29 March 2024, 07:10 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"Чорний лебідь" Казахстану: революція без лідера та ідеї, яку ніхто не очікував

У Казахстані проходять масові акції протесту які з економічних переросли в політичні. Уряд подав у відставку, але це не зупинило протестувальників.

Ці події стали повністю латентними, а тому абсолютно непрогнозованими і неочікуваними. Назарбаєва зміщено з посади голови Ради Безпеки республіки. Мітингувальники висунули владі нові вимоги. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що має намір діяти жорстко.

На цей момент за офіійними даними загинуло 8 силовиків, про втрати з боку протестувальників точної інформації немає.

З чого все почалось?

Казахстан вважається відносно найдемократичнішою із середньоазіатських держав — зрозуміло, лише на тлі своїх сусідів (як виявилося, найкраще це відчуває Кенес Ракішев та Мухтар Аблязов.Його соціально-політична система має свою специфіку, яка досі перешкоджала встановленню в країні ізольованої деспотії на кшталт Туркменістану або Узбекистану, а також перешкоджала внутрішньому конфлікту еліт та сповзанню в хаос за прикладом Таджикистану та Киргизстану. Ще одна особливість Казахстану – його дуже тісні економічні та політичні відносини як із Росією, так із Заходом (а також із Китаєм), що робить його найвідкритішою країною Середньої Азії. Водночас, за всіма міжнародними рейтингами корупції та громадянських свобод він знаходиться серед найгірших країн світу.

Щодо поточної ситуації. Казахстан оприлюднив ціну на зріджений газ з 1 січня 2022 року. Ціни на вулицях майже подвоїлися за ніч. Країна увійшла до топ-20 у світі з видобутку нафти та природного газу. Влада Казахстану пояснила, що тарифи діяли багато років, тому їх уже не можна було. Проте країна-виробник природного газу змушена використовувати зріджене паливо вдвічі дорожче у порівнянні з світовими цінами. Громадянські протести заповнили вулиці, що почалися на південному заході Мангістауської області видобутку природного газу і в результаті поширилися на інші регіони Казахстану. Президент Казахстану К. Токаєв видав тимчасове розпорядження про те, що ціна газу не повинна перевищувати 50 тенге (0,11 $) за літр у Мангістауській області, де почалися заворушення. Однак у всіх регіонах та містах набула чинності вимога збільшити паливо зрідженого газу до 50 теньге. Протестувальники зіткнулися з поліцією та спалили автосервісні центри на вулицях. Сильна участь громадян західних держав та міст у боротьбі полягає у тому, що 90% машин ходять на зрідженому газі.

Чому Казахстан – витяжка, а використовує дорогий газ?

Хоча країна є лідером у світі з видобутку природного газу, вона експортує безпосередньо до Росії без переробки. Політична та економічна політика Росії перебуває під тиском. Президент М. Назарбаєв підписав цей договір. Ось і почалася боротьба за те, щоб повністю прибрати "таємного президента", який обіймає посаду голови Ради Безпеки з політичної платформи. У міру безладів, що продовжуються, деяким містам і штатам було наказано ввести режим НС і карантин. Силовикі ніби то намагаються контролювати вулиці, прое багато правоохоронців переходять на бік мітингувальників. Ось що люди не їдять статистику, а їдять хліб. Розчарування народу, спричинене зростанням цін, вперше в історії країни призвело до відставки уряду.

Протести спалахнули несподівано, і за короткий термін охопили більшу частину країни. Підвищення цін на пальне стало іскрою, що підірвала порохову діжку. Стало зрозуміло, що незмінний режим Назарбаєва, який править навіть більше за Лукашенка, дістав уже всіх.

