26 April 2024, 04:09 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

Джаз у нашому місті

Хвилини непідробної радості подарувало присутнім перше зібрання клубу «Джаз у нашому місті», яке відбулося днями у ЖОУНБ імені Олега Ольжича.

«Говорити про музику – це все одно, що танцювати про архітектуру. Тож, хочеш, давай будемо слухати джаз. Він знає більше за нас», - звертаються до охочих організатори заходу, працівники відділу літератури іноземними мовами та ІРЦ «Вікно в Америку» бібліотеки. Звертаються, запрошуючи до діалогу. Адже джаз – це музика імпровізації, яка твориться тут і зараз, пропонуючи шукати разом відповіді на вічні запитання.

Талановиті студенти Житомирського фахового коледжу імені В.С.Косенка (директор Г.Ю. Бродська) разом зі своїми викладачами представили програму, яка дала можливість слухачам відчути хвилюючі ритми і принаду джазових композицій з притаманними їм грою меланхолійних почуттів і палких пристрастей, сповнених недомовками і натяками, де смуток часто іде поруч з гумором, а чистота з брутальністю..Власне, як це і відбувається у житті. Запрошували до музичного діалогу студент другого курсу, вдумливий і чутливий, гітарист Сергій Амоленкан (викл.Е.О.Демченко), який представив п’єсу видатного американського джазового композитора сучасності, лауреата 25 премій «Греммі» Чик Кориа. Харизматичний і піднесений випускник коледжу Назар Каліщук, віртуозно виконав джазову п’єсу свого викладача, Народного артиста України В.А.Губанова. А власні джазові роздуми, вишукані і неквапливі, запропонував слухачам саксофоніст, студент 4 курсу Ян Фесько.

Класика джазу прозвучали у досконалому виконанні викладачки коледжу Ю.М.Глозман. Це такі твори:

«Колискова», яка підкорила світ своєю чутливістю і красою. класика джазу Дж.Гершвіна;

«Чаттануга ЧУ-Чу», хіт володаря трьох премій «Оскар» американського композитора-лірика Г.Уоррена;

«Зірки падають на Алабаму» американського композитора, доктора філософії Френка Перкінса;

«Дим» американського композитор-класика Дж.Керна.

Парафраз на тему «До Елізи» (Скорик-Бетховен) та «Блюз» (Геннадій Сасько) блискуче прозвучало у фортепіанному ансамблі викладачок музичного коледжу Ю.М.Глозман та І.А.Павлоцької

Студенти і викладачі закладу вивчають і досліджують сучасну джазову музику, надихаються майстерністю виконавців зі світовим ім’ям, серед яких немало українців. І з чарами цього видатного явища мистецтва вони щедро ділилися з членами клубу, здобувачами освіти Центру легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира (директор О.Старинець).

Присутні на засіданні клубу могли ознайомитися з цінними виданнями з історії і сучасності джазу, представленими на книжковій виставці, підготовленій фахівцями бібліотеки. Низку унікальних книжок надав ІРЦ «Вікно в Америку».


6203760e22f77.jpg

62037541e02d4.jpg

6203759028f8b.jpeg

620375ab56590.png

6203757f17925.jpeg

620375cdab6bf.png

620375e19ace8.jpg

620375f4e7726.jpg