25 April 2024, 14:23 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

УМИРОТВОРЕННЯ ЧИ ОКУПАЦІЯ? РОСІЯ ПЕРЕКИДАЄ ДО КАЗАХСТАНУ ВСЕ НОВІ І НОВІ СИЛИ

"Когда твой друг в сложном положении, каждый пользуется этим по возможности" - вислів з життя і ваємостосунків людей, який підходить до ситуації в Казахстані, що склалась наразі в геополітичному контексті.

Поки президент Казахстану Касим-Жаморт Токаєв приймає вітання з підвищенням свого статусу і перемогою свого клану, насолоджуючись ейфорією від придушення "революції в своїй країні. Його друг (як він його нещодавно назвав) Владімір Путін вирішив не втрачати час та не обмежуватись малю кількістю інтервентів і прийняв рішення нарощувати свою військову присутність в РК наскільки це може бути максимально можливо.

Господар Кремля вже увійшов у смак, і мабуть його миротворчий апетит Токаєв ймовірно навряд чи вже задовільнить малою порцією до поки РК не буде "примиротворена" до складу нового Радянського Союзу. Тут виникає питання , для чого миротоврцям тяжкі бронемашини, БМП , легкі танки разом з системи ПРО, якщоїх місія заключається в охороні об*єктів від протестувальників та патрулюванні вулиць.

Міноборони РФ в ночі 8 січня повідомило російським ЗМІ через свою пресслужбу про підготовку нового перекидання миротворців РФ до Казахстану.

В даний час військові готуються до відправки в республіку з аеродромів до Московської, Іванівської, Ульянівської областей. Наразі підрозділи ВДВ РФ займаються навантаженням штатної техніки та озброєння у військові літаки.

«Підрозділи Повітряно-десантних військ зі складу російського контингенту миротворчих сил ОДКБ, що здійснили раніше марші, знаходяться на аеродромах навантаження «Чкаловський», «Іваново-Північний» та «Ульяновськ-Східний»», — йдеться у повідомленні військового відомства (цитата «Інтер». »). За даними відомства, група військових, що раніше прибула в Казахстан, приступила до виконання поставлених завдань.

Нагадаємо, перші підрозділи російських миротворців прибули зі складу миротворчих сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) прибули до Казахстану 6 січня на прохання президента республіки Касим-Жомарт Токаєва. Керуватиме діями російських миротворців командувач ВДВ генерал-полковник Андрій Сердюков. Саме він У 2014 році керував оперією по окупації та анексії Криму, через це його в Україні внесли до списку санкцій.

А от Білорусь щось довго збирала своїх бійців. На думку деяких експертів затягування з часом відпривки білорусів може пояснюватись тим, що насправід у формі білорусів до РК було перекинуто переодягнених псковських десантників. Безперечно, прецедент із відправкою білоруських військових до Казахстану — явище історичне. Вперше білоруські солдати вирушили за межі Білорусі з часів Афганістану.

Також розкрилося і те, що насправді є ОДКБ — це клуб для літніх диктаторів, які утримують владу виключно терором. Вони створили ОДКБ, щоб придушувати будь-які іскри протесту об'єднаними силами пострадянських диктатур. Путіну не потрібен ефект доміно та поширення революції, так само як і зміна геополітичного вектора пострадянських країн.

В умовах реальної війни, як у випадку з Вірменією та Азербайджаном у Карабахському конфлікті, ОДКБ марна. Таким чином, СНГ-шние царки створили свою версію Організації Варшавського договору з блекджеком і всім іншим. Все для того, щоб давити народ у крові.

Білорусь за Конституцією – нейтральна держава. Нейтральне держава має кидати свої війська на придушення революції у далекій країні. Проте завдяки політиці Лукашенка білоруські солдати стали розмінною монетою у грі кремлівських геополітичних амбіцій. Сьогодні їх відправлять до Казахстану, а завтра — кудись ще. І не факт, що всі вони повертаються додому.

Чи хочуть білоруси безглуздо вмирати у чужих війнах? Питання риторичне.

У Казахстан надіслали контрактників, мотивувавши їх грошима та житлом. Вони перетворилися на звичайних найманців, коли погодилися на цю авантюру, тому шкодувати їх нема чого.

Вже сьогодні з Білорусі лунають натяки на скоре обмеження суверенітету РК. Необхідно запросити Казахстан вступити до союзу РФ та Білорусії, вважає білоруський політолог, голова інформаційно-аналітичної установи "Круглий стіл демократичних сил" (КСДС) Юрій Воскресенський.

Токаєв не став дякувати казахським силовикам за наведення порядку в більшості регіонів країни, пообіцявши, що всі їхні дії будуть «вивчені». Воно й зрозуміло, саме силовики насамперед проворонили добре організований протест ( можливо так було задумано), а тепер лише виправляють власні недоробки. З іншого боку, Токаєв сам сприяв протесту.

Так чи інакше казахських силовиків чекає зачистка: як недороблені, так і багато знаючі силовики не зручні зараз Токаєву, який знайшов нову опору в екс-радянських (а як ще назвати ОДКБ у цій ролі) і китайських силовиках.

«Єлбаси закликає всіх згуртуватися навколо Президента Казахстану для подолання поточних викликів та забезпечення цілісності нашої країни», - наголосив його речник Айдос Укібай. Також він повідомив, що Назарбаєв провів телефонні переговори із главами дружніх держав. Перший президент Казахстану лідер нації Нурсултан Назарбаєв не з'являється на публіці і особисто в прямих ефірах не робить заяв у зв'язку з останніми подіями через хворобу, вважає його колишній радник, політолог Єрмухамет Єртисбаєв. Зазначу, що донька Лідера нації - Дарига є головою верхньої палати казахського парламенту - Сенату. Як відомо на цю хвилину вже взято під варту колишнього очільника Комітету національної безпеки РК Карима Максимова, якому інкримінується державна зрада і до 15 років ув*язнення. Повідомляється також про затримання інших посадових осіб, прізвища не розголошуються. (Про це більш детально розповім в наступному блозі)

Позиція Токаєва дедалі більше віддаляється від позиції Лукашенка і наближається до «баранячого рогу» Башара Асада, який проміняв суверенітет на виживання себе та своєї держави. Несподівано, але це розв'язує президенту Казахстану руки для запуску маховика репресій. У зацікавленихросійських та китайських політичних еліт союзників і васалів у Казахстані набагато менше, ніж ренегатів та противників – тепер Токаєв може розправлятися з усіма, ким незадоволені Китай чи Росія – гарантією ж безпеки та збереження посад без розташування Токаєва стає заступництвом і Китаю, і Росії.

Казахські протести увійшли до суперпозиції: жодні зовнішні сили не зможуть інспірувати протести у державі без консенсусу на це місцевих еліт. Кожна сторона, у такому разі всі сторони отримують свої вгоди і досягають поставлених цілей.

Якщо Токаєв зуміє до кінця вивчити природу алматинських погромів та викриє тих, хто за ними стоїть зрозуміє, що зробив НЕПРОБАЧНИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ ПРОРАХУНОК - ОДНУ ЄДИНУ і водночас СМЕРТЕЛЬНУ ПОМИЛКУ ЗАПРОСИВШИ НА ДОПОМОГУ ПУТІНА І РОСІЙСЬКУ АРМІЮ.

Чим швидше президент РК насмілиться і випровадить миротворців ( якщо в нього це вийде), тим краще йому, його народу і тим легше йому буде у стосунках з КНР США і Туречииною

Джерело інформації видання Комерсант


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy/

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...