5 May 2024, 02:51 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ТАЄМНИЦЯ БОЖОГО ДОМОБУДІВНИЦТВА - ВІДКРИВАЄТЬСЯ

МИ, ВІРУЮЧІ В ХРИСТА Є МАЛЕНЬКИМИ ЦЕГЛИНКАМИ З ЯКИХ ПОБУДОВАНИЙ ВЕЛИЧНИЙ БОЖИЙ ХРАМ- ЦЕРКВА.

В цій статті я розповідається що означає істине новозавітнє Боже домобудівництво Тіла Христвого.

Прочитаємо Еф. 3:2-12 : «Як ви чули про домобудування Божої благодаті, даної мені для вас, тому що мені через одкровення повідомлена таємниця (про що я і вище писав коротко), то ви, читаючи, можете побачити моє розуміння таємниці Христової, яка не була сповіщена колишнім поколінням синів людських, як нині відкрита святим апостолам Його і пророкам Духом Святим, щоб і язичникам бути співспадкоємцями, що становлять одне тіло, і причетниками обітниці Його в Христі Ісусі через Євангелію, яку служив я за дару благодаті Божої. дією сили Його.

Мені, найменшому з усіх святих, дана благодать ця - благовістити язичникам недосліджене багатство Христове і відкрити всім, в чому полягає домобудівництво таємниці, що приховувалась від вічності в Богові, що створив все Ісусом Христом, щоб нині стала відомою через Церкву начальствам і властям. Божого, за споконвічним визначенням, яке Він виконав у Христі Ісусі, Господі нашому, в якому ми маємо сміливість і надійний доступ через віру в Нього.» Ми прочитали ключовий уривок сьогоднішньої проповіді, яка називається «Таємниця Божого Домобудівництва – відкривається!...». Прочитаний уривок свідчить про наявність таємниці, з якою стикаються віруючі. Це є таємницею Домосторительства Церкви. Автор підкреслює, що вчора це ще було таємницею, але сьогодні ця таємниця відкривається. Тому для когось із нас таємниця Домобудівництва залишається поки що прихованою таємницею, а хтось збагнув її, і вона з таємниці вже перетворилася на відоме пізнання істини. Але, як там не було, всі ми потребуємо не тільки розуміння таємниці, але й використання її значень в особистому, сімейному, церковному та суспільному житті.

Автор Святий Дух устами апостола Павла говорить про Церкву з особливого боку. З прочитаного тексту малюється картина будівництва Божого Храму. Він не схожий на язичницькі храми Ефесу та Коринфу. Але він має мало спільного з Єрусалимським храмом. Божий Храм приховує багато таємниць. Давайте, з Божою допомогою, спробуємо розібратися в Домобудівництві та подивимося на деякі особливості будівництва Божого Храму – Церкви.

Насамперед звернемося до того, що помітно неозброєним оком. Погляньмо на фундамент цього Храму. У Еф. 2:20 написано: «…затверджено на підставі апостолів і пророків…» Дуже цікава послідовність записаного: спочатку в основі Храму-Церкви беруть участь апостоли, а вже потім – пророки. Така послідовність явно показує, що старозавітні пророки не брали участь у закладанні фундаменту Церкви Христа. Тому Домобудівництво Церкви є новозавітною справою, в якій були задіяні, по-перше, новозавітні апостоли і, по-друге, новозавітні пророки.

Крім закладеного фундаменту зовні виділяється у будівництві будинку наріжний камінь. Подібний Камінь також покладено в основу Церкви. Це Ісус Христос. У Еф. 2:20 читаємо також: «Маючи Самого Ісуса Христа наріжним каменем».

Тепер безпосередньо займемося розпізнаванням ще недобудованого, прихованого у Божому Храмі. Нам потрібно розібратися у наступних чотирьох «таємницях»:

- храм живий;

- храм росте;

- у Храмі поклоняється лише Нова Людина;

- Храм сягає Небес.

Звернемося до відкриття першої «таємниці» – Одкровення про Живий Храм. У Еф. 2:22 коротко наголошується, що Божий Храм складається з віруючих. Святий Дух, звертаючись до читачів Послання, пояснює їм: «… ви влаштовуєтеся в оселю Боже Духом». Іншими словами, «Коли ви, християни, перебуваєте в середовищі Духа, то ви створюєте самі собою конструкцію, яка перетворюється на житло». Це пояснення нагадує слова апостола Петра, які він написав під проводом Святого Духа в 1Петр. 2:5: «…і самі, як живе каміння, влаштовуйте з себе духовний дім…» Апостол добре запам'ятав слова Ісуса Христа, сказані ним недалеко від гори Хермон, в районі Кесарії Пилипової. Прочитаємо їх. Мтф. 16:18: «…Я кажу тобі: ти – Петро, і на цьому камені Я створю Церкву Мою, і брама пекла не здолають її…». Вони означають: «ти – маленький камінчик, і Я покладу його на цю скелю… Потім поруч із цим камінчиком покладу ще один… Потім додам третій… І таким чином складу і побудую Церкву-Храм…» Таємниця живих «каменів» полягає в тому, що вони повинні бути якомога меншими, - щоб стикнутися, як можна з великою кількістю інших каменів. І при цьому - не зробити зла один одному! Справа в тому, що є каміння, яке росте. Один із таких «камушків» став із часом великим каменем. Колись ми використовували його, як вантаж, за допомогою якого притискали кришку бочки із заквашеною капустою. Однак потім він став через свої розміри та вагу не придатним для цієї справи. Я переніс камінь-переросток у сад, і поклав під стволом дерева, щоб зручно було забиратися за допомогою його на дерево і рвати стиглі плоди. Але, припустимо, якби хтось узяв цей дивовижний камінь, і використав би його для кладки стіни? Після закінчення будівництва, він, продовжуючи рости на новому місці, почав би тиснути на інші камені, що не ростуть. І, як наслідок, у стіні могли б з'явитися тріщини. Камені стали б колотися під тиском «притисненого камінця», що збільшується.

Подібним чином, тілесний християнин, який виріс у своїй винятковості, починає «тиснути» на інших віруючих різними претензіями. Наприклад, можна нерідко почути таке: «…чому ти сів на моє церковне місце? Я вже сиджу на ньому багато років! Або: «… і ти мене вчитимеш? Я вже служив Господу, коли ти пішки пішов під стіл! Загалом, живим «камінням», що виросло, стає тісно на тому місці в Божому Храмі, куди помістив їх великий Зодчий Ісус Христос. І тоді з'являється надумане невдоволення «життям»… А згодом обурення і тихе ремствування перетворюються на явні конфлікти… І тоді «камені» тріщать…

Якими ми не були великими духовними працівниками, як багато ми не попрацювали на Господній ниві, пам'ятаймо про «таємницю живого каміння». Вони, як і ми, живі! У них також болить, як і в нас! І вони можуть радіти, як і ми! Тому даруйте місце іншим! Ставайте для інших якнайменшими! Нехай інші заповнять порожнечі, а не ми! … А ми, при цьому, ще менше станемо!... Меншими не у служінні, не обов'язках, а у домаганнях та бажаннях. по відношенню до інших у себе в сім'ї, у церковному житті та суспільстві! Коли Іоанн Хреститель помітив, що Ісус Христос почав активно заповнювати порожнечі в серцях іудеїв, він смиренно зайняв позицію найменшого «камінця». Прочитаємо його сповідь серця в Ін. 3:29-30: «Це радість моя справдилась. Йому має рости, а мені применшуватись.» Нехай це будуть і нашими словами – справжніми, живими «камінням» у Божому Храмі!

