19 April 2024, 07:04 Житомир: °C
Олександра Мельник
Очільниця КП "Центр захисту тварин",ініціативна житомирянка та просто добра дівчина, але не до всіх :)

Ми лише гості на цій планеті. І етикет ніхто не відміняв.

Близько 1 мільйона тварин й рослин у світі під загрозою вимирання. Лише за останні 50 років чисельність популяцій диких хребетних тварин скоротилася на 68%.

Основна причина такої сумної статистики, вгадайте, хто? Звісно, людина та її діяльність. Від сільського господарства й видобувної промисловості до шаленої урбанізації, вирубки лісів, значного використання пластику й неконтрольованого знищення видів тією ж людиною.

615ae811eefb1.jpg


Експлуатація тварин заради бізнесу й розваг також залишається гострим питанням. Придбати екзотичних тварин, панд, єнотів та, навіть, левів в наш час дуже просто. Купа об’яв у вільному доступі. Ймовірно, є попит та мені складно пояснити, чим представник Homo Sapiens керується, коли прагне придбати собі додому рись чи ведмедика.. Здається ж все просто – дикі тварини мають жити у дикій природі. Але ж, ні, людина – тут володар Всесвіту й вершитель долей!

До речі, тваринництво відповідальне за 14,5% викидів усіх антропогенних парникових газів – майже на рівні транспорту(14%), в той час як від промисловості ми отримуємо 21%, а від електричної й теплової енергії – 27%.

Є над чим подумати

615ae82d9ff13.jpg


Що ж, можна довго говорити про ощадливе використання земель, культурне споживання природних ресурсів, ефективну охорону довкілля або очікувати на створення різних програм чи законів на всіх рівнях, а після ще вимагати належні їх контроль та виконання.

А можна розпочати з себе. Вже сьогодні. Скоротити, наприклад, використання в побуті поліетилену й пластику, переглянути свій раціон щодо вживання продуктів тваринного походження або ж просто відмовитися від натуральної шуби чи візиту до контактного зоопарку. Так, цим не врятуєш весь світ. Але можна врятувати чиєсь життя або зберегти домівку. Є шанс такими діями кожного, в певній мірі, знизити темпи кліматичних змін, й відповідно, зменшити негативний вплив на біорізноманіття, а також попит на збочені розваги та кривавий заробіток із беззахисними тваринами.

615ae851c2803.jpg

Сьогодні, 4 жовтня, у світі відзначають День тварин — день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, так як щодня тварини потерпають від жорстокого поводження та опиняються на межі зникнення. І швидкість цих невідворотніх процесів залежить виключно від нас. Дбайте про оточуючий світ та будьте відповідальними за своє майбутнє! Кожне життя цінне.