23 April 2024, 21:02 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Піар на незламності українців

Незламність українців не залежить від зусиль влади, це аксіома, яку не треба доводити.

Коли у звільненому Херсоні почали з’являтися точки з генераторами, обігрівачами та доступом до інтернету, це було зрозуміло. Їх назвали «пункти незламності» і це теж було прийнятне для Херсону, жителі якого пережили окупацію і не зламалися під російською навалою. Але хтось у владі вирішив, що це вдалий хід для піару і треба такий досвід розповсюдити на всю Україну, втім реалізація виявилася трохи карикатурною. Одне діло зробити кілька точок у звільненому місті, і зовсім інше – більш ніж 4 тисячі по всій Україні.

Влада анонсувала, що у «Пунктах незламності» передбачається наявність тепла, води, освітлення, мобільного зв’язку, інтернету, живлення для мобільних пристроїв, місця для відпочинку. Табличок відповідних наробили і розвісили.

12.jpg

Насправді ж з переліченого є лише половина, бо мобільний зв’язок і інтернет в разі відсутності світла можуть забезпечити лише «старлінки», а їх на всі пункти не напасешся, є лише в деяких. З теплом теж не дуже виходить, добре коли є «дуйчик», підключений до генератора, але буржуйку в приміщенні палити не дуже зручно. По суті анонсовані «пункти незламності» – це місце, де можна підзарядити гаджети і випити гарячого чаю. Це дуже важливо в разі повного блекауту, люди б щиро дякували, якби було менше пафосу з назвами та анонсами.

Але ж влада завдання отримала і прозвітувати треба, тому іноді роблять бутафорію, наприклад, як в одному з «пунктів незламності» у Житомирі, з якого в нас був фоторепортаж. Читачі звернули увагу на буржуйки, які стоять впритул до пластикових дверей, а зверху на них ще й дві гарні каструльки примостили. Люди відверто сміялися: якби ці буржуйки розтопили, то двері б просто поплавило.

11.jpg

Ще відразу говорили, що такі пункти мають працювати цілодобово, потім виправилися: цілодобово – лише у разі блекаутів. Також дивує розміщення пунктів у закладах освіти, може розрахунок на те, що таким чином їх можна забезпечити генераторами та «старлінками», побачимо.

А от щодо дитсадків, то цього я відверто не розумію. Якщо в школах є фоє, де можуть вільно розмістити людей, то в дитсадках такого немає, треба буде облаштовувати пункти в актових залах, або в якійсь групі. І виходить, що батьків до дитсадка не пускають, в укриття стороннім зась, але тут «пункт незламності» і можна все. До речі, найближчий від мого будинку пункт незламності знаходиться за два квартали саме у дитсадку.

І з місцями цих пунктів теж якось не зрозуміло – найбільше сконцентровано в центрі Житомира, в районі «Промавтоматики» офіційно немає жодного, вздовж вулиці Великої Бердичівської теж. Ось актуальна карта «Пунктів незламності» від влади, туди ще додали кілька пунктів від бізнесу, але думаю, що насправді їх більше, бо в нас самоорганізація значно краща, ніж у місцевої влади виконання вказівок з Києва. Але ж є завдання, гарна назва, то мусять щось робити, наприклад – перевіряти.

«Як повідомляє Коростенська районна військова адміністрація, рятувальники спільно з представниками Овруцької міської ради здійснюють перевірку Пунктів Незламності. Перевірка здійснюється для актуалізації даних для подальшого вирішення проблеми з обладнанням, логістикою та функціонуванням локацій», - це вчорашня новина з сайту ОДА.

Зараз чекаємо наступної ворожої атаки, ніхто не береться прогнозувати її наслідки, кожне можливе влучання в об’єкт енергетики призведе до нових тривалих відключень. Одні люди будуть писати, як вони переживають цей час, що роблять, чим користуються, а інші будуть звично скиглити, що в сусідньому будинку світло вже є, а в моєму ще ні, це все погана влада винна, що не вмикає чарівну кнопку, яка дає всім світло.

Ми точно переживемо цю зиму попри блекаути, головне, щоб наші захисники били ворога, а партнери допомагали зі зброєю та необхідним спорядженням. І кажуть, що від донатів на підтримку ЗСУ стає трохи тепліше....