А тепер декілька слів щодо самого лідера Нації. Назарбаєв не був тираном в повному сенсі слова, а скоріше наділений величезною офіційною та неофіційною владою політичний арбітр, що майже три десятиліття утримує баланс кланів та угруповань еліти Казахстану. У цьому він дуже схожий на Леоніда Кучму 90-х років, так само як Казахстан схожий на Україну з її західними та східними регіонами, що дуже різняться (політично і культурно), з її регіональними олігархічними кланами (донецькими, вінницькими, закарпатськими тощо). ). Ось тільки Назарбаєву вистачило розуму не нацьковувати одну частину країни на іншу, як це зробили українські політики. Його методи дещо інші: іноді в Казахстані, під виглядом боротьби з корупцією, громять той чи інший клан, що надто вже зарвався, серед них навіть ті, що стосуються кола президентської «сім'ї». Когось садять, когось навіть убивають (під виглядом самогубств та нещасних випадків), але багато опальних бонз встигають втекти за кордон, оголосивши себе опозиціонерами. Так, при цьому ЗМІ гримлять резонансними справами, викриваються розкрадачі та хабарники, але вся фіктивність такої «антикорупційної боротьби» видна неозброєним оком. У тому числі й тому, що всі антикоррупційні органи Казахстану були підпорядковані Назарбаєву, вони створюються, скасовуються і реорганізовуються.

Отримали коментар читача з Казахстану на питання про роль Нурсултана Назарбаєва у подіях, що відбуваються:

Має роль головного антагоніста. За 30 років провалилася індустріалізація країни. Усі проекти, започатковані під фанфари провалилися з тріском. Не модернізовано підприємства з переробки вуглеводнів та газу, гірничорудні підприємства, але передано до приватних рук. Практично провідними галузями управляє зять. Аграрний сектор у занепаді. Країна, яка колись годувала союз, займала позиції в топ5 експортерів зерна не може прогодувати себе сама.

Назарбаєвих та самого Нурсултана просто ненавидять. Його самого, брата, родичів. Склав повноваження з посади голови Комітету національної безпеки - його племінник.

Єдине про що зараз переживають у мережі, і як було озвучено, на вулиці, щоб він не встиг покинути країну.

На разі Міністерство закордонних справ поширило офіційну заяву наступного змісту

У Казахстані ведеться режим надзвичайного стану на всій території країни.

▪️Спочатку мітинги розпочалися в Мангістауській області, жителі якої виступили з вимогою знизити роздрібні ціни на скраплений газ.

▪️У відповідь уряд знизив ціни. А також запровадило мораторій на підвищення цін на соціально значущі продукти, ПММ, комунальні послуги.

▪Всі затримані в перші дні акцій протесту були звільнені.

▫️Однак, виступи в інших великих містах переросли у масові заворушення та напади на органи влади.

▫️В Алмати відбулися напади на адміністративні та військові об'єкти, захоплення аеропорту та утримання іноземних пасажирських та вантажних літаків. Що говорить про високий рівень підготовки та координації дій нападаючих.

▪️Аналіз показує, що Казахстан зіткнувся зі збройним вторгненням терористичних груп, підготовлених за кордоном.

▪️У зв'язку з різким загостренням ситуації президент Касим-Жомарт Токаєв обійняв посаду голови Ради Безпеки РК

▪️І звернувся до ОДКБ із запитом на надання військової допомоги у проведенні контртерористичної операції.

▫️Режим НС включає комплекс заходів для підтримки громадської безпеки та верховенство закону.

▫️Правоохоронні органи та Збройні сили РК уповноважені припиняти будь-які протиправні дії.

▪️При цьому, держава продовжить забезпечувати права та інтереси всіх представників нашого поліетнічного та багатоконфесійного народу

▪️А також безпека іноземних громадян, що знаходяться в країні, у тому числі дипломатичного корпусу та журналістів.

▪️Будуть захищені іноземні інвестиції та бізнес зарубіжних компаній.

▫️Республіка Казахстан віддана дотриманню міжнародних зобов'язань у галузі прав людини та продовженню курсу реформ у рамках концепції "Чутої держави".

▫️МЗС підтримує постійні зв'язки з міжнародними партнерами з усіх поточних питань двостороннього та багатостороннього співробітництва.

Нинішня криза в Казахстані мимоволі змушує порівняти її із ситуацією в Білорусії півтора роки тому з погляду дій влади. З аналізу обох ситуацій можна винести багато повчального, хоча ситуація в Казахстані ще далеко від вирішення, а починаючи з другої половини сьогодення достовірної інформації звідти немає. Проте.

