5 May 2024, 02:02 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ЩО ОЗНАЧАЄ БУТИ УЧНЕМ ХРИСТА?

Слово "учень" означає учень, послідовник чийогось вчення. Цим словом Ісус Христос часто називав тих, хто слідував за Ним, і, перш ніж піднестися на небо, Він наказав Своїм послідовникам, щоб вони зробили всі народи світу Його учнями.

Хто сьогодні може назвати себе учнем Ісуса Христа і що потрібне для того, щоб стати Його учнем? Учень Христа – це той, хто прийняв Його своїм Спасителем і Богом, віддав своє життя Йому і може сказати про себе словами апостола Павла: “Вже не живу я, а живе в мені Христос” (Гал. 2:20).

Усі християни мають бути учнями Христа. Однак сьогодні є багато християн, які відвідують церкву, слухають проповіді, виконують якусь працю, але не живуть за Божими законами і не дотримуються істин Євангелія. Такі християни не можуть бути учнями Христа. Справжні учні люблять і шанують Христа, прагнуть спілкування з Ним, шукають Його керівництва та керівництва, вникають у Його вчення і несуть Його слово людям. Такі учні духовно ростуть, змінюються та наближаються до образу Христа.

Прикро, що сьогодні у багатьох церквах велика увага приділяється не якості учнівства, а залученню до церкви якнайбільше людей. Ісуса Христа ніколи не цікавило, скільки людей слідує за Ним. Він не боявся говорити людям жорстокі істини, хоча це відлякувало їх, і вони залишали Його (Лк. 14:26-27). Ісус Христос пояснював Своїм послідовникам, якими повинні бути Його учні, що для цього потрібно робити, від чого відмовитись і що прийняти.

Христос

Які ж риси ми повинні мати, щоб називатися учнями Христа?

1.Наша вірність, любов і відданість Христу повинні бути вищими за любов до всього, що у світі. “Якщо хто приходить до Мене і не зненавидить батька свого і матері, і дружини, і дітей та братів і сестер, а до того ж самого життя свого, той не може бути Моїм учнем” (Лук. 14:26).

У цих віршах Ісус не вимагає від нас, щоб ми дійсно ненавиділи батька, матір та членів сім'ї. Він показує різницю між ступенем любові до Нього та нашим близьким, маючи на увазі, що любов до Нього має бути вищою, ніж до всіх інших.

Протягом усієї історії Церкви християнам неодноразово доводилося робити важкий вибір, тобто приймати рішення, яке викликало невдоволення близьких і завдавало біль та страждання. І сьогодні нам теж, можливо, доведеться пережити подібні моменти, відмовитися від багато чого заради вірності та відданості Христові.

Можливо, іноді наш вибір здаватиметься навколишнім незрозумілим, дурним і навіть сміхотворним, але учні Ісуса не повинні звертати уваги на думку світу, а присвячувати себе послуху Христу і виконувати все, що Він вимагатиме від них, незалежно від того, якими можуть бути наслідки.

У моєму житті одного разу настав момент, коли я мав ухвалити рішення, яке призвело до нерозуміння, заперечення та опору тих, кого я любив. Хоча це було дуже боляче, але я дізнався, що потрібно перенести, щоб стати учнем Ісуса. Якщо ми є учнями Христа, то наша послух Йому має стати пріоритетом для нас і наша любов до Нього згодна перевершити любов до наших близьких.

2. Щоб стати учнем Христа, потрібно відмовитись від себе. "І хто не несе хреста свого і йде за Мною, не може бути Моїм учнем" (Лук. 14:27). Іноді ми думаємо, що наш хрест – це хвороби, страждання, прикрощі та проблеми, які ми повинні переносити. Але Ісус не це має на увазі, говорячи про хрест. Хрест є інструментом покарання, яке закінчується смертю. Іноді віруючі повинні пожертвувати своїм життям, щоб залишитися вірними Христові, але більшість із нас, можливо, не покликані до здійснення такої екстремальної жертви. Однак кожен учень Христа повинен зазнати смерті свого «я», тобто перестати жити лише для себе.

Якщо ми є учнями Ісуса, ми вже не живемо, як жили раніше, до нашого спасіння. Замість того, щоб відчувати прихильність до наших минулих гріхів і мирського стилю життя, ми повинні відмовитися від усього цього і повністю зрадити себе Христу. Ми повинні жити в глибокій послуху і виконувати все, до чого Він покличе нас, підкоритися всьому, що Він нам пошле. Щоразу, коли ми виявляємо непослух, ми поводимося не як учні Христа.

3. Наше учнівство обходиться нам дорого. Щоб навчити нас цій істині, Ісус використав дві притчі (Лк. 14:28-32). Він розповів у тому, що, як будувати вежу, необхідно зробити розрахунки вартості витрат; і щоб почати бій із ворогом, необхідно спочатку оцінити сили та можливості свого війська. Так і ми, коли збираємося стати учнями Христа, повинні оцінити свої сили і можливості, і підготуватися до майбутнього зречення того, що звично і дорого нам, до можливих труднощів на нелегкому шляху вірного і стійкого послідовника вчення Ісуса Христа.

Сьогодні багато хто воліє слухати проповіді та доктрини, які обіцяють їм лише благополуччя, спокійне та забезпечене життя без тривог та страждань. Ісус Христос ніколи не проповідував такі істини. Коли Він закликав Своїх учнів слідувати за Ним, вони залишали все, що мали, і повністю зраджували себе. Вони і безліч інших учнів протягом всієї історії Церкви переносили труднощі, страждання, переслідування, гоніння, ув'язнення, жорстокі тортури і смерть. І сьогодні ми глибоко помиляємося, якщо вважаємо, що християнське життя легке, зручне та спокійне.

4. Учнівство – це повна відмова від усього, що маємо. Ісус Христос сказав: “Так кожен із вас, хто не зречеться всього, що має, не може бути Моїм учнем” (Лк. 14:33).

Якось багатий, знатний і благочестивий юнак підійшов до Ісуса, впав навколішки і спитав: “Учитель благий! Що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?... Ісус глянувши на нього, полюбив його і сказав: «Одного тобі не вистачає: іди, все, що маєш, продай і роздай жебракам, і матимеш скарб на небесах» (Мрк. 10:17,21). Але юнак зніяковів і з сумом відійшов від Ісуса, бо мав великий маєток. Ісус знав, що юнак був прив'язаний до свого багатства і він утримував його від слідування за Ним і від щирого і беззавітного служіння Йому.

Ісус Христос не закликає всіх нас відмовитися буквально від усього, що ми маємо. Але ми повинні усвідомлювати, що власником усього, що у нас є, є Бог, а ми лише ті, кому довірено це багатство, щоб ми користувалися ним на славу Його і не марнували. Тому нам не слід прикладати серце і прив'язуватися усією душею до наших земних благ. Істинний учень Христа йде життям, не докладаючи свого серця до мирського, щоб мати щиру прихильність і повну відданість Христу.

Бог бажає, щоб ми були Його вірними прихильниками та відданими прихильниками Його вчення. Нагорода за наше учнівство варте будь-яких наших жертв. Звичайно, вартість нашого учнівства може бути дуже високою, але Ісус не залишить нас самих, щоб ми самі справлялися з усіма своїми труднощами, проблемами, болем та стражданнями.

Христос дав нам Свій Дух, щоб Він керував, керував, підтримував і надихав нас у годину випробувань та бід. Він обіцяв, що не залишить нас і буде з нами до кінця віку. Тому будемо втішатися в Ньому і вірити в Його обіцянки, бо вірний Бог тим, хто щиро любить Його, віддано служить Йому, виконує всі Його завіти і з нетерпінням чекає на Його пришестя на землю.

Як чудово знати, що Ісус Христос є нашим Учителем, Помічником і Захисником у кожній ситуації, яку нам доводиться переживати. Нехай це підтримає нас, коли ми не будемо впевнені, яке рішення прийняти, який зробити вибір і в якому напрямку йти.

Якщо ми є учнями Христа, то можемо бути впевнені, що Він поведе нас праведними шляхами, захистить від усякої неправди і навчить Своїм істинам.

Чарльз Стенлі


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

телефон (вайбер, телеграм) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...