20 April 2024, 01:20 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Яким був липень для медіа Житомирської області

Порізані колеса автівки журналіста і спроба редактора через ліс потрапити на зустріч з президентом — такими подіями, які стосуються медійників Житомирської області, запам’ятався липень.

Але про все по порядку.

Пошкоджене авто журналіста

Порізані колеса і подряпини на автівці — таку картину журналіст Новограді-Волинського інтернет-видання «4141.com.ua» Олександр Сукач побачив вранці 28 липня.

Ці події він пов’язує зі своєю професійною діяльністю, оскільки останнім часом писав про проблемні теми і отримував погрози у коментарях, атакож телефоном.

«Думаю, машину мені пошкодили саме через мою професійну діяльність. Адже поряд стояло ще з десяток автомобілів, але їх не зачепили», – розповів Олександр Сукач у коментарі «Суспільному».

Назвати конкретних людей, яких би підозрював у пошкодженні своєї автівки, журналіст не може.

«Є кілька резонансних тем, на які я писав, але прямих персональних погроз я не отримував, тому не можу сказати, що підозрюю когось конкретно», – зазначив він.

Попередньо справа ведеться за частиною 1 статті 347-1 Кримінального кодексу України. Якщо порушників знайдуть і доведуть їхню вину, їм загрожуватиме штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років

Навпростець до президента

Справжніми пригодами обернулося бажання головного редактора газети «РІО-Бердичів» потрапити на полігон, куди з нагоди Дня Сил спеціальних операцій прилетів президент Зеленський.

Про візит президента журналіст Олександр Доманський дізнався випадково, адже ця подія не анонсувалася, тож, акредитації він не мав.

Як повідомляють ЗМІ Житомирської області, приїзд Зеленського у Бердичів для багатьох медійників став сюрпризом, журналістів на нього не запрошували. Про приїзд президента медійники дізналися вранці 29 липня від голови обласної ради Володимира Федоренка, який пояснював відсутність голови ОДА Віталія Бунечка.

«На території області в одній із військових частин перебуває президент Володимир Зеленський, його супроводжують голова облдержадміністрації та народні депутати», — сказав Володимир Федоренко.

Відсутність акредитації редактора «РІА-Бердичів» не зупинила, прибувши до в’їзду на полігон, журналіст не зміг потрапити на територію, яка охоронялася військовими та поліцейськими. Тоді він вирішив пішки через лісок пройти до майданчика, де планувалися урочистості.

«Я очікував побачити пости ще на під’їзді до ліску, але там нікого не було. Не було нікого і на дамбі, і на дорозі, яка з лісу вивела мене до самого вертолітного майданчика, на якому мав приземлитись Зеленський. Жодних попереджувальних знаків, жодних шлагбаумів чи стрічок на цій дорозі теж не було.

І лише коли я привітався з військовим, який чатував у кущах біля майданчика, він зробив круглі очі і сказав, що сюди проходити не можна. Військовий передзвонив старшим, і невдовзі разом ми підійшли до групи військових та поліцейських, серед яких був і начальник міського відділу поліції. Я попросив, щоб мені дозволили доєднатись до журналістської братії, яка очікувала візит головнокомандуючого.

Але, ні. Представник СБУ зі знайомим обличчям сказав, що це ще щастя, що я попав на них, а не на бійців УДО (охорона президента), але ні підійти до журналістів, ні повернутись туди, звідки прийшов, він не дозволив», — описав він свої пригоди на сайті.

Далі журналіста відвезли у відділ поліції, де взяли пояснення і відпустили. Наразі Бердичівський районний відділ поліції проводить перевірку цих подій.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Мережа медіаспостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.