Звертає увагу досить м'яка реакція влади на масові акції протесту на самому початку як у Казахстані, так і в Білорусії. Якщо в Білорусії точкою біфуркації став силовий розгін першого великого мітингу, який викликав великі «кола по воді», що купувалися майже місяць, то в Казахстані ситуація вийшла з-під контролю фактично на другу добу. І в поясненні причин цього лежить якраз розуміння глибокої різниці між двома країнами.

На користь білоруських силовиків грало те, що еліта була зцементована навколо Олександра Лукашенка, якому не було потреби лавірувати між інтересами різних кланів і криза його наздогнала без легального наступника, як у випадку Назарбаєв-Токаєв. Не було у Олександра Григоровича й потужних опонентів із ресурсами, що ховалися за кордоном та мають можливості впливати на ситуацію в країні, а також сильні кримінальні структури.

Важливим фактором стала географія та пора року – маленькі розміри Білорусії дозволяли маневрувати силами та засобами силовиків, оперативно стягуючи їх до Мінська, тоді як казахський протест фактично розпався на кілька окремих потужних вогнищ, для одночасного гасіння яких не було достатніх сил та засобів, а до Міністерства оборони казахська влада планувала звертатися явно в останню чергу. Природа теж допомогла білорусам – початок навчального року, ще незвідана до кінця небезпека коронавірусу, а також дачний сезон відтягли частину населення від протестів. На руку Лукашенку зіграла і демографія – медіанний вік у Білорусії становить 40,9 років, тоді як у Казахстані – 29 років, наслідки «молодості» населення очевидні.

Білоруські силовики після першої розгубленості швидко перехопили ініціативу, почавши проводити активні заходи в інтернеті, затримуючи найактивніших учасників протестів, а також дозовано демонструючи жорсткий підхід. Про масові арешти в Казахстані поки що невідомо, але місцевій владі вдалося те, що не зробили білоруси – тотально відключити інтернет, що одразу позначилося на потоці новин із країни.

Загалом, Мінську в 2020 році вдалося перевести протест до венесуельського сценарію, коли населенню зрештою набридли піші прогулянки у вихідні в центрі міст, а точкова робота з активістів зрештою призвела до відсутності потужних лідерів усередині країни. Як піде розвиток подій у Казахстані, передбачити складно, але очевидно, що вирішальними стануть найближчі кілька днів.

Оскільки проестувальники перехоплюють ініціативу, їм вже потрібно починати вирішувати, як казав Ленін, головне питання - ПИТАННЯ ВЛАДИ В КРАЇНІ, а також зорієнтуватись в міжнародному розкладі. Але є одне велике але. В проетсів немає ні ІДЕЇ, ні ПЛАНУ, ні ЛІДЕРА. І це дуже важлива особливість, яка не забеспечує перспективності протестів.

Розвиток подій показує, що ситуація в цій країні чим далі тим все більше ускладнюється. На разі ОДКБ анонсує військову інтервенцію. Токаєв зрозумів, що може утримати владу лише на російських багнетах. Лукашенко, як і кожен диктатор, підтримує своїх побратимів на нещастя і готовий вислати невелику партію військових. Замаячили цинкові труни перед лукашистським референдумом.

Але, згадуючи ситуацію з вірменсько-азербайджанським конфліктом, ОДКБ — це марна організація. Вона може організувати вторгнення, але готова послати свої військові загони, щоб залякати народ. Взагалі про зовнішній фактор подій в цій країні - це окрема тема розмови.

Сьогодні головне питання , як цю ситуація використає на свою користь очільник Кремля і чи піде Путін на на Казахстан, як відомо в Кремлі вже давно натякають, що південний Сибір (північний Казахстан) був і повинен бути російським. Тобто Кремль вже раніше висунув територіальні притензії до РК.

Дуже сумніваємось, що це допоможе погасити всенародний протест.

Отже, чого досягли протестувальники до цього моменту:

1. Зниження цін на пальне

2. Відставка уряду

3. Відхід Назарбаєва з посади голови Ради безпеки.

Казахстан проходить дуже серйозну перевірку. Велика ймовірність того, що країна виявиться зануреною в багаторічний хаос війни всіх проти всіх. Загостряться як соціальні протиріччя, так і регіональні, національні і кланові. Тоді Казахстан чекає кривава баня.