26 April 2024, 15:56 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Департамент освіти поза межами повноважень

Два роки тому, коли батьки учнів міркували, чим порадувати своїх діток на свята, у департаменті освіти також готували «новорічне чудо»: 30 грудня 2020 року перша заступниця директора департамента освіти підписала наказ про внесення змін до трудового договору з директоркою Гімназії № 3.

У той самий день директор департаменту освіти підписав з директоркою Гімназії відповідну додаткову угоду.

Зміни передбачали збільшення строку дії трудового договору на 5 років: кінцевий термін 30 червня 2021 року змінили на 30 червня 2026 року. Без проведення конкурсу. Як відомо, законом встановлено вимоги щодо проведення конкурсу на дану посаду.

Позиція поліції

Спілка «Освіту - в законне русло» направила заяву до НАБУ з проханням провести досудове розслідування з порушеного питання. Водночас спеціалісти НАБУ не побачили в заяві обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення за статтями Кримінального кодексу України 364 «Зловживання владою або службовим становищем», 366 «Службове підроблення», 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», 369 «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі».

НАБУ направило заяву на розгляд Житомирського районного управління поліції.

У матеріалах справи ЖРУП містяться пояснення директора департамента освіти про те, що підставою для продовження терміну дії договору без конкурсу стали пред’явлені директоркою Гімназії документи, що підтверджують наявність в неї інвалідності.

У довідці ЖРУП про результати розгляду заяви зазначено, що директор департаменту освіти вчинення протиправних дій заперечив.

Закон не передбачає пільг для осіб з інвалідністю при призначенні на посаду директора закладу загальної середньої освіти. Але ж критерієм законності дій директора департаменту освіти житомирська поліція ймовірно вважає його «чесне слово».

Позиція міської ради

Можна було б припустити, що в міськраді просто не помітили прикрого інциденту. Адже департамент освіти є профільним виконавчим органом у сфері освіти, а тому отримав сферу міської освіти в абсолютне розпорядження.

Користуючись цим, департамент освіти керує справами максимально непублічно. Накази департаменту, всупереч закону, оприлюднюються на вебсайті в одиничних випадках. За великим рахунком, про таємну угоду міг ніхто і не здогадатися.

Або міський голова, дізнавшись, міг обуритися та звернутися до суду з вимогою визнати незаконним сумнівний наказ. А у разі задоволення позову судом - звільнити директора департамента освіти за встановленим фактом порушення ним законодавства.

Але все було не так. Новорічне диво департамента освіти, замість бути усуненим на стадії зародку, навпаки переросло в акцію небаченої щедрості від міської ради: через місяць, 3 лютого 2021 року виконавчим комітетом було прийнято рішення про продовження строку дії договорів ще з 13-ма директорами пенсійного віку (але на 1 чи 3 роки).

Відповідно "ініціативність" департаменту освіти, за яку міський голова 7 грудня, у День місцевого самоврядування, вручив Подяку даному органу і особисто його керівнику, грає занадто різноманітними барвами.

Позиція суду

Спілкою «Освіту - в законне русло» до Житомирського окружного адміністративного суду було подано позов з вимогою скасування рішення виконавчого комітету про продовження трудових договорів з директорами без конкурсу.

Суд встановив, що будь-якої іншої процедури призначення на посаду керівника закладу загальної середньої освіти, ніж за результатами конкурсу, закон не містить, а також що рішення виконавчого комітету було прийнято з перевищенням повноважень, незважаючи на встановлення карантину.

Але суд відмовив у скасуванні рішення, оскільки вважає, що його скасування не призведе до автоматичного припинення укладених в незаконний спосіб трудових відносин, і не має беззаперечної впевненості у тому, що права Спілки «Освіту - в законне русло» були порушені.

Суд також направив до Житомирської міської ради окрему ухвалу, щоб довести до відома Житомирської міської ради про факт порушення вимог закону та встановив строк (30 днів) для надання відповіді міською радою щодо заходів, вжитих з метою усунення порушень.

Житомирська міська рада порушення законодавства не усунула, але пообіцяла суду, що в подальшому буде проводити конкурси відповідно до законодавства.

За фактом невжиття Житомирською міською радою заходів щодо окремої ухвали суду секретар судового засідання мав повноваження скласти протокол про адміністративне правопорушення - для подальшого розгляду справи у районному у місті суді.

Ми звернулися до суду з проханням надати нам інформацію про те, чи було судом вчинено такі дії. Суд відмовив нам в комунікації з даного питання.

У сухому залишку маємо

Департамент освіти є органом, який може собі дозволити вчинення самоправних дій. Органу, який може запобігти самоправним діям департаменту освіти, наразі в м. Житомирі не існує.

Що є наслідком «безмежної влади» департаменту освіти?

Директори шкіл є дорослими, досвідченими людьми, що знаходяться у безпосередній тісній комунікації з департаментом освіти та підпорядковані йому. Відповідно вони тверезо оцінюють умови праці і діють не на підставі законодавства, а за вказівками департаменту освіти, незалежно від того, чи відповідають такі вказівки законодавству.

Наостанок

Нагадаю, що Арендарчук Валентин працює на посаді директора департамента освіти з 2007 року з невеликою перервою з 2012 по 2014 рік. Змінюється країна, змінюються державні педагогічні підходи, змінюються міські голови - а керівник житомирської освіти залишається той самий.

Наразі країна знаходиться в активній фазі бойових дій і робота органів влади і керівників закладів освіти суттєво ускладнена і ризикована.

Водночас слід розуміти, що корупційні відносини несуть суспільству виключно шкоду і зовсім не корупційна складова забезпечує країні шлях до Перемоги.


З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО «Демократичний Альянс Жінок»

та Спілки «Освіту - в законне русло»