19 April 2024, 21:43 Житомир: °C
Кузьмін Дмитро Леонідович
адвокат

Стосовно останніх публікацій в пресі щодо оголошення підозри начальнику КЕВ м. Житомира, а також можливе його відсторонення від посади.


Основний закон стверджує, що особа вважається невинуватою доки це не буде встановлено судом.

Кримінальний процесуальний кодекс, в редакції 2012 року з численними змінами, побудований на цьому принципі Конституції та гарантує право будь-якій особі на справедливий розгляд та вирішення справи судом.

Чи багато вироків висвітлено в пресі щодо засудження осіб звинувачених в корупції, затриманих при отримані неправомірної вигоди чи звинувачених в службових злочинах? Одиниці.

Мій досвід супроводження таких справ складає враження, що вся так звана боротьба з корупцією, зводиться до оголошення підозри, затримання особи, проведення обшуку і головне - обов’язковим висвітленням кожного кроку в засобах масової інформації.

Публікації на подібні теми є скоріше елементом шоу, а не реальним намаганням викорінити корупцію. Багато з них не мають чітких фактів та доказів, а лише містять сенсаційні заголовки та необґрунтовані заяви. Їх мета це тиск на судову систему та створення видимості ефективної роботи.

Надалі такі справи потрапляють в суд, і з’ясовується, що доказів немає, або зібрані в незаконний спосіб, заявники по таким справам – професійні провокатори, які перебувають в залежності від правоохоронних органів за раніше вчинені ними злочини.

Суд неправильний, чи можливо справа в іншому.

В засобах масової інформації необхідно відображати саме вироки судів, які набрали законної сили, а не сам факт проведення досудового розслідування. Не робити з боротьби з корупцією шоу.

Важливо, щоб громадськість та ЗМІ ретельно перевіряли факти, що стосуються корупційних справ, та інформували суспільство про реальні результати боротьби з цією проблемою.

Стверджую, що вся ситуація з начальником КЕВ м. Житомира, високопрофесійної людини з численними державними нагородами, зводиться лише до невгамовного бажання відсторонити його від посади. І це під час війни, коли забезпечення армії – одна з найпріоритетніших задач держави! На утриманні установи понад 50 військових містечок, декілька десятків військових частин та установ.

Враховуючи воєнний стан, та обмеження щодо фінансових та людських ресурсів знайти людину, яка в найкоротші терміни зможе фахово виконувати повноваження керівника КЕВ м. Житомира – неможливо. Лист з таким зверненням від начальника Сил логістики Генерального штабу ЗСУ є в розпорядженні прокурора.

Кримінальне провадження надумане, і ми, як сторона захисту займаємо активну процесуальну позицію, доводимо невинуватість та готові до судового розгляду справи.

Проте, складається враження, що є сили, які зацікавлені не в судовому розгляді справи, не у встановленні істини у справі, а лише в зміні керівника КЕВ м. Житомира.