20 April 2024, 06:11 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Директори Шредінгера

Довідково. Кіт Шредінгера - герой уявного експерименту в квантовій механіці, який одночасно перебуває в двох станах: живий та мертвий.

30 червня 2021 року закінчився термін дії строкових трудових договорів з директорами ЗОШ № 1, 17, 20, 27, 28, 30, 33, 35, Гімназії № 3, Ліцеїв № 1, 2, 24, Початкової школи № 11, Колегіуму.

Відповідно до Закону “Про повну загальну середню освіту” (ч. 2 ст. 39) та Положення про конкурс (п. 6.2) міський голова мав розпорядитись про проведення конкурсів на посаду керівників в усіх цих школах ще до кінця квітня 2021 року.

Пройшло літо. Від 23 вересня 2021 року вже внесено доповнення до Положення про конкурс, чим планувалося врегулювати проведення конкурсів в умовах карантину. Міський голова стверджує, що ніяких проблем немає і конкурси зараз розпочнуться. Громада чекає: коли ж розпочнуться? Але... чи розпочнуться?

Якщо термін дії договорів сплив, то від 1 червня 2021 року всі ці школи працюють без керівників?

Дивно, але ні.

Департамент освіти повідомляє, що вакансії на посаду керівника відкрито лише в 2-х школах: ЗОШ № 22, Ліцей № 25. А громадяни, з якими договори спливли 30 червня 2021 року, продовжують свою діяльність як директори. Отже, продовжують отримувати, як директори, заробітну плату за рахунок коштів державної субвенції і керувати, як директори, комунальним майном, і створювати, як директори, умови для провадження освітнього процесу.

На яких підставах, спитаєте ви?

Закон “Про повну загальну середню освіту” (ч. 12 ст. 39) каже, що по закінченні дії договору трудові відносини припиняються. Те саме зазначено і в самому договорі (п. 6.3): дія договору припиняється при закінченні строку його дії.

Але, виявляється, департамент освіти підписав з директорами Додаткові угоди до договорів. До угод (п. 1.1.2) вписали, що кінцевим терміном дії договору тепер вважається не 2021 рік, а 2022 рік (для директорів ЗОШ № 1, ЖПШ № 11) або 2024 рік (для решти 11-ти директорів). На особливих умовах продовжує перебувати керівниця Гімназії № 3. Якщо з іншими директорами було проведено формальні співбесіди, то річний договір з директоркою Гімназії № 3 перетворився на 6-річний навіть без проведення співбесіди.

Продовження терміну дії строкових трудових договорів шляхом укладення додаткових угод на довільний термін суперечить законодавству: Кодекс законів про працю (ст. 23) встановлює, що укладаються саме строкові договори, якщо цього вимагає закон. Укладення строкових договорів з директорами шкіл передбачено Законами “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту”.

Чому таке коїться? Нагадаємо, що 3 лютого 2021 року виконавчий комітет прийняв рішення, яким на період карантину було зупинено конкурси та дозволено продовження договорів за результатами співбесід.

Важливою дрібницею є те, що у рішенні виконавчого комітету говориться про продовження “строкових трудових договорів (контрактів)”. Як бачите, вводиться поняття “контракт”. Таке поняття відсутнє як у Законі “Про повну загальну середню освіту”, так і в Положенні про конкурс, затвердженому рішенням міської ради (п. 3, 6, 18-20).

Контракт є формою трудового договору, коли термін його дії може визначатись за угодою сторін. Водночас терміни дії договорів з директорами шкіл не можуть встановлюватися за домовленістю сторін, оскільки чітко визначені Законом “Про повну загальну середню освіту” (ч. 12 ст. 39): 6 років або, якщо людина займає посаду директора вперше, з нею укладають договір на 2 роки і потім можуть продовжити ще на 4 роки без проведення конкурсу.

Отже, у рішенні виконавчого комітету карантин використаний як підстава для зупинки конкурсів, а поняття “контракт” - як підстава для продовження договорів на довільний термін (на 1, 3, 5 років). Тим самим порушено норми законів.

Рішення виконавчого комітету на сьогодні не скасовано, отже залишається чинним.

Як наслідок, директорів немає, але одночасно вони є.

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО “Демократичний Альянс Жінок”

та Спілки “Освіту - в законне русло”