснили тим, що занадто довго намагалися отримати коментар і змушені були опублікувати сюжет, доки він не втратив своєї актуальності.

Журналістів Times.zt підтримали інші медійники, які були присутні на пресконференції, дорікнувши заступнику голови громади, що вони не мають змоги безперешкодно потрапляти в приміщення міської ради, оскільки охорона їх не пропускає далі першого поверху без дзвінка посадовцю, до якого прямує журналіст.

Артем Азізов сказав, що такі дії були пов’язані з карантином, але журналісти наводили приклади, що й після того, як Житомирська область перейшла з “червоної” в “жовту” карантинну зону, у них виникали проблеми з допуском. Навіть на пресконферецію Азізова вони потрапили з перепонами.

«Охоронець сказав, що йому була дана вказівка нікого не впускати без дозволу, і його ніхто не попередив, що ми маємо прийти. Невже ми не можемо просто так зайти?», – обурилася представниця радіостанції «Лайф ФМ» Людмила Острожинська.

«Я не розумію, чому сьогодні виникла така проблема. Питання стояло на охороні у карантинний період. З журналістами питання не стояло. Можливо, він не зрозумів вказівок. Я можу запевнити вас, що проблем доступу журналістів до Бердичівської міської ради нема і не буде. Це виключно якесь непорозуміння», – підсумував Азізов.

Юристи ІМІ неодноразово давали роз'яснення про те, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, а посилання на карантин як на законну підставу обмеження доступу журналістів є недійсним. Втім випадки, коли чиновники відгороджуються від представників ЗМІ, посилаючись на карантинні обмеження є непоодинокими.

З моменту, коли перший заступник голови Бердичівської громади запевнив представники ЗМІ, що у подальшому проблем з допуском не виникатиме, минуло 3 тижні, втім, покращення журналісти не відчули.

«Жодної прес-служби нема. Вхід на верхні поверхи з чиновниками зачинений. Перед тим як взяти коментар, треба брати погодження в радника. Взагалі ні про що не повідомляють. Я, як журналіст, подавав звернення з проханням повідомляти мене про події, але у відповіді мене відправили на сайт. А там комісій нема взагалі, а події через одну», – розповів редактор інтернет-видання «Бердичів СІТІ» Олексій Побережний.

Ми продовжимо слідкувати за цією проблемою, водночас нагадаємо, що в ІМІ працює правова гаряча лінія, на якій надають консультації досвідчені медіаюристи Роман Головенко й Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ info@imi.org.ua.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Мережа медіаспостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.