Після того, як ми розібралися в кресленнях першої таємниці Великого Домобудівництва, звернімося до ще однієї таємниці: Божий храм росте! Прочитаємо Еф. 2:21: «…на якому вся будівля, складна струнко, зростає у святий храм у Господі…» Дивно: тільки те, що ми чули, що треба применшуватися, зменшуватися. А як тоді може Божий Храм зростати, якщо всі його «камінці» поменшають? Логічно цього не осягнути. Знову нам потрібно відкрити покривало переважає розуміння Христової любові. І для цього необхідно осягнути суть наріжного каменю в Божому Храмі. Він – не зайвий. Він – найголовніший. У Пс. 117:22-23 Ми читаємо пророцтво про Христо-Крагокутний Камінь: «Камінь, який відкинули будівельники, став головою кута: це від Господа, і є дивно в очах наших». Цьому вторить Святий Дух у Еф. 2:20-22: «...затверджені на підставі апостолів і пророків, маючи Самого Ісуса Христа наріжним [камнем], на якому вся будівля, складна струнко, зростає у святий храм у Господі, на якому і ви влаштовуєтеся в оселі Божій Духом. »

У чому особливість наріжного каменю під час будівництва будинку? Від нього на всі боки викладаються інші камені в стіні будинку. Тому спочатку він сиротливо лежить на фундаменті. Але ось приклали до нього, як ведучого каменю, з одного боку ще один камінь. Потім з іншого ще додали камінь… І поступово кількість каміння збільшується, і стіна росте просто на очах…

Якщо звичайний наріжний, провідний камінь потрібен тільки для початку будівництва або зміцнення кладки іншого каміння, то Істинний Наріжний Камінь, Ісус Христос, потрібен усім без винятку «камінчикам-християнам» у будь-який час. Він – наш Стандарт у Великому Будівництві! Він завжди займає чільне місце між «камінцями». Ісус Христос пообіцяв, що якщо хоча б два «камінці» зберуться разом в Його ім'я, тоді Він обов'язково займе місце посередника між ними. У МТФ. 18:20 Ми читаємо цю обітницю зі слів Ісуса Христа: «Бо де двоє чи троє зібрані в Моє ім'я, там Я серед них. Тому храм Божий не зменшується, не кістіє на місці, а постійно зростає. Це досягається, повторюємо, лише тому, що дедалі більше «камінців-християн» приліплюються один до одного за допомогою Головного Каміння, Ісуса Христа.

Третя таємниця Божого Будівництва полягає в тому, що в постійно зростаючому Божому Храмі, який складається з Краєгольного Каміння та нескінченної кількості маленьких «камушків-християн», скріплених любов'ю, може перебувати лише «нова» людина. Прочитаємо це в Еф. 2:14-16: «Бо Він наш мир, що зробив з обох одне й зруйнував перешкоду, що стояла посеред, скасувавши ворожнечу Плотію Своєю, а закон заповідей вченням, щоб із двох створити в Собі Самому одну нову людину, влаштовуючи мир, і в одному тілі примирити обох з Богом через хрест, вбивши ворожнечу на ньому.» Святий Дух нагадує про людську дурість – встановлене попередження між Двором язичників і Двором чоловіків у Єрусалимському Храмі часів царя Ірода. На попереджувальній табличці було написано, що якщо язичник спробує увійти в заборонене для них місце, він негайно буде відданий смерті! Щось подібне відбувалося, але тільки повністю навпаки, коли на окупованій фашистськими загарбниками території було заборонено євреям відвідувати публічні місця та громадські заклади.

Згадаймо, наскільки небезпечним було це попередження в Єрусалимському Храмі. Прочитаємо про неприємність, яка сталася з апостолом Павлом, коли його несправедливо звинуватили у порушенні та оскверненні Двору чоловіків та Храму загалом. Читаємо Деян. 21:27-32: «... Юдеї Асійські, побачивши його в храмі, обурили весь народ і наклали на нього руки, кричачи: Ізраїлеві мужі, допоможіть! ця людина всіх повсюди навчає проти народу та закону та цього місця; до того ж і Еллінов увів у храм і осквернив це святе місце. Бо перед тим вони бачили з ним у місті Трохима Ефесянина і думали, що Павло його ввів у храм. Все місто почало рухатися, і збігся збіг народу; і, схопивши Павла, потягли його з храму, і одразу замкнені були двері. Коли ж вони хотіли вбити його, до тисячника полку дійшла звістка, що весь Єрусалим обурився. Він, відразу взявши воїнів і сотників, кинувся на них; вони ж, побачивши тисяцького та воїнів, перестали бити Павла.

