29 March 2024, 10:47 Житомир: °C
Маруга Альона
Студентка ЖДУ ім. Івана Франка

Допомога психолога. Чи варто та як обрати?

Стрімкий темп нашої життя не залишає місця для слабких. Потрібно скрізь встигнути, потрібно, як можна швидше отримати якісну освіту, застосувати придбані знання на практиці, мати сім'ю, виховати дітей. Темп, темп, темп! Темп і швидкість. І буває так, що наш організм, наше тіло, наша нервова система починає давати збій та вимагає підтримки. Не кожному вдається впоратися з нервовими перевантаженнями, зі стресами та переживаннями самостійно. І тут нам на допомогу може прийти психолог.

Причини

У своєму інстаграм блозі психолог Надія Ліма поділилася причинами, коли варто звернутися до спеціаліста:

- Труднощі у стосунках.Ви переживаєте непрості часи, вам зраджують, б'ють, доказують своє, стосунки як гойдалка - тут люблю, а тут конфліктую, вам дискомфортно і хочеться щоб було як раніше

- Ви постійно хочете заховатися або втекти. Ви під різними приводами починаєте уникати спілкування з друзями, відмовляєтеся відвідувати місця скупчення людей, іноді важко переносите міський транспорт.

- Змінилась харчова поведінка або з'явилась залежність від алкоголю. Ви почали їсти більше, ніж зазвичай. Вам важко зупинитися, порції їжі стають все об'ємнішими. Або, навпаки.

- У вас з'явилися проблеми зі здоров'ям. Якщо ви вже обійшли всіх лікарів і досі не зрозуміли, як позбутися неприємних симптомів, можливо саме психолог вам допоможе.

- Ви робите багато ризикованих вчинків. Якщо ви стали порушувати правила при керуванні автомобілем або раптом захопилися екстремальними видами спорту, то це все не просто так.

- Ви занадто багато працюєте. Якщо робота у вашому житті стала займати весь вільний час, ви перестали зустрічатися з друзями і проводити час з сім'єю, то це перший дзвіночок, який свідчить про те, що у вас з'явилася своєрідна поведінкова залежність.

- Вас все дратує. Якщо ви помічаєте за собою, як часом вас все навколо починає дратувати, раптом виникає почуття гніву або ревнощів

- Вам здається, що ви ходите по колу. У вас є проблема, вирішити яку ніяк не виходить, хоча ви начебто вже випробували всі способи.

- Ви уникаєте своїх батьків чи навпаки, проводите з ними забагато часу. Ви боїтеся сказати батькам правду, коли щось не так, бо боїтеся їх розчарувати або їхнього осуду.

Як правильно обрати?

Звертаючись до психолога, ви берете на себе відповідальність за своє психічне здоров'я. Тому важливо правильно визначитися з фахівцем, який надасть вам кваліфіковану допомогу. Ось кілька порад на що варто звертати увагу:

  • Почати з дослідження. Перш ніж звернутися до конкретного психолога, дослідіть його кваліфікацію, досвід і репутацію. Пошук можна здійснювати через Інтернет, соціальні мережі, відгуки клієнтів та інші джерела.
  • Переконайтеся в ліцензуванні. Перевірте, чи має психолог ліцензію на практику у вашій країні або регіоні. Це підтверджує, що він пройшов необхідну кваліфікаційну підготовку.
  • Визначте потреби. З'ясуйте, які саме проблеми ви хочете вирішити та тоді виберіть спеціаліста з потрібним досвідом та підходом.
  • Розмовляйте. Перші кроки - це зв'язатися з психологом та поговорити з ним на кілька хвилин. Це допоможе вам зрозуміти, як він працює, його методи та чи відчуваєте себе з ним комфортно.
  • Питайте про методики. Дізнайтеся про методи, які використовує спеціаліст та чи належать вони до науково доведених методів.
  • Не бійтеся змін. Якщо ви не відчуваєте злагоди з психологом під час перших зустрічей, не соромтеся змінити його та знайти іншого фахівця.

Пам'ятайте, що психолог - це не людина, яка позбавить вас від проблем, це людина яка допоможе поглянути на ситуацію з різних боків та надасть інструменти для покращення вашого життя.