19 April 2024, 02:51 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Відповіді на інфозапити: наскільки відкритою є Житомирська ОВА

Наскільки відкритою є Житомирська обласна військова адміністрація та наскільки оперативно можна отримати відповідь на інформаційний запит в умовах воєнного стану — такі питання досліджувалися в рамках травневого моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації.

15 травня регіональна представниця ІМІ звернулася до Житомирської військової адміністрації із запитом про розмір оплати праці її голови (начальника) Віталія Бунечка та першої заступниці Наталії Остапченко з 1 лютого 2022 року по 30 квітня 2023 року.

Для надання відповіді Законом передбачений п'ятиденний строк у випадку, якщо запитувана інформація не відноситься до такої, що має обмежений доступ. Дані про зарплату посадовців до переліку інформації з обмеженим доступом не відносяться. Відповідь на запит ми отримали через 4 дні. В ній повідомлялося, що за вказаний період сума отриманої заробітної плати склала у Бунечко В. І. – 952 041,59 грн, Остапченко Н. В. – 1 302 857,81 грн. Тобто перша заступниця має більшу за керівника оплату праці.

Однак у своїй відповіді Житомирська ОВА не конкретизувала зарплати за кожен місяць, розмір премій, надбавок тощо, як було запитано.

Інші відповіді на запити

За останні 12 місяців регіональна представниця ІМІ щонайменше чотири рази зверталася до військової адміністрації із запитами: у вересні 2022 року, в березні, квітні і травні 2023 року. Кожного разу відповідь нам надавали через 4-5 днів. Для повноти картини ми поспілкувалися із багатьма житомирськими журналістами. Медійники розповідають, що зрідка пишуть інфозапити, оскільки для них значно простіше, швидше і зручніше домовитись про особистий коментар. Ті, хто писали запити до військової адміністрації, не мали претензій щодо оперативності і повноти відповідей.

Динаміка запитів

Запитавши в ОВА про кількість запитів за 2022 рік, ми з’ясували, що з початком широкомасштабної війни громадяни значно рідше почали використовувати цей інструмент отримання інформації. Так, із січня по грудень 2022 року, до Житомирської обласної військової адміністрації надійшло 158 запитів на інформацію, що на 195 запитів менше, ніж у відповідному періоді 2021 року (353 запити). Серед них тільки 17 запитів були від засобів масової інформації.

Також у військовій адміністрації повідомили про результати розгляду запитів на інформацію: задоволено 126 запитів або 79,7% від загальної кількості. Відмовлено в розгляді відповідно до пункту 1 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» 18 запитам або 11,4% від загальної кількості», решту запитів перенаправлено розпорядникам інформації.

Варто додати, що у 2022 році Інститут масової інформації також досліджував забезпечення доступу до інформації під час воєнного стану. Зважаючи повномасштабне вторгнення росії на територію України, органи влади частково обмежували доступ до інформації, аби нею не міг скористатися ворог. Зокрема, у жовтні 2022 року головна редакторка інтернет-видання «Житомир.інфо» зазначала, що на сайті Житомирської військової адміністрації розділ «Розпорядження» був порожній, а пресслужба іноді оприлюднювала як новини, якісь частини з рішень Ради оборони області, переважно щодо зміни часу комендантської години. Нині бачимо, що розділ наповнюється, в ньому також відображаються розпорядження за весь 2022 рік.

Оксана Трокоз, регіональна представниця ІМІ в Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.