28 March 2024, 10:46 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Звернення до Міжнародного кримінального суду – це цвях у труну російського агресора

Війна - це найжахливіша форма розв’язування протиріч. Відповідно і наслідки цього явища є надважкими як для сторін конфлікту, так і для людства в цілому.

Війна спричиняє жертви серед цивільного населення, переважна більшість яких є воєнними злочинами, згідно визначенням норм міжнародного права. У випадку війни росії в Україні агресором є безпринципна дика орда, для якої немає нічого святого. Ця війна триває понад три місяці, протягом яких російським агресором вчинено велику кількість воєнних злочинів.

Перелік діянь, які підпадають під визначення воєнні злочини, досить місткий, тому перерахую деякі: умисне вбивство, умисний цілеспрямований напад на цивільне населення, що не бере безпосередньої участі у воєнних діях, обстріл чи напад на цивільні об’єкти, що не є воєнними цілями, зокрема, на цивільні населені пункти, житлові приміщення чи культурні цінності, незаконне знищення чи привласнення майна, невиправдане військовою необхідністю; умисне вчинення дій, які спричиняють голод цивільного населення, як способу ведення війни, умисне створення завад для допомоги, катування або нелюдське поводження, взяття заручників, зґвалтування.

З цього неповного переліку вбачається, що майже все, що коїть росія на нашій землі, є воєнними злочинами. Притягнення до відповідальності агресора є святим обов’язком людства.

Усі потерпілі мають право звернутись до Міжнародного кримінального суду (МКС), що знаходиться у Гаазі. Звертатись може як сам потерпілий, так і його законні представники, наприклад, близькі родичі загиблого.

На даний час процес звернення не є надто складним.

Достатньо заповнити спеціальну форму: описати події злочину і додати відповідні додатки. Форма розроблена Міжнародним кримінальним судом доступна українською мовою. У подальшому така форма-звернення надсилається до МКС. Може надсилатись як у друкованому, так і в електронному вигляді. Звернення можна оформити самостійно. Звісно, для потерпілого краще, коли підготовкою документів займається юрист з відповідним досвідом.

При МКС є акредитовані адвокати, які мають право здійснювати представництво потерпілих у Міжнародному кримінальному суді.

Понад місяць я з колегами співпрацюю з акредитованим при МКС адвокатом з Сан-Марино Акіллє Кампанья (Achille Cmpagna), який є досвідченим юристом у міжнародному кримінальному праві.

За цей період ми спільно опрацювали декілька десятки звернень українців, які постраждали від злочинів російської орди.

Місія українських адвокатів полягає у безпосередньому спілкуванні з потерпілими або їх родичами, у наданні допомоги при заповненні спеціальної форми-звернення та додатків до неї. Акіллє Кампанья подає до суду сформований пакет документів та у подальшому здійснюватиме представництво інтересів потерпілих у Міжнародному кримінальному суді.

Варто наголосити, що всі наші послуги є безкоштовними. По суті це є своєрідна форма волонтерства.

Окремо хотілось відзначити небайдужість окремих депутатів місцевих рад. Зокрема, депутатку Бучанської міської ради Наталію Єфімович і депутата Ірпінської міської ради Тимура Нагалевського. Завдяки ним деякі потерпілі змогли звернутись до МКС.

Також безцінною є допомога моєї колеги, адвоката Надії Ясинецької. Надія безпосередньо спілкується з потерпілими і допомагає їм в оформленні документів.

Чому важливо звертатися до Міжнародного кримінального суду

Найголовніше - це фактична фіксація конкретної події злочину у міжнародній судовій установі.

Росія є країною-агресором - це загальновідомий факт, який вже зафіксований міжнародним співтовариством. Натомість окреме приватне звернення до МКС є конкретизацією російської агресії.

Переконаний, що кожне окреме звернення є своєрідним цвяхом у труну російського агресора. Чим більше приватних звернень, тим більше світ дізнається про звірства росії та її сателітів в Україні.

Крім того, при МКС створений спеціальний трастовий фонд, з якого буде здійснюватися виплата компенсацій потерпілим.

Усі, хто потребує юридичної допомоги при зверненні до Міжнародного кримінального суду, звертайтесь до мене: yasyunetsky@gmail.com або у приват на моїй сторінці у Facebook https://www.facebook.com/olexiy.yasyunetsky Повторно наголошую, послуги надаються безкоштовно.