29 March 2024, 08:52 Житомир: °C
Стахов Андрій
Юрист, Партнер ЮФ "Костик Горлов"

СПОЖИВАЧ ПРОТИ ЖИТОМИРГАЗУ – ЧИ Є ШАНСИ ЗАХИСТИТИСЬ В СПОРІ З «ВЕЛИКИМ МОНОПОЛІСТОМ»?

19 травня АТ «Житомиргаз» відключило газопостачання в пологовому будинку та лікарні в Житомирі. Міський голова у відповідь доручив подати повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідь Житомиргазу на ці події проста – діяли в межах закону. Житомиргаз завжди діє «в межах закону», як і більшість облгазів по всій країні. Питання лише в тому, що це за закон і чому він дає такі широкі можливості облгазам? На що здатні ці без перебільшення стратегічні підприємства?

Переважно облгази є типовим прикладом того, що в Україні називається «олігархічний метод ведення бізнесу» - стратегічна енергетична галузь, великий вплив на споживача та на державу, всіляка підтримка з боку регулятора на рівні нормативної бази (тих самих «законів») і не тільки.

Час від часу облгази, а Житомиргаз не є виключенням, стають об’єктом посиленої уваги медіа – розслідування Антимонопольного комітету, мільярдні борги перед державою за відібраний із системи газ, мітинги споживачів, претензії відносно ціноутворення тощо.

Мало хто знає, що облгази, основною функцією яких є розподіл газу в наші квартири та будинки, велику частину своїх доходів формує за рахунок абсолютно інших речей. Яких?

Справа в тому, що облгаз за законом володіє статусом Оператора газорозподільної мережі, однією з функцій якого є перевірка споживачів та їх лічильників на предмет дотримання правил експлуатації і таке інше (простими словами, чи не крадуть споживачі газ). У разі виявлення тих чи інших порушень слідує додаткове до вже спожитого газу грошове нарахування – в нашій практиці зустрічались випадки нарахувань від кількох десятків тисяч гривень до кількох мільйонів і вище. Можливість таких дій закріплена в Кодексі газорозподільних систем, який приймає та періодично змінює «під Оператора» НКРЕКП. Це і є той самий «закон», який дає широкі можливості облгазам, залишаючи споживачу примарні шанси на успішний захист.

Типовий механізм донарахування наступний:

Співробітник Житомиргазу приходить та перевіряє лічильник (чи всі пломби на місці, чи нормально лічильник працює, чи немає слідів втручання). Як правило, такі порушення знаходяться і їх спектр досить широкий. Таким порушенням, наприклад, може бути подряпина або тріщина на склі лічильника (навіть не намагайтесь зрозуміти, яким чином така подряпина може впливати на роботу лічильника), що трактується як пошкодження лічильника чи втручання в його роботу споживачем.

Далі йде демонтаж лічильника та його експертиза, яку проводить або сам Житомиргаз, або «дружня» до нього лабораторія – в нашому випадку це ДП «Житомирстандартметрологія». Нічого хорошого для споживача така перевірка в собі не несе.

Наостанок відбувається засідання комісії АТ «Житомиргаз», на якому приймається рішення про донарахування споживачу і визначається сума до сплати. З цього моменту споживач є боржником, навіть якщо ніяких протиправних дій з лічильником він не робив. Також з цього моменту Житомиргаз може прийти і відключити газ, що також відбувається досить часто.

Все це – законно, але лише на перший погляд, допоки з цим питанням не починає розбиратись суд. Останній досить часто встановлює незаконність донарахувань Житомиргазу, якщо споживач знає як себе захистити та активно доводить свою правоту.

Але, ефективний захист споживача є швидше виключенням із правил, оскільки звичайна людина переважно не знає, що робити і як себе захистити в цьому «бюрократичному пеклі». Ця проблема вже стала настільки масовою по всій країні, що про неї потрібно говорити.

Що робити:

  • Перша стадія – усвідомлення проблеми. Потрібно розуміти, що якщо до вас прийшли перевіряти лічильник, то проблема вже є. Просто вона відтягнута в часі (варто сказати, що ненадовго). А значить захищатись потрібно тут і зараз. Не потрібно покладатись на загальновідомий принцип «мене це обійде стороною». Не обійде – повторюсь, проблема ВЖЕ Є.
  • До перевірки співробітників облгазу допускати ПОТРІБНО. При цьому, всі дії та весь хід такої перевірки детально фіксуйте на відео, це вкрай важливо.
  • Якщо відносно Вас складено акт про порушення, а Ви з таким порушенням не погоджуєтесь (наприклад, в акті вказано про пошкодження лічильника, але насправді його немає, або ж Вас звинувачують у втручанні в лічильник, а Ви цього не робили) – не підписуйте акт або ж зазначайте свої заперечення. Достатньо написати «з висновками, викладеними в акті про порушення, не погоджуюсь та вважаю їх безпідставними». Підпис акту без зауважень буде грати цілком і повністю проти споживача.
  • Лічильник буде демонтований співробітниками облгазу та залишений споживачу для доставлення на експертизу. На цьому етапі багато споживачів «забивають» на проблему. Ви маєте знати, що у разі не доставлення лічильника на експертизу підозри облгазу будуть вважатись підтвердженими, що значно ускладнить Ваш захист в подальшому та спростить і без того нескладну «шаблонну» роботу облгазу.
  • Ви доставили лічильник на експертизу. Тут знову згадуємо другий пункт і весь хід експертизи фіксуємо на відео. У разі складення документів про ті чи інші порушення, з якими Ви не згодні – заперечуємо і не підписуємо.
  • Наступним кроком буде засідання комісії, на якому будуть розглядатись складені відносно Вас акти про порушення та інші документи. Очевидно, що на цьому етапі також важливо прийти і заперечити проти порушень.

Всі описані вище дії є превентивними, але вони навряд врятують від рішення комісії не на Вашу користь. Після цього у Вас залишається два варіанти – сплатити нараховану суму або звернутись до суду.

Наша практика показує, що захищатись через суд, якщо Ви впевнені в своїй правоті, можна і потрібно. Як я сказав вище, закон працює не на користь споживача, але якісна підготовка, правильність дій споживача на перших етапах, збір доказів та аналіз судової практики, якісна юридична допомога – все це суттєво збільшує Ваші шанси на успіх.