20 April 2024, 07:11 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

А давайте проведемо конкурс в МКСЦ?.. Давайте!..

З 14 вересня 2022 року розпочато конкурс на посаду директора комунального позашкільного закладу освіти «Міський культурно-спортивний центр» (МКСЦ).

Проводять конкурс за положенням, яке 17 серпня 2022 року було затверджено рішенням виконавчого комітету.

На перший погляд виглядає здорово, бо конкурси - це те, чого ми прагнемо. Публічні конкурси приводять на посади керівників закладів освіти найбільш професійних і прогресивних людей, а тому прискорюють процеси реформування освіти, сприяють втіленню принципів людиноцентризму, верховенства права, прозорості прийняття рішень…

Але порядок проведення конкурсів так само важливий, як і факт їх проведення. Конституцією встановлено, що Житомирська міська рада може організовувати конкурс на посаду виключно в порядку, передбаченому законами.

Подивимося, що написано в законах.

Згідно з законом «Про освіту» порядок призначення на посаду керівника МКСЦ визначається законом «Про позашкільну освіту» та статутом МКСЦ. І як можна бачити, ані законом, ані статутом проведення конкурсу на посаду директора МКСЦ не передбачено.

А тому, якщо з’явилася політична воля провести публічний конкурс на посаду директора МКСЦ, потрібно внести зміни до статуту закладу: встановити, що директор обирається шляхом проведення конкурсу, а також визначити порядок такого конкурсу або орган, який може визначати такий порядок. Зміни до статуту МКСЦ мають бути затверджені рішенням сесії (тобто депутатами, а не виконавчим комітетом).

Виходить, що виконавчий комітет вийшов за межі своїх повноважень, затвердивши Положення про конкурс для МКСЦ без попереднього внесення рішенням сесії змін до статуту.

Аби висловити занепокоєння такими діями виконавчого комітету, Спілка «Освіту - в законне русло» звернулася до міського голови, який за законом несе персональну відповідальність за додержання Конституції та законів України на території нашої громади. Нажаль, відповіді по суті ми не отримали.

Якщо конкурс - це здорово, тоді яка різниця, чи дотримується законний порядок?

Дотримання законного порядку гарантує створення рівних можливостей для всіх кандидатів. А проведення конкурсів за власними правилами виконавчого комітету ускладнює об’єктивно кращим кандидатам доступ до керівних посад, оскільки:

1) конкурси можуть проводитися в порядку, який встановлюється на власний розсуд окремих посадових осіб - так наразі відбувається з конкурсом МКСЦ;

2) всупереч вимозі законодавства, конкурси можуть не проводитися взагалі - як це відбулося у 2021 році в 13-ти школах міста.

Нагадаємо історію про 13 шкіл. Законом передбачено проведення конкурсів на посаду директора закладу загальної середньої освіти, водночас за рішенням виконавчого комітету з директорами продовжили трудові відносини без проведення конкурсів. 9 лютого 2022 року Суд встановив, що виконавчий комітет прийняв дане рішення «з перевищенням наданих йому повноважень», а також що дане рішення «не відповідає вимогам Закону». Проте у 9-ти школах (№ 2, 17, 20, 24, 27, 28, 30, 33, 35) наразі продовжують керувати особи, призначені на посаду з порушенням законного порядку.

30 червня 2022 року список шкіл, у яких не було проведено конкурс, поповнився:

розпорядженнями міського голови призначено керівників у Ліцеї № 1, Ліцеї № 4 (ЗОШ № 1), Початковій школі № 11, Ліцеї № 34 (Колегіум).

Пояснюють це тим, що закон надає міському голові повноваження протягом воєнного стану призначати керівників підприємств, установ, організацій без конкурсів, проведення яких вимагають закони.

Водночас Міністерство освіти і науки роз'яснює, що у період воєнного стану, згідно із законом, повноваження із управління закладами освіти здійснюють військові адміністрації, а не міська рада. Це означає, що міський голова розпорядженням має право продовжити попередньо укладений за результатами конкурсу договір до закінчення воєнного стану, а призначення нової особи (як відбулося в Житомирі) суперечить закону.

Чи є спосіб розв’язати «конкурсну» проблему в законному руслі?

Конституційний Суд України дійшов висновку, що органи місцевого самоврядування мають право вносити зміни до своїх рішень та скасовувати їх. Депутати мають законне повноваження рішенням сесії скасовувати рішення виконавчого комітету, які суперечать законам.

Міський голова висловлює позицію, що «все має бути в межах правового поля», а стіни закладів освіти треба «наповнити якістю, сенсом».

Отже, юридичні важелі для врегулювання даного питання існують. У публічному полі вже лунає правильна риторика. Не вистачає лише дій.

P.S.

Слід зазначити, що іноді міська рада здійснює призначення у відповідності до законодавста.

Наприклад, розпорядженням міського голови від 30.06.2022 з керівниками закладів професійної освіти було продовжено трудові відносини. А розпорядженням міського голови від 28.09.2022 без конкурсу було призначено директора ДЮСШ «Академія футзалу».

UPD.

Виявилося, що рішенням сесії ЖМР від 14.07.2022 № 501 було затверджено статут МКСЦ у новій редакції. У тому числі до статуту додано норму щодо призначення директора через конкурсну процедуру. Тільки чи-то новий статут забули своєчасно зареєструвати, чи-то з оголошенням конкурсу занадто поспішали.

У результаті, конкурс було оголошено 14 вересня 2022 року, а статут зареєстровано двома тижнями пізніше - 28 вересня 2022 року.

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО «Демократичний Альянс Жінок»

та Спілки «Освіту - в законне русло»