29 March 2024, 08:00 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

Яким я хочу бачити 2023 рік.

Кажуть для того, щоби здобути якусь мету, треба її проговорити. Отже, що я хочу побачити у 2023 році.

Перше, Україна завершить війну Перемогою та звільненням окупованих територій.

Друге, розпочнуться судові процеси над агресором та виплата репарацій.

Третє, в Україні розпочнеться масштабний процес модернізації. Не відбудови, не відновлення, а саме модернізації. І це стосуватиметься всіх сфер життя. Звичайно насамперед інфраструктури. Але не просто ремонт доріг та мостів, а нова якість доріг та мостів, європейська колія на залізниці, нові стандарти перевезення. Далі, відбудова міст у відповідності до сучасних стандартів урбаністики та вимог комфортного проживання. Всі ці процеси будуть взаємопов’язані та ідеологічно обґрунтовані. В центр концепції буде покладено коротка доступність до основних державних та комунальних послуг.

Четверте, модернізація країни призведе до радикального збільшення інвестицій, локалізації сучасних технологічних рішень та управлінських моделей. Простіше кажучи показник доданої вартості українського бізнесу буде суттєво вищим, ніж до війни. При цьому відбудеться локалізація повного циклу виробництва основної групи товарів по ключових галузях. Простіше кажучи, ми не будемо закуповувати скло та пластикові труби в Росії чи Беларусі, натомість запустимо українське виробництво. Більше того, Україна має стати центром перенесення/ релокації глобального бізнесу, який пішов з Росії. Хочу завод IKEA в Житомирі, виробництво Мерседес у Кременчуці, акумуляторів для Тесла в Запоріжжі.

П’яте, до України почнуть повертатися наші громадяни, які змушені були виїхати через війну за кордон. На жаль повернуться не всі, але українська влада створить цілу програму компенсаторних механізмів, яка стимулюватиме до повернення українців. Роботи вистачить всім.

Шосте, складовою такої програми стимулювання до повернення буде радикальна модернізація системи освіти – дошкільної, початкової, середньої, професійної, вищої. До речі, наша команда, яка працюватиме над відновленням 25 ліцею в Житомирі, стане піонерами такої модернізації. Розробки нашої програми будуть масштабовані по всій Україні.

Сьоме, відбудеться оновлення політичних еліт та зміняться інструменти суспільного контролю за діями влади на всіх рівнях – від президента до малих громад. Все це буде супроводжуватися збільшенням рівня політичної освіти та культури населення.

Восьме, результатом посилення суспільного контролю та оновлення політичної еліти стане завершення реформ в усіх сферах суспільного життя – від судової та пенсійної, до податкової та адміністративної.

Дев’яте, Україна стає центром культурного та світоглядного туризму. На «Саміт відновлення» до Маріуполя приїжджають лідери усіх країн світу, хто був з нами всі ці місяці прямої агресії Росії, включаючи Дж.Байдена, Емануеля Макрона, Олафа Шольца, Єжи Дуду та інших друзів. Протягом 2023 року сотні тисяч істориків, політиків, культурних діячів відвідають Україну, з метою запуску спільних проектів. В Голлівуді працюють одразу над декількома сюжетами блокбастерів, основаних на українських реаліях.

Десяте, буде створено новий безпековий формат в світі, де Україна стає повноцінним учасником та партнером. Разом з тим, Україна внаслідок реформи армії та економічного розвитку перетворюється на нового лідера в своєму регіоні, з точки зору суспільної, економічної та військової трансформації. В підручниках по історії усього світу з’являється поняття «Українське диво».

Цілком можливо, що ми ще не одну ніч будемо зустрічати в темряві. Але ми всі вже навчились робити за 1,5 години те, що раніше робили за 6. І ці навички будуть з нами надовго. Так само як і надовго - наслідки стресу, в якому живуть десятки мільйонів українців. Але від того більш яскравим буде світло, в якому всі українці розвиватимуть свою країну після спільної Перемоги.

Ви скажете – занадто багато бажань як для одного року. А тепер згадайте, з якими думками ви засинали 25 лютого?Чи могли Ви думати, що Україна вистоїть? Що ми перемагатимемо ворога надсучасною НАТівською зброєю (аж до Петріотів та Хаймерсів), що недонація «можем повторіть» - повторила лише шалені людські втрати та сталінські методи узурпації влади. За 10 місяців війни ми з вами прожили десять життів. За себе та тих хлопців і дівчат, які захищали нас на передовій.

Всі зміни (глобальні і малі) – починаються в голові. Насамперед має відбутися трансформація нашої свідомості. Ми маємо навчитися адекватно сприймати реальність та змінювати її на необхідністю. А головне – треба бути відповідальним, чесними та прогнозованими, перед собою та партнерами.

Світ та Україна вже ніколи не будуть такими, як до 24 лютого. Сприймайте це як даність. Але тільки від нас залежить, в яку сторону та з якою швидкістю ми будемо рухатися або наскільки розчаруємо самі себе та весь світ.

Мрійте сміливіше! Дійте послідовніше!