20 April 2024, 10:14 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

30 червня 2021 спливають контракти з керівниками 14-ти шкіл: що далі?

30 червня 2021 спливає термін дії контрактів з керівниками 14-ти міських шкіл: № 1, 17, 20, 27, 28, 30, 33, 35, Колегіуму, Житомирської початкової № 11, Гімназії № 3, Ліцеїв № 1, 2, 24.

Це ті керівники, які у червні 2020 вже отримували пенсію за віком, що стало підставою для продовження з ними контрактів на один рік без проведення конкурсу (п. 1 ч. 3 розділу X Закону).

Тепер у цих школах мають бути оголошені конкурси на посаду керівника (ч. 2, 12 Закону), а від 1 липня 2021 - до отримання результатів таких конкурсів - мають керувати виконуючі обов'язки керівника. Нагадаю, що у ЗОШ № 22 з осені 2019 також керують виконуючі обов'язки.

Чому конкурси не оголосили своєчасно - до 30 квітня 2021? В умовах карантинних обмежень виникли певні складнощі в організації конкурсів. Нажаль, виконавчі органи - виконавчий комітет, юридичний департамент, департамент освіти - побачили вихід, який суперечить законодавству: зупинити конкурси та продовжити контракти з керівниками без конкурсу, за результатами співбесіди.

Співбесіди організовував директор департаменту освіти. Їх було проведено 15 квітня 2021: непублічно, без критеріїв. Міському голові були передані пропозиції щодо продовження контрактів з керівниками 13-ти шкіл, які сформовані посадовими особами на власний розсуд. Відеозапис співбесід оприлюднили через місяць після їх проведення - за запитом громадськості. Для порівняння: під час проведення конкурсу відеозапис конкурсного відбору оприлюднюється протягом наступного дня (ч. 8 ст. 39 Закону, п. 13.5 Положення).

Окрема цікава історія відбувалась з директоркою Гімназії № 3. Вона непомітно перейшла з категорії керівників, з якими контракт дійсний до 30 червня 2021, до категорії керівників, з якими контракт укладено до 30 червня 2026. Відповідно співбесіду з нею не проводили. Водночас на офіційний запит департамент освіти надав контракт (арк. 7), дійсний до 2021.

Після проведення співбесід до міської ради з проханням привести процедуру призначення керівників шкіл до вимог законодавства звернулись освітній омбудсмен та начальник управління Державної служби якості освіти у Житомирській області. У п. 4-5 Заяви Спілки надано роз’яснення, чому в умовах карантину слід дотримуватись вимог Закону: виявляється, не для всіх посадових осіб це є очевидним.

Для "збереження обличчя" було вирішено вважати, що Положення про конкурс на посаду керівника школи не дозволяє провести конкурси в умовах карантину. На підтримку цієї версії директори юридичного департаменту, департаменту освіти та відповідно їх підлеглі говорять про те, що неможливо провести "зустрічі" кандидатів на посаду з великою кількістю людей: трудовим колективом, батьківським колективом (п. 9 Заяви, арк. 15). Насправді відбулася підміна понять: ч. 7 ст. 39 Закону, п. 8, 11.1.6 Положення передбачають "ознайомлення” кандидатів із закладом освіти, трудовим колективом та представниками органів громадського самоврядування шкіл (тобто отримання відомостей, а не зустріч). Тому відмова від таких зустрічей або їх проведення в режимі онлайн цілком відповідатимуть вимогам існуючого законодавства.

Отже, у червні 2021 за Розпорядженням міського голови зібрано робочу групу з 24 осіб для внесення змін до Положення. Щодо 15-ти осіб (з цих 24) ми маємо факти, які підтверджують як мінімум їх лояльність до порушень законодавства під час проведення попередніх конкурсів та/або роботи з Положенням в попередніх редакціях. Серед них депутатка гуманітарної комісії, заступниця міського голови, керівник юридичного департаменту, 6 працівників департамента освіти, 5 директорів шкіл, голова міського профкому.

У п. 7-8 Заяви (арк. 5) ми пояснюємо, чому для підвищення ефективності роботи робочої групи потрібно:

- виключити 15 осіб з її складу;

- дозволити депутаткам гуманітарної комісії (яких наразі у складі робочої групи 8 !!!) працювати за згодою;

- ввести по одному фахівцю від окремих департаментів/управлінь міської ради.

Крім того, якщо вже робочу групу зібрано, пропонуємо нарешті внести зміни, про які ми повідомляли спочатку на етапі роботи робочої групи у лютому 2019 (п. 3.2 додатку 1 до Звернення), пізніше у липні 2020 - на етапі оприлюднення від 23 липня 2020 проєкту рішення сесії (нажаль, депутатський корпус проігнорував наші сигнали, і 28 вересня 2020 документ було затверджено рішенням сесії зі всіма суперечностями). Ми звернулись ще раз до міської ради - у лютому 2021. Працівниця юридичного департаменту нам відповіла, що "відсутні підстави внесення змін".

З часом Положення про конкурс стає гіршим. До нього вносять нові норми, які суперечать законам, звужують права громадян. Зокрема:

1) у Положенні взагалі відсутній порядок формування конкурсної комісії: передбачено, що міський голова формує склад конкурсної комісії одноосібно (п. 10.1, 10.1.4 Положення, всупереч ч. 4 ст. 39 Закону);

2) до складу конкурсної комісії на постійній основі включено працівника департаменту освіти як представника від інститутів громадянського суспільства (це просто анекдот))))) (п. 10.1.3 Положення, всупереч ч. 4 ст. 39 Закону);

3) засідання конкурсних комісій намагаються зробити закритими від громадськості (п. 10.3.1, 10.3.2 Положення, всупереч ч. 4 ст. 39 Закону);

4) участь в роботі конкурсних комісій з правом дорадчого голосу представників органів громадського самоврядування школи, в якій проходить конкурс, також обмежили (а як же думка педагогічного колективу та батьків щодо кандидатів на посаду?))) (п. 10.2 Положення, всупереч ч. 4 ст. 39 Закону);

5) на фоні відсутності критеріїв оцінювання презентацій кандидатів щодо перспективного розвитку шкіл маємо ще й розпливчасті правила визначення переможця, що надає купу можливостей для маніпуляцій на останньому етапі конкурсу, який навіть не фіксується на відео (п. 13.4.5, 13.4.5.1 Положення, всупереч ст. 1154 Цивільного кодексу, ч. 8 Закону).

Отже, робочій групі є, над чим працювати. Перше засідання робочої групи, призначене на 24 червня 2021, не відбулося за відсутністю кворуму. Водночас відбулася знакова бесіда з питання прозорості роботи робочої групи. Директор та юрисконсульт департаменту освіти, деякі директори шкіл вважають, що робоча група має працювати у закритому режимі, категорично виступають проти здійснення відеозапису засідань.

Проте треба розуміти, що робоча група є допоміжним органом Житомирської міської ради, який утворюється для забезпечення здійснення повноважень ради. До складу робочої групи входять посадові особи, які є підзвітними, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою (ст. 75 Закону). Результати роботи робочої групи впливатимуть на умови реалізації в громаді законних прав її членів. Отже, вільний збір та обробка інформації про роботу робочої групи є законним актом, кінцевою метою якого є захист законних прав громадян (ч. 4 ст. 21 Закону, ч. 1 ст. 7 Закону).

Наскільки затягнеться робота робочої групи, наскільки вона буде прозорою та ефективною? Коли у Житомирі розпочнуть конкурси? Чи зміниться і як Положення про конкурс на посаду директора школи? Наразі складно сказати.

Впевнено можна стверджувати одне: від 1 липня 2021 Житомир матиме 15 шкіл без директорів внаслідок взятого департаментом освіти курсу на непрозору політику.

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО “Демократичний Альянс Жінок”

та Спілки “Освіту - в законне русло”