26 April 2024, 20:46 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Небезпека спокуси християнина. Частина 1.

«Щоб ми не були більш немовлятами, що хитаються і захоплюються всяким вітром вчення, за лукавством людей, за хитрому мистецтву спокуси» (Еф. 4:14).

З якими небезпеками спокушання стикається християнин? Спокута має два різновиди: моральне спокуса (порушення волі Божої у вчинках і почуттях) і спокуса у вченні (відступ від волі Божої в розумі та поняттях). Перший вид спокуси пов'язані з гріхами, зловживають потребами волі і почуттів людини (надмірне чи незаконне захоплення «тілесними» задоволеннями, зайва прихильність до їжі, захоплення плітками і непотрібними розмовами, ведення аморального життя), тоді як другий – лише потребами розуму, захоплення «чужими вченнями», хворобливий пошук відповідей на непотрібні питання, «філософство» без будь-якого заходу). Іноді ці види спокуси збігаються, або накладаються одне на інше, але в нашому тексті торкнуться лише другий вид спокуси, який ми і хочемо розглянути в даній статті.

Чим небезпечне спокуса християнина?

Перш ніж міркувати про спокусу християнина, нам слід розібратися у питанні: «Чим воно небезпечне?» Або: «Чи здатне воно позбавити порятунку?» Існує думка про те, що різні спокуси, що виходять з боку диявола, цього світу та людської «плоти» не в змозі позбавити порятунку християнина, яке завдяки Божественному захисту є недоступним для всіх підступів диявола. Ця думка розбивається Писанням та нашим християнським досвідом. Спасіння можна позбутися так само, як і інших благословень Божих, і кожен християнин повинен побоюватися цієї можливості.

Іншими словами, небезпека спокуси настільки серйозна, що здатна похитнути віру християнина, привівши його до відступу від Бога, благодаті та спасіння. Різного роду помилки, що виходять від ворога душ людських, реально небезпечні для порятунку віруючої людини, так що вона має навчитися з Божою допомогою не тільки захищатися від них, але й успішно долати. Тому апостол Петро закликає віруючих: «Тверезіться, пильнуйте, тому що противник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути. Протистойте йому твердою вірою...» (1 Пет. 5:8-9). Якщо ми не будемо тверді у своїй вірі, то диявол реально може позбавити нас порятунку.

Важливо зрозуміти, що можливість позбавлення спасіння визначається не безсиллям Бога врятувати чи утримати нас у спасінні, а небажанням Бога рятувати нас без нашої волі. Тому питання здобуття людиною рятівної благодаті, тобто. благословення спасіння, має умовний характер, хоч і не залежить від заслуг перед Божим законом. Існує дві умови для прийняття спасіння: покаяння та віра (Мк. 1:15; Дії 20:21). Вони є і умовами устояния християнина у цьому спасенні, оскільки від вірності цим умови залежить і його подальше духовне життя. Неможливо запастися благодаттю про запас; нею потрібно «живитися» щодня. Це означає, що доки ми віримо і усвідомлюємо свою потребу в Божому прощенні, ми врятовані і відпасти від цього стану не можемо.

Оскільки Божий дар спасіння (а він складається з прощення гріхів і здобуття освячує сили Духа Святого) не є примусовим, від нього реально можна відмовитися, його залишити або йому змінити (Іс. 66:4; Мф. 23:37; Ін. 15: 6; Рим.8:13;2 Тим.2:12;Євр.3:6). Деякі спочатку люди, що стоять в істині, згодом не зберегли своєї вірності Богу і відпали від Його благодаті (напр. Валаам, Соломон, Саул, Юда Іскаріот, Дімас). Тому Святе Письмо сповнене застереженнями та умовляннями, що застерігають християнина від відпадання (Ос. 11:7; Лк. 8:13; 2 Пет. 3:17; Рим. 11:22; Гал. 5:4; Євр. 2:1) . Прощення Боже таке велике, що Господь звертає Свій рятівний заклик не тільки до грішників, що ніколи не знали Його, але також і до відпалих і відступників, запрошуючи їх повернутися до Нього і отримати Його прощення (див. напр. Іс. 1:18; 46: 8, 12; Єр. 3:1, 7, 12; 14:7).

Все це свідчить про те, що Бог бажає спасіння не деяким, а всім людям (див. напр. 1 Тим. 2:4; Тит. 2:11). З цієї ж причини Він не може пройти повз когось із людей, щоб позбавити Його свого рятівного заклику. Причому це зауваження стосується не лише тих людей, які чули проповідь Євангелія, але й тих, хто виявився позбавленим цієї можливості, але зміг правильно відреагувати на т.зв. Загальне Одкровення Бога (Рим. 1:19-20; 2:14-15) та дія «попередньої благодаті» (Ів. 1:9; Рим. 2:4). Останні, незважаючи на обмеженість своїх знань про Бога і спосіб Його спасіння, все ж таки не були позбавлені мінімуму духовних знань, на які й мали відреагувати позитивно (Євр. 11:6).

Тому ми можемо погодитися з наступним твердженням Бойда: «Якщо Бог обумовлює вічну долю людини лише тим… де і коли вона має народитися, то важко тоді щиро визнати, що Бог все ще є люблячим і добрим» (Boyd, с. 190). Про те, що від неповноти знань людей від Господа порятунок не залежить, говорить текст Мт. 25:37-40, де згадуються люди, які не знали, що вони насправді служили Христові.

Так, і загалом Бог не може однією Своєю благодаттю («особливою») пропонувати людям спасіння, а інший («спільною») – смерть. Це зробило б Його волю внутрішньо суперечливою та непослідовною. Тому нам слід визнати не протидію, а сприяння двох цих видів Божественного Одкровення і відповідно благодаті («попередня і особлива): Загальне Одкровення і «попередня благодать» відкриває і переконує людей у їхніх потребах у спасінні, а Особливе Одкровення та рятівна благодать задовольняють цю потребу . Відкривати

Нам можуть заперечити, що люди в старозавітний період рятувалися не Загальним Одкровенням, а Особливим, але окремо (наприклад, Авраам знав про Бога більше, ніж звичайні люди, які спиралися лише на дані Загального Одкровення). Проте це не було повне Особливе Одкровення, яке досягло своєї вершини лише в приході Ісуса Христа на землю і проповіданому ним євангелії. З цієї причини це їхнє порятунок, що розглядається в земних умовах, не могло бути повноцінним без наявності повних знань про Бога (наприклад, про спасіння задарма чи спокуту Христову не знали навіть самі євреї). У цьому сенсі весь старозавітний період (включаючи як язичницький, і єврейський) був «часом незнання». Ніхто з них (язичників та євреїв) до приходу Христа на землю не міг бути відродженою людиною у новозавітному значенні цього слова, тобто природи. які мають повноту Божих благословень, доступних лише новозавітним віруючим. Тому вони виявилися врятованими лише після завершення свого земного життя, але під час нього вони не могли мати повноту благодаті, яка доступна лише людям, які вірять у Особливе Одкровення.

Іншими словами, люди, які ніколи не чули проповіді Євангелія, під час свого земного життя були врятовані від влади гріха лише частково, що й видно з багатьох їхніх гріхів і недоліків. Вони не могли врятуватися в земних умовах, перебуваючи під прокляттям закону, але могли врятуватися лише після завершення свого земного життя. Тому і Христос, здійснивши спокуту всього роду людського, зійшов у пекло, щоб сповістити духам померлих людей, які покаялися під час свого земного життя, але були все одно недостойні спасіння за законом, про можливість, що в Христі відкрилася, можливості спасіння по благодаті. Одним словом, незважаючи на те, що вони мали лише частину Божої істини і могли скористатися лише частиною Божественної благодаті, це, тим не менш, забезпечило їм порятунок у потойбіччя.

На користь того, що деякі люди здатні відповісти згодою на Загальне Одкровення Бога, свідчать такі докази:

1. Метою Загального Одкровення і т.зв. «попередньої благодаті» є бажання Бога підготувати до спасіння кожної людини (Ів. 1:9; Дії 17:27, 30; Рим. 2:4, 15; Євр. 11:6).

2. Деякі з грішників здатні прийняти свідчення Загального Одкровення і скористатися силою «попередньої благодаті» для прояву особистої віри та покаяння Богу (Рим. 2:7, 10, 15; 2 Кор. 3:2; 4:2).

Подивимося на ці новозавітні тексти Писання уважніше:

1. Бог вимагає віри та покаяння людей:

ін. 1:9 – «Було Світло істинне, Яке просвічує всяку людину, що приходить у світ». Боже світло не може просвітлювати людей з метою їхньої смерті. Для цього існує інше поняття – темрява, тобто. позбавлення будь-якого пізнання.

Діян. 17:27 – «щоб вони шукали Бога, чи не відчують Його і чи не знайдуть». Боже бажання полягає в тому, щоб пробудити в кожному грішнику прагнення шукати Себе.

Діян. 17:30 – «Отже, залишаючи часи незнання, Бог нині наказує людям усім усюди покаятися». Бог не може залишити когось із людей без Свого заклику покаятися і повірити в Нього. Слово «наказує» свідчить про те, що це бажання Бога рішуче і незмінне, хоч і непримусове.

Рим. 2:4 – «Блага Божа веде тебе («кожна людина») до покаяння». Найкраще свідчення про існування «попередньої» благодаті, яка «веде» кожного грішника не до засудження, а до покаяння.

Євр. 11:6 – «А без віри догодити Богові неможливо; бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірив, що Він є, і тим, хто шукає Його, віддає». Це – мінімум Божих вимог, який здатний пред'явити Богові кожен грішник, щоб «догодити» Йому і бути врятованим.

Людина відповідає на цю вимогу:

Рим. 2:7 – «тим, які постійною доброю справою шукають слави, честі та безсмертя, – життя вічне». Дієслово «шукають» свідчить про здатність кожного грішника шукати «слави, честі та безсмертя». Не дивно, що «шукали» Бога такі люди, як митар Закхей, сотник Корнілій та вельможа цариці Ефіопської, навіть не маючи повних знань про Бога.

Рим. 2:10 – «Навпаки, слава і честь і мир кожному, хто робить добре, по-перше, Юдею, потім і Елліну!». «Кожен», хто робить добро (зрозуміло, за допомогою «попередньої» благодаті) не може бути позбавлений можливості порятунку.

Рим. 2:15 – «справа закону в них написана в серцях, про що свідчить їхня совість і думки їхні, які звинувачують, то виправдовують одна одну». І цей текст свідчить про те, що совість дана кожній людині, щоб не лише засудити її погані думки, а й «виправдати» добрі.

2 Кор. 3:2 – “Ви – наш лист, написаний у наших серцях, пізнаваний і читаний усіма людьми”. «Всі люди» здатні правильно впізнавати і читати свідчення Бога, «написане в серцях» християнських проповідників. Слово «все» включає навіть невідроджених людей, які здатні правильно зрозуміти Божий заклик до спасіння, але не відгукуються на нього добровільним чином.

2 Кор. 4:2 – «але, відкинувши потайливі ганебні справи, не вдаючись до хитрощів і не спотворюючи слова Божого, а відкриваючи істину, уявляємо себе совісті всякої людини перед Богом». Тут говориться про те, що «будь-якій людині» Бог надає (рятівну) істину, яка не реалізується в житті тільки невіруючих людей (див. ст. 3-4). Пасивний оборот «надати совісті будь-якої людини» свідчить про можливість позитивної активності останньої.

Одним словом, можливість спокуси існує завдяки непримусовому характеру спасенної благодаті. Бог нікого ніколи не примушує до спасіння (див. напр. Ін. 6:67; Об'явл. 3:20). Він, звичайно, створює певну перешкоду відпаданню християнина, але і це Його протидія, що залежить від міри Його довготерпіння до людських гріхів (див. Бут. 15:16; Єр. 5:28; Дан. 8:23; Мф. 23:32 (1 Фес. 2:16), має певну межу. Саме тому в смерть підуть не лише грішники, які відкинули заклик Євангелія, а й колишні християни, які не зберегли йому вірності. І ця обставина спонукає нас усвідомлювати реальну небезпеку спокуси і вивчати Біблію з тим, щоб знати, як встояти перед усіма спокусами, які осягають нас у цьому житті.

Що таке спокуса і чому воно хитре?

Слово «спокуса» та його похідні зустрічаються в Біблії більше сорока разів. Вперше його використовує Єва в саду Едем, кажучи: «Змій звабив мене» (Бут. 3:13). Мойсей попереджав ізраїльський народ: «Бережіться, щоб не звабилося ваше серце, і ви не ухилилися і не стали служити іншим богам і не вклонилися їм» (Втор. 11:16). Основною причиною самообману Слово Боже називає людську гордість: «Грізне становище твоє і гордість серця твого звабили тебе, що живе в розколинах скель і займає вершини пагорбів. Але, хоча б ти, як орел, високо звив твоє гніздо, і звідти скину тебе, говорить Господь» (Єр. 49:16; див. Авд. 3).

Новий Завіт бачить велику небезпеку в спокусі багатством (Мт. 13:22; Мк. 4:19; пор. Юда 11). Апостол Яків пише про те, що «кожен спокушається, захоплюючись і спокушаючись власною пожадливістю» (Як. 1:14; пор. 1:26). Апостол Іоанн застерігає віруючих: «Бо багато спокусників увійшли у світ, які не сповідують Ісуса Христа, що прийшов у плоті: така людина є спокусником і антихристом (2 Ів. 7; пор. 1 Тим. 4:11). Потім це слово зустрічається в контексті розмови апостола Павла про спасіння незалежно від закону: «бо гріх, взявши привід від заповіді, звабив мене і вбив її» (Рим. 7:11). Іноді спокуса виступає в ролі покарання Божого, як написано: «І з усякою неправедною спокусою тих, хто гине за те, що вони не прийняли любові істини для свого спасіння» (2 Фес. 2:10; пор. Євр. 3:13). А основним спокусником людей є диявол (див. Об'явл. 12:9; 20:7).

Чому цей вид спокуси з боку ворога Божого та людського – сатани називається «мистецтвом хитрого спокуси»? Чому саме «спокуса»? Особливістю «хитрого мистецтва зваблення» є наявність в омані деяких елементів істини, що не дозволяє нам відкинути його одним махом. Тільки за цієї умови гріх помилки стає привабливим, а небезпека від нього – невидимою. Якщо протруїти отрутою всі зерна, щур це відразу відчує і відмовиться їсти такі зерна. Але якщо протруїти лише кілька із них, це притупить її чуття і вона проковтне приманку.

Подібним чином діє і диявол, спокушаючи людей. Наприклад, спокушаючи Єву в Едемському саду, він не став говорити їй відверту брехню, яку вона легко могла б викрити, але використовував трюк змішання брехні з істиною, від чого розрізнити їх одне від одного стало важко. Заборонений плід справді містив у собі моральне знання того, що є добро, а що зло, однак у Божому плані до цього «знання» слід було прийти іншим шляхом – висловлення не сумніву, а довіри Богові. Тому Бог не ховав від людей моральне знання, а бажав їх насамперед підготувати для його отримання, але сатана випередив ці події, щоб завадити Його плану.

Моральне знання має дві прямо протилежні сторони: позитивну, якої слід прагнути (добро), і негативну, якої слід уникати (зло). Це означає, що одну з них можна пізнати через пізнання іншої, але який шлях був найкращим? Було краще спочатку пізнати зло, а потім через нього добро чи навпаки? Звичайно, краще було спочатку пізнати добро, а вже через нього - зло. У цьому важливо відзначити, що слово «пізнати» біблійною мовою означає найдостовірніше знання, тобто. знання, отримане із власного досвіду. Отож Адам підійшов до пізнання питання моралі не з того боку, з якого слід було.

Адаму слід було звернутися до Господа з запитанням: «А в чому полягає небезпека вживання цього плоду? Чому в створеному Тобою світі є якісь небезпеки? Від кого вони походять і чому?» На жаль, Адам не зробив цього і тому здобув моральне знання не Божим шляхом, а сатаністським, тобто. не пізнав зло зсередини добра, як слід, а навпаки – пізнав добро зсередини зла, як не слід. Зло стало для нього неминучою реальністю, а добро лише недоступною мрією.

Тільки такий – замаскований – ворог здатний завдати найбільшої духовної шкоди душі християнина, внаслідок якого вона у своєму слідуванні за Господом спочатку «вагається» в істині, а потім і зовсім «захоплюється» чимось стороннім. У Едемському саду Єва спочатку «похитнулася» в істинності Божих слів і тільки з цієї причини змогла «захопитися» помилкою сатани. Це є дві послідовні стадії впадання в оману. Іншими словами, «захопитися» стороннім можна лише шляхом «вагання» чи відступу від істини. Твердий у вірі і вірний істині ніколи не захопиться «іншим Євангелією». Це означає, що гарантом нашої безпеки є наша прихильність до Слова Божого. Тому Ісус Христос відбивався від спокус сатани в пустелі тільки їм, щоразу повторюючи: «Написано…»

Нам усім добре відомий вислів «Заборонений плід солодкий», але ми мало розуміємо, чому це відбувається. Це відбувається з тієї простої причини, що розум людина допитлива. Він дійсно створений Богом для того, щоб ставити запитання та шукати на них відповіді. І в цій природній властивості немає нічого гріховного. Гріховим воно стає лише тоді, коли ми шукаємо не те, що нам потрібне і не там, де воно знаходиться. Інакше кажучи, пошук відповіді питання нашого розуму слід шукати не самостійно, лише з Богом, тобто. не далеко від Нього, а поруч із Ним.

На відміну від питань земного характеру духовну істину нам не потрібно шукати самостійно. Мало того, це навіть небезпечно, оскільки можливості нашого розуму, незважаючи на всі очевидні переваги, обмежені. Нам легко впасти в оману також і через те, що наш світ населений не лише нашими друзями, а й ворогами, які намагаються збити нас із правдивого шляху. Якщо бути точнішим, то в ньому ми знайдемо більше небезпеки, аніж допомоги. Це означає, що ми не можемо довіряти ні нашому розуму, ні цьому світу. Давайте розглянемо ці явища детальніше.

У книзі Приповістей ми читаємо: «Надійся на Господа всім серцем твоїм, і не покладайся на твій розум. По всіх шляхах твоїх пізнай Його, і Він спрямує стежки твої. Не будь мудрим в очах твоїх; бійся Господа і віддаляйся від зла: це буде здоров'ям для тіла твого та харчуванням для костей твоїх» (Прип. 3:5-8). Якщо ми маємо більш вірне джерело знань, чому нам слід звертатися до ненадійного? Це цілком очевидно, тому наймудрішою і тому безпечною поведінкою буде довіритися Богу.

Отже, слід уникати такого становища, коли ми вважаємо себе «мудрецями у власних очах». Тільки тоді, коли ми усвідомлюємо свою потребу в Божому керівництві, ми можемо бути в безпеці. Навіть мудрі з невіруючих людей завжди намагаються користуватися чужим досвідом, щоб не повторювати його помилок у житті. Оскільки Бог не помиляється за його визначенням, нам не загрожує будь-яка зовнішня небезпека ухилення від Його шляху, якщо ми того не побажаємо самі.

Якщо ми не можемо цілком довіряти навіть нашому розуму, то тим більше ми не можемо довіряти іншим людям, особливо коли вони не відроджені. Якщо нам слід триматися Господа і Його Слова, то замінити це не можна нічим, включаючи найбільшу людську мудрість. Звичайно, це не означає того, що ми не можемо навчитися від невіруючих людей абсолютно нічого, оскільки Боже світло все одно просочується через найстрашнішу темряву (Пс. 138:7-12). Згадаймо про те, що в цьому світі Божа істина завжди перемішана із сатанинською брехнею, а відокремити одне від одного – нам не під силу.

Якби не сатани, ми, можливо, якось справилися б із цією проблемою, але, на жаль, нам не доводиться сумніватися в реальності його існування. Багато великих мислителів дивується тому, чому людська істота, володіючи таким могутнім розумом і такими піднесеними почуттями, продовжує робити зло, причому явно більше, ніж добро. Щоб переконатися в нашій природній безпорадності, нам слід згадати про надлюдські здібності диявола, а також про його великий багатотисячолітній досвід спокушання людського роду. Хто-хто, а він за цей час вивчив людську натуру найдосконалішим чином.