Отже, тільки завдяки втручанню Бога через римських воїнів, апостол залишився живим… ось які наслідки таїла в собі табличка із забороною для язичників!

На відміну від єрусалимського храму в Істинному Храмі-Церкві немає жодних перегородок та умовностей! Чому? Тому що в нього не можна потрапити «старій» людині: з юдеї чи язичників. Доступ до нього має лише «нова» людина, нове творіння. Якщо хтось зазіхне вдосконалити Божий Храм-Церква, на нього чекає повна невдача. Подібне безумство породить перекручену карикатуру на Божий храм! В історії людства таке відбувалося досить часто. Звідси поява різноманітних сект. Тому давайте пам'ятатимемо про третю таємницю Великого Божого Домобудівництва, - де з'являються священичий клір і парафіяни, там знову збудували перегородки і вивісили різноманітні заборони та попередження. Але тоді там немає місця Богові! І там уже не будується Його Храм!

На завершення нашої проповіді ще трохи звернемо увагу на четверту таємницю Домобудівництва – Божий Храм сягає Небес. Прочитаємо це в Еф. 3:9-10: «…і відкрити всім, у чому полягає домобудування таємниці, що приховувалась від вічності в Богові, який створив усе Ісусом Христом, щоб тепер стала відомою через Церкву начальствам і владі на небесах різноманітна премудрість Божа…»

Подібне бажання досягти небес було в минулому. Ця історія записана у Побут. 11:4: «І сказали вони: Збудуємо собі місто та вежу, висотою до неба, і зробимо собі ім'я…» Чому в будівельників виникло це шалене бажання? Ми читаємо підказку на це питання у Побуті. 11:1: «На всій землі була одна мова та одна мова.» Іншими словами, люди зіпсували Святу, Божу мову і запровадили її тлумачення у вигляді прислівника. Тож замість «мігдаша» (храму) вони почали будувати «мігдаль» (вежу)! Усього замінили в Божій мові одну літеру: "ш" на "л"! І замість храму на кресленнях з'явились контури баші!

У Біблії вежі часто є символом людської гордості, за допомогою якої не можна досягти Небес. Будь-яке «баштове» починання чекає на участь Вавилонської вежі! Але будівництво Живого Божого Храму з маленьких камінчиків на чолі з Наріжним Каменем, Ісусом Христом, – це запорука успіху заявити про різноманітну Божу благодать на Небесах! Адже у Божому Храмі є не тільки «нова» людина, а й Святий Дух. І це ще одна таємниця Божого Домобудівництва, про яку слід окремо поговорити. А поки ми відкрили чотири таємниці Божого Храму. І цього досить, щоб більш благочестивішим і благоговійнішим ставитися до Церкви Ісуса Христа, і бути активною, живою її частиною. І при цьому пам'ятати про інших і давати їм місце під сонцем. У Еф. 4:2-6 звучить для всіх нас Боже наголошення: «Ви покликані, з усякою смиренномудрістю і лагідністю та довготерпінням, полюбляючи один одного, намагаючись зберігати єдність духу в союзі світу. Одне тіло і один дух, як ви й покликані до однієї надії вашого звання; один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Батько всіх, що над усіма, і через усіх, і в усіх нас. Нехай ці слова та багато інших, які прозвучали в цій проповіді, стануть словами підбадьорення, - щоб, без ремствування, займати своє місце в Божому Храмі, виконувати своє призначення і допомагати в цьому іншим. Амінь.


Автор Ігор Гриненко


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich