5 May 2024, 06:12 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Перший міф християнства: ХРИСТИЯНСТВО - ЦЕ КРИША НАД ГОЛОВОЮ БОГА. СВЯТИЙ ХРАМ - ЄДИНЕ МІСЦЕ БОГА

У старозавітні часи був у віруючих в Єдиного Бога храм в Єрусалимі.

Це була велика справжня будівля, збудована руками людей для поклоніння, жертвоприношень та служінь. Я говорю про храм Соломона.

У зв'язку з історичними подіями Ізраїлю, багато хто з цього народу були змушені покинути свою країну і відбулися поділу.

Чимало людей вірило, що поклонятися Богу треба горі.

Коли Ісус зустрів жінку біля колодязя, у них почалася розмова на цю тему.

????"Жінка говорить Йому: Господи! бачу, що Ти пророк.

Батьки наші поклонялися на цій горі, а ви кажете, що місце, де має поклонятися, знаходиться в Єрусалимі.

Ісус каже їй:

"Повір Мені, що настає час, коли й не на горі цій, і не в Єрусалимі будете поклонятися Отцеві".

Ви не знаєте, чого кланяєтеся, а ми знаємо, чому кланяємося, бо спасіння від юдеїв.

Але настане час, і НАСТАЛО ВЖЕ, КОЛИ ІСТИНІ ПОКЛОННИКИ ПОКЛОНЯТИМУТЬСЯ БАТЬКУ В ДУХУ І ІСТИНІ, Бо ТАКИХ ПОКЛОННИКІВ Батько Шукає Собі.

Бог є дух і поклоняються Йому

ПОВИННІ ПОКЛОНЯТИСЯ В ДУХУ І ІСТИНІ."

(Євангеліє від Івана 4:19-24)

❕Зверніть увагу, що Ісус ПРОТИПОСТАВЛЯЄ поклонінню в рукотворному храмі поклоніння в Дусі та істині

Більше того, Ісус ототожнює Храм Соломона зі своїм тілом, говорячи:

❕"Ісус сказав їм у відповідь: Зруйнуйте цей храм, і Я за три дні буду його.

На це сказали юдеї: Цей храм будувався сорок шість років, і Ти за три дні збудуєш його?

А Він говорив ПРО ХРАМ ТІЛА СВОГО.

(Івана 2:21)

Все це передвіщало ІНШИЙ заповіт

(НОВИЙ ДОГОВІР) та ІНШИЙ спосіб поклоніння в ньому.

У новому договорі, який був укладений за допомогою пролитої крові Христа.

ХРАМ НЕ БУДИНОК.

????"Чи не знаєте, що ТІЛА ВАШІ суть ХРАМ СВЯТОГО ДУХУ, що живе у вас, Якого маєте ви від Бога, і ви не свої?"

(1 Послання до Коринтян 6:19)

❗"Бог, що створив мир і все, що в ньому, Він, будучи Господом неба та землі,

НЕ В КЕРІВНИХ ХРАМАХ ЖИВЕТ

І НЕ ВИМАГАЄ СЛУЖЕННЯ РУК ЛЮДСЬКИХ, що ніби має потребу, Сам даючи всьому життя і дихання і все.

Від однієї крові Він зробив увесь рід людський для проживання по всій особі землі, призначивши зумовлені часи та межі їхнього проживання,

щоб вони шукали Бога, чи не відчують Його і чи не знайдуть, хоч Він і недалеко від кожного з нас:

бо ми ним живемо і рухаємося і існуємо, як і деякі з ваших поетів говорили: «Ми Його рід».

Отже, ми, будучи родом Божим, не повинні думати, що Божество подібне до золота, або срібла, або каменю, що отримав образ від МИСТЕЦТВА І ВИМИЛУ ЛЮДСЬКОГО.

Отже, залишаючи часи незнання, Бог нині наказує людям усім скрізь покаятися,

бо Він призначив день, коли буде праведно судити всесвіт, за допомогою зумовленого Ним Чоловіка, подавши посвідчення всім, воскресивши Його з мертвих.

(Дії апостолів 17 розділ.)

ВСІ віруючі в Ісуса з усього світу, народжені згори від Духа - церква Христа і Його тіло, незалежно від того, на якій відстані вони живуть один від одного, чи бачилися коли-небудь і до яких денамінаційних течій себе зараховують (або не зараховують взагалі)!

Кожна окремо така людина є храмом Духа Святого.

????"Вартий Ти взяти книгу і зняти з неї печатки, бо Ти був закланий, і Кров'ю Своєю викупив нас Богу з усякого коліна і мови, і народу, і племені.."

(Об'явлення Івана 5:9)

❕"Хіба не знаєте, що ви - храм Божий, і Дух Божий живе у вас? Якщо хтось розорить храм Божий, того покарає Бог: бо храм Божий святий; а цей храм - ВИ."

Перше послання до Коринтян 3:16

❕"ви були куплені дорогою ціною. Тому прославте Бога у ваших ТІЛАХ і ДУШАХ"

Перше послання до Коринтян 6:20

Чи є "свята церковна споруда" - храм, або як його в нас називають церквою, єдиним святим місцем Божої пристуності і Його житлом.

"Бог, Який створив світ і все, що в ньому, будучи Господом неба і землі, не живе в рукотворних храмах. Він не приймає служіння людських рук, — тому що не потребує нічого, оскільки Сам дає всім життя, дихання й усе". (Дії Св. Апостолів 17: 24-25).

Лукавий створивши релігію створив масу оманних міфів серед яких міф про обовязковість храмового служіння, як головного елемента релігії. Все це лже-переконання підкріплюється вченням Старого Завіту, яке втратило силу з приходом Спасителя. Підкріплюється також і перекрученням слів Єгови - Спасителя Тобто Ісуса Христа про свій Храм, що Його дім є домом молитви. І сказав їм: дім Мій домом молитви назветься; а ви зробили його вертепом розбійників. Але тут Ісус говорив конкретно про Єрусалимський Храм, а не про споруди Свої Церкви. Не вчив Ісус, що церквона споруда є головним місцем зустрічі з Богом і головним місцем Бога, як вчать в багатьох церквах сьогодні. Тобто батюшкі і пастори довели до крайності слова Христа і таким чином створили культ храму, чи дому молитви, як споруди. Чому так, а все просто. Керівники релігійних громад вважають , що вони на роботі і заробляють таким чином гроші, а в роботи має бути місце роботи.

Створивши перших людей Адама і Єву Бог не заповідав створювати храми, чи щось інше на-кшалт цього для спілкування з Ним. Він відкрито спілкувався з людиною без криші. БОГУ НЕ ТРЕБА ХОВАТИСЬ ПІД ДАХОМ, ВІН НЕ БОЇТЬСЯ ДОЩУ. БОГ НЕ МЕРЗНЕ І ЙОГО НЕ ПАЛИТЬ ПЕКУЧЕ СОНЦЕ. БОГУ НЕ ПОТРІБНІ СТІНИ ДАХИ І ПІДЛОГИ. ЙОМУ НЕ ПОТРІБНО ЛІЖКО ДЛЯ СНУ, ЧИ СТІЛ ЩОБ ЇСТИ.

Ісус не наказував зносити їжу Богу, як це вчать деякі вчення. Саме про таких ненажерливих отців і пастирів, яким все мало і мало говорив пророк Ісая. "Ці пси ненажерливі й ненаситні. Саме такими є злі й нерозумні пастирі, кожен з них йде власною дорогою, всі без винятку , дбають лише про свою користь. Приходьте, – каже такий , – я дістану вина й нап’ємося міцного напою; завтра буде так, як сьогодні, хіба що розкішніше"! ( Ісая 56: 11-12).

Ісус ніде не заповідав набудовувати церковні споруди, ніхто з апостолів не ставив не займався будівництвом церковних споруд і не вчив, що це першою необхідністю.

"Та дім Йому збудував Соломон.

Але Всевишній проживає не в рукотворному, як каже пророк. Небо — Мій престол, а земля — підніжжя для Моїх ніг. Який дім збудуєте Мені, — каже Господь, — або яке місце для Мого спочинку? Хіба не Моя рука все це зробила? Ви, твердошиї, з необрізаними серцями й вухами! Ви завжди противитеся Святому Духові, — як батьки ваші, так і ви! (Дії Св. Апостолів 7: 47-51).

" Бо проходячи й оглядаючи ваші святині, я знайшов також жертовника, на якому написано: Невідомому Богові! Отже, я вам і проповідую Того, Кого, не знаючи, ви побожно шануєте. Бог, Який створив світ і все, що в ньому, будучи Господом неба і землі, не живе в рукотворних храмах. Він не приймає служіння людських рук, — тому що не потребує нічого, оскільки Сам дає всім життя, дихання й усе. Створив Він з одного весь людський рід, щоби жив по всій поверхні землі, визначивши заздалегідь окреслені пори та межі їхнього проживання, щоб шукали Бога: може, відчують Його і знайдуть, бо ж недалеко Він від кожного з нас. У Ньому ми живемо, рухаємося та існуємо, як деякі з ваших поетів казали: Адже і ми з Його роду"! (Дії Св. Апостолів 17: 23-28). Бог таким чином нівелює споруду, як культовий пріоритет і головний атрибут віри.

Саме тому Ісус і вчив самарянку, що не можна Бога обмежувати ні місцем ні простором. "Наші предки поклонялися на цій горі , а ви кажете, що в Єрусалимі те місце, де потрібно поклонятися. Ісус промовив до неї: Жінко, вір Мені, що надходить час, коли ні на цій горі, ні в Єрусалимі не будете поклонятися Отцеві. Ви поклоняєтеся Тому, Кого не знаєте; ми ж поклоняємося Тому, Кого знаємо, бо спасіння від юдеїв. Але надходить час, — і вже тепер він є, — коли правдиві поклонники будуть поклонятися Отцеві в Дусі та істині, бо Отець шукає Собі таких поклонників. Бог є Дух, і хто Йому поклоняється, повинен поклонятися у Дусі та істині. ( Івана 4: 20-24).

Як виник міф про пріоритет храмового служіння.

Першим місцем для богослужінь був жертовник, на якому люди приносили Богові жертву як перепрошення за провини та подяку за всі добродійства, які отримали від Творця. Читаючи Старий Завіт, можемо побачити, як часто люди в такий спосіб спілкувалися з Богом та приносили Йому жертву.

Каїн та Авель спорудили жертов­ники, щоб принести Богові у жертву плоди своєї, праці (Бут. 4:1-16). Коли закінчився потоп, Ной, вийшовши з ковчегу, також приніс Богові жертву (Бут. 8:20-22); Авраам споруджує жертовник Богові (Бут. 22:9-14); Мойсей приносить свою жертву Господу Богу (Вих. 24:3-8).

Другим місцем у спілкуванні з Богом була спеціальна споруда — скинія Завіту. Даючи ізраїльському народові через Мойсея Закон, Бог наказав побудувати скинію як видимий знак постійного перебування серед Свого народу. Також Він дає чіткі вказів­ки щодо облаштування цієї скинії (Вих. 26:1-40,38). тут слід підкреслити, Скинія (шатер) є праобразом Церкви Христової. У скинії перебував Кивот Завіту, де зберігалися скрижалі, на яких були записані Десять Божих заповідей (пор. Вих. 25:10-22), а також золотий посуд з манною та розквітлий жезл Арона (пор. Євр. 9:4). Ця скинія стала місцем зустрічі з Богом, де Бог промовляв до свого народу. ізніше скинію Завіту було замінено храмом у Єрусалимі. Святе Письмо згадує про три Єрусалимські храми. Перший був побудований за царя Соломона (1 Цар. 6:1-38), однак був зруйнований під час облоги Єрусалима ассирійським царем Навуходоносором. Другий храм був відбудований за часів Зоровавела, після повернення з вавилонської неволі (Ез.3:1-6,22). Третій храм було розбудовано під час правління царя Ірода Великого, його зруйнували римляни в 50 році н.е.

З воплоченням Ісуса Христа, Сина Божого, сам Бог приходить до людини. Як у Старому Завіті Єрусалимський храм був місцем зустрічі Бога і людини, так у Новому Завіті цим «місцем» стає сам Христос, а також спільнота вірних. Апостол Павло пише: «Ми бо храм Бога живо­го» (2 Кор. 6, 16). А сам Спаситель у розмові з жінкою-самарянкою каже: «Надійде час, — ба, вже й тепер він, — що справжні поклонники Отцеві кланятимуться: у дусі й правді» (Йо. 4, 23). Храм був і залишається міс­цем, де вірні збираються для спільної молитви, але не є тим єдиним, віді­рваним від світу місцем, де можна зустріти Бога.

“Коли прийшов Христос і постраждав за містом, Він очистив усю землю, зробив усяке місце зручним для молитви…. Чи хочеш ти знати, як вся земля, нарешті, стала храмом і як усе місце стало зручним для молитви?” Святий Йоан Золотоустий «Бесіда про хрест і розбійника».

«Хіба ж не знаєте, що ваше тіло — храм Святого Духа, який живе у вас? Його ви маєте від Бога, тож уже не належите до себе самих. Ви бо куплені високою ціною! Тож прославляйте Бога у вашому тілі!» (1 Кор. 6,19-20).

Спочатку християни збиралися на молитву і ламання хліба по до­мах (приватних будинках), а згодом — у часи переслідувань — також і у катакомбах або на місцях поховання мучеників, де почали будувати перші храми.

Імператор Костянтин у 313 році дозволив сповідувати християнську релігію і християни почали будувати храми для зібрання на спільні бого­служіння. Суттєві архітектурні складові християнських храмів були пере­йняті з юдейської традиції, однак протягом століть облаштування храму зазнавало змін, доки набуло звичного для нас вигляду. Також на виникнення культу християнського храму вплинув культ величних язичницьких храмів, пантенів богів, якими кишила імперія в той час. ХРАМ СТАВ ТАКИМ ЧИНОМ СВЯТИМ ХРАМОМ , АБО СВЯТИМ МІСЦЕМ. СВЯТОЮ ЦЕРКВОЮ І

Тобто спорудження помпезних християнських храмів - це результат перетворення християнства на політичну державну релігію Римської імперії, а від так наслідок вмирання христянства як живої віри в Бога і перетворення церкви на державний орган.


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich