4 May 2024, 06:20 Житомир: °C
Жанна Соловйова
Голова правління Фонду громади Житомира, виконавча директорка НУО "Сучасний Формат", громадська діячка

Коли Ботанічний сад Поліського національного університету стане відкритішим для житомирян?

Ботанічний сад Поліського національного університету (м. Житомир) є одним із 30 ботанічних садів України. Житомирський ботанічний сад, який знаходиться за адресою вул. Корольова, 32-а, займає площу 12,0938 га, є державною власністю та належить до природно-заповідного фонду України.

Отримання статусу природо-заповідного фонду передбачає проходження спеціальної процедури реєстрації, в т.ч. проведення зонування території ботанічного саду. Виявляється, що у всіх ботанічних садах для забезпечення необхідного режиму охорони та ефективного використання виділяється декілька основних зон, а саме:

  1. експозиційна зона - її відвідування дозволяється в порядку, що встановлюється адміністрацією ботанічного саду;
  2. наукова - до складу зони входять колекції, експериментальні ділянки тощо, на відвідування її мають право лише співробітники ботанічного саду у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків, а також спеціалісти інших установ з дозволу адміністрації саду;
  3. заповідна - відвідування її забороняється, крім випадків, коли воно пов’язано з проведенням наукових спостережень;
  4. адміністративно-господарська.

У 2023 році житомирський ботанічний сад Поліського національного університету відзначив 90 років із дня свого створення. Історично так склалося, що ворота ботанічного саду є постійно зачиненими для відвідувачів і доступ на цю “святу” територію відкритий не для всіх. Тільки окремі мешканці Житомира можуть похизуватися, що мали змогу побувати на території місцевого ботанічного саду. Декілька років поспіль вхідним квитком на територію Ботанічного саду Поліського національного університету є придбана фотосесія. Ціна питання 800 грн. за 1,5 години. В анонсах є також екскурсії за 600 грн., але станом на жовтень 2023 р. екскурсії не проводяться.

Ми вирішили дізнатися, а як же живуть і працюють інші ботанічні сади в Україні. До деяких ботанічних садів зараз доступу немає, оскільки вони знаходяться на окупованих територіях України, або ж розміщені у містах, які знаходяться дуже близько до лінії вогню. Натомість є ботанічні сади, які і за умов воєнного стану продовжують свою активну роботу, запрошуючи до прогулянок та відвідування своїх територій гостей. В ході моніторингу виявилося, що ботанічний сад Поліського національного університету УНІКАЛЬНИЙ І ОДИН на всю Україну, де гуляти не можна!

  1. Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України, вхідний квиток для дорослих - 100 грн., для дітей - 50 грн. Особливі умови для пільгових категорій.
  2. Ботанічний сад ім. акад. О. В. Фоміна. Вхід до Ботанічного саду (крім наукової частини) вільний. Оглядові екскурсії платні: для організованих груп (від 6 осіб) дітей до 14 років вартість одного квитка 40 грн.; для організованих груп від 6 до 15 дорослих осіб вартість одного квитка 80 грн.; індивідуальні екскурсії або для груп до 5 осіб (дорослих) вартість однієї екскурсії 400 грн.
  3. Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка. Відкритий для відвідування впродовж періоду вегетації рослин (весна-осінь) щовівторка, щосереди, щочетверга, щонеділі з 10-00 до 18-00 год. ВАРТІСТЬ ВХІДНИХ КВИТКІВ: вхідний квиток на територію – 80 грн. Вхідний квиток на територію і в оранжерейний комплекс – 120 грн. Пільговий вхідний квиток на територію (учні, студенти) – 50 грн. Пільговий вхідний квиток на територію і в оранжерейний комплекс (учні, студенти) – 90 грн.
  4. Ботанічний сад Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Фото- і відеозйомка, екскурсія та безкоштовна прогулянка.
  5. Ботанічний сад Хмельницького національного університету. Вхід для відвідувачів вільний.
  6. Ботанічний сад Ужгородського національного університету. Ботанічний сад відкритий з 8.00 по 17.00 год. к.ч., субота, неділя - вихідні дні. Екскурсії за домовленістю з 10.00 до 14.00 год.
  7. Ботанічний сад Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. (Французький бульвар, 48/50 (нова територія). ПРОГУЛЯНКИ: З 11:00 до 17:00 (на період воєнного стану) щодня, крім понеділка. Вартість вхідного квитка: дорослий – 50 грн., дитячий – 30 грн (6-18 років). ОРГАНІЗОВАНІ ЕКСКУРСІІ: Вартість екскурсійного квитка: дорослий – 100 грн., дитячий – 80 грн. Екскурсійна група – від 20 осіб. ФОТОСЕСІЇ за попереднім записом. Вартість: 1 година – 780 грн. Кількість учасників фотосесії – до 10 осіб.
  8. Ботанічний сад Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. (Французький бульвар, 87 (стара територія). ОРГАНІЗОВАНІ ЕКСКУРСІЇ: Щодня, крім понеділка, обов’язкові екскурсії об 11:00 та о 13:00. Або групи за попереднім записом. Вартість квитка: дорослий – 100 грн.,дитячий – 80 грн (6-18 років). Екскурсійна група – від 20 осіб. ФОТОСЕСІЇ у супроводі куратора за попереднім записом. Вартість: 1 година – 1223 грн.Кількість учасників фотосесії – до 10 осіб. КВЕСТИ, МАЙСТЕР-КЛАСИ, ІНТЕРАКТИВНІ УРОКИ за попередньою домовленістю
  9. ННЦ “Ботанічний сад СумДПУ імені А.С. Макаренка”. Ботанічний сад відкритий для відвідування: Пн.-Пт. з 9:00 до 15:00. Вихідні: Сб.-Нд.
  10. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Сад відкритий для відвідувачів у будні з 8:00 до 15:00. Вхід платний: для дорослих – 15 грн, для дітей – 9 грн.
  11. Ботанічний сад Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. До уваги гостей Ботанічного саду! На період воєнного стану відвідати Сад можна у складі екскурсійних груп з нашим екскурсоводом. Екскурсійні дні – вівторок, середа, четвер. Об 11:00 і 16:00 формуються групи без попереднього запису, мінімальна екскурсійна група - 5 осіб. Оплата по QR- коду електронним платежем на субрахунок Ботанічного саду у ЧНУ, або через Приват24. О 10:00,12:00,14:00 і 15:00 – організовані екскурсії за попереднім записом від 10 до 25 осіб, деталі оплати під час запису. Вартість екскурсії для дорослих – 45грн; для школярів і студентів – 25 грн. з особи.
  12. Ботанічний сад Херсонського державного університету (умови опубліковані станом на 01.02.2022 р.) Індивідуальні відвідування -20 грн з особи. Екскурсія для дорослих - 20 грн з особи. Екскурсія для дітей - 15 грн з особи. Проведення заходів (урочисті заходи, тренінги, квести) - 300 грн за 1 годину. Фото - відеозйомки - 100 грн за 1 годину. Екскурсії проводяться за попереднім записом.
  13. Ботанічний сад Поліського національного уніврситету. Умови: Прогулянки - ЗАБОРОНЕНІ. Екскурсій зараз немає, а коли будуть, то їхня вартість - 600 грн. Вхід в ботанічний сад доступний тільки на фотосесію за 800 грн.! Інформація про умови відвідання ботанічного саду на сайті відсутня.

Прохання до керівництва Поліського національного університету переглянути свої підходи до умов відвідання ботанічного саду з метою формування екологічного світогляду населення, підвищення екологічної культури, природоохоронних знань та інвестування у ментальне здоров’я людей, яким доводиться жити в умовах війни, а саме:

  1. зробити ботанічний сад у м. Житомирі доступним для відвідування громадськістю;
  2. визначити дні тижня та часові рамки для відвідування ботанічного саду громадськістю;
  3. встановити обгрунтовану плату за вхідний квиток, що відповідає наявним атракціям у ботанічному саду та ринковим цінам по Україні на відвідування подібних ботанічних садів.

Поліський національний університет готує менеджерів зовнішньо-економічної діяльності, готує спеціалістів для туристичної галузі, екологів, агрономів та ін. Університет має в своєму арсеналі такий природній потенціал, як ботанічний сад, який можна зробити мегапотужним сучасним об’єктом, збагативши його як рослинами, так і цікавими активностями, здійснити оновлення матеріально-технічної бази.

Хіба це не класно, якщо професори і викладачі університету, обєднавшись із студентами, залучивши волонтерів, громадські організації, міжнародних партