5 May 2024, 07:11 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

БІБЛІЯ збірник міфів?

У розмовах про Бога, релігію чи мораль рано чи пізно починають звучати цитати з Біблії. Це не дивно. Якщо ми з вами намагаємося справді розібратися в якомусь питанні, а не просто потролити співрозмовника, нам потрібно щось спиратися. Потрібні аргументи, які приймаються обома сторонами як достовірні.

Для віруючих найціннішим джерелом відомостей про Бога є Біблія. Ця книга для християн є посланням від самого Бога.

Так це чи ні – кожна людина має вирішити для себе сама. Але багато людей навіть не намагаються розібратися в тому, чого навчає Біблія. Навіщо витрачати час на застарілі заповіді? Кому потрібні єврейські міфи? Всім відомо, що Біблія суперечить сама собі на кожному кроці. Адже так? Або ...

Звичайно, безглуздо довіряти якійсь книзі, тільки тому, що в ній написано, що їй можна довіряти. Або тому, що хтось інший переконаний, що це чиста правда. Але вірне й протилежне. Не варто відмахуватися від Біблії лише тому, що хтось інший її відкидає.

Можливо, Писання, насправді, є ненадійним джерелом інформації. Але чи зможете ви це переконливо довести? Чи хоч би пояснити, чому ви так вважаєте? Давайте спробуємо зрозуміти разом:

Чи справді Біблія настільки ненаукова?

Чи можна називати «Божим словом» книгу, написану людьми?

Наскільки текст Біблії змінився за сторіччя її перевидання?

Як щодо внутрішніх протиріч та розбіжностей у цій книзі?

Чим Біблія відрізняється від інших відомих релігійних книг?

1. Біблія – ненаукова чи антинаукова?

Наука грає у житті величезну роль. Тому якщо ми вважаємо щось ненауковим, то, швидше за все, поставимося до цього джерела відомостей без поваги.

Я мушу погодитися. Біблія – не наукова книга. Це не підручник із фізики, не медичне дослідження. Теми, викладені у Святому Письмі, неможливо перевірити за допомогою експериментів та математичних моделей.

У Біблії йдеться про фундаментальні питання, ніж «як» і «чому». Вона радше відповідає на запитання «чий задум», «з якою метою», «чого очікувати в майбутньому» і «що нам, у зв'язку з цим, необхідно зробити».

У науки та релігії дві різні цілі

Цю різницю легко проілюструвати, якщо порівняти наш світ із твором художника, величезною картиною. Тоді наука займається вивченням фарб, полотна та рами. Вона може пояснити їхній хімічний склад і чому фарба тримається на полотні. Вчені можуть виявити закономірність чергування кольорів на полотні, спробувати проаналізувати їх поєднання один з одним. Ці питання можна вивчати, навіть якщо жодного художника немає.

Релігія ж, у цьому прикладі, подібна до мистецтвознавця. Вона міркує якраз про художника та його творчий задум. Її цікавлять зображені на картині персонажі, тому що вони беруть участь у сюжеті, створеному художником. Використовувані при цьому фарби для мистецтвознавця цікаві, але це не найголовніше. Набагато важливіше, наскільки результат гарний, проникливий, чому він вчить глядачів.

Наукові факти у Біблії

Отже, релігія і наука мають різну сферу інтересів, різний спосіб донесення своїх висновків. Але «не наукова» — значить «антинаукова».

Там, де Біблія стосується питань, що цікавлять різні науки, вона нерідко передбачає відкриття вчених набагато пізніших епох. Наприклад, у питаннях особистої гігієни в Біблії є інструкції, за нехтування якими світ ще тисячоліттями платив жахливими епідеміями чи високою дитячою смертністю.

Або приклад із зовсім іншої області. Ви, напевно, чули глузування з наївності стародавніх, які вважали, що Земля стоїть на слонах чи на китах? Але це була передова наукова думка того часу! Вона була логічна: все на чомусь стоїть, от і Земля винна. А Біблія вже чотири тисячі років тому стверджувала, що Бог підвішив Землю ні на чому, під нею порожнеча (книга Іова 26:7).

Біблія навіть допомагає вивчати історію

Найбільше Біблія перетинається у своєму тексті з питаннями історії. Справа в тому, що на відміну від багатьох інших релігійних книг, розповідь Біблії протікає не в абстрактному світі міфів, у незапам'ятні часи, за тридев'ять земель. Біблійні події відбуваються у конкретні історичні періоди, за конкретних царів, які взаємодіють із сусідніми державами та політичними діячами.

Зрозуміло, що історія не може підтвердити чи спростувати, що якісь події були справою рук Самого Бога. Але вона дозволяє з'ясувати, чи чесно Біблія викладає події, які можна перевірити, чи це просто збірка казок.

Так от, якщо раніше Біблію любили критикувати за неісторичність, то зараз навіть світські історики все більше спираються на її тексти, щоб вивчати минуле. Не можна сказати, що кожна подія в Біблії вже підтверджена археологічними розкопками. Але кожна нова знахідка протягом останніх кількох століть знову і знову доводила історичні факти з Біблії, які до цього піддавалися сумніву.

Біблійні автори виявляються патологічно чесними у викладі всіх подій, свідками яких вони були.

Хвилинку! Автори…? Хіба християни не стверджують, що автором Біблії є сам Бог?

2. Хто взагалі написав Біблію?

Говорячи про те, ким написана Біблія, недаремно використовується слово «автори». Часто можна почути аргумент проти достовірності Біблії: та взагалі ви знаєте, скільки її різних людей писало? Що ж, тут не посперечаєшся.

Біблія — це не книга одного, конкретного письменника. Її тексти були написані приблизно сорока різними людьми протягом півтори тисячі років.

Безліч авторів — не привід сумніватися у достовірності

Але наскільки вагомим є цей аргумент для того, щоб говорити про достовірність чи недостовірність Біблії? Хіба ми скоріше повірили б одній єдиній людині, яка б заявила: я вам зараз усе розповім, що потрібно знати про Бога, життя і всю людську історію?!

Тільки подумайте! Цей «колектив авторів», що складається з царів, пастухів, лікарів, податкових інспекторів та малограмотних рибалок, примудрився написати цілісну книгу. У ній можна простежити сюжетну лінію. Слова цих, таких різних людей, що жили в різні епохи, чудово доповнюють і підтверджують одне одного. Це виглядає, як справжнє диво!

Християни пояснюють таку цілісність тим, що ці автори були натхненні одним Богом. Як справжній «людина-оркестр», Він грав кожному з авторів свою музику (барабан не схожий на флейту), але у результаті вийшла єдина мелодія.

Ви можете із цим не погоджуватися. Але, принаймні, кількість авторів — не привід ставити під сумнів Біблію. Інакше нам довелося б викинути всі енциклопедії та й більшість наукових праць.

Біблія - свідчення про Бога

Але, говорячи про Біблію, кількість людей, які брали участь у її написанні, надає цій книзі ще й додаткової цінності. Справа в тому, що Біблія не підручник богослов'я. Це, швидше, свідчення про Бога. Кожен із свідків може розповідати лише про те, що він особисто знає. Але чим їх більше, тим достовірніша картина того, що сталося.

Автори Біблії були впевнені, що говорили правду

А чесність цих свідків викликає мало сумнівів. Вони не намагалися виставити себе чи свій народ у доброму світі.

Чи йдеться про старозавітні пророки чи про апостолів Христа — вони добре знали, яка ціна їхніх слів. За всяку брехню пророка могли побити камінням. А апостоли померли в муках з однієї причини: вони відмовлялися змінити свої свідчення про воскресіння Христа.

Ніхто не піде на смерть та тортури за брехню, якщо знає, що це брехня. Отже, автори Біблії були, принаймні, самі впевнені, що нічого не кажуть, крім правди.

Однак тут постає нове питання. Допустимо, «свідки» у нас надійні. Нехай вони виклали все точно. Але ж це коли було! З того часу Біблію вже могли сто разів свідомо або помилково спотворити. Те, що ми читаємо зараз, можливо, не має жодного стосунку до первісного тексту Божого слова!



Автор Б. Козирєв


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich