19 April 2024, 11:17 Житомир: °C
Руслан Годований
підприємець, громадській діяч

Діюча податкова система є гальмом розвитку економіки та потребує кардинальної зміни

Наша країна у рейтингу рівня життя, економічних свобод та рівня податкової системи знаходиться не перший рік у кінці списку. Більшості фінансистам зрозуміло, що тільки розвиток економіки дозволить підняти рівень життя українців.

Але депутати Верховної Ради думають навпаки, вони вважають, що агресивна податкова політика має зробити заможними українських громадян та сприяти розвитку економіки. Для цього народні обранці разом із Кабміном розробили законопроєкт № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Хочу вас ознайомити з окремими «геніальними ідеями» для розвитку економіки нашої держави з цього законопроєкту: будь-який податковий інспектор може виписати штраф підприємству/підприємцю та без рішення суду на цю суму накласти арешт на майно підприємства або підприємця (бачу чергу інвесторів, які почнуть ризикувати своїми активами); інше нововедення особливе застосування ПДВ для новобудов, що призведе до здорожчання житла на первинному та вторинному ринку на 20 % та може спровокувати замороження сотні будівництв у країні й породити тисячі збанкрутілих інвесторів житла; і як вишенька на торті, якщо ви не працювали через карантин або просто понесли збитки, то можете зарахувати тільки 50 % цих збитків у наступний період, а інше маєте заплатити з власної кишені. А також ще багато чого, що й далі знищуватиме економіку країни.

На мою думку, нам потрібен суспільний діалог про нову економічну та податкову реформу із залученням спілок підприємців, законодавців та Кабміну. Головною ідеєю цього діалогу має бути заможній працюючий громадянин та розвинуті й економічно сильні українські підприємці, які мають наповнювати бюджет, а не так як відбувається сьогодні — наповнення бюджету будь-якою ціною, навіть через знищення економіки.

Не змінимо податкову систему та підходи до розвитку економіки будемо вічно стояти на колінах та простити кошти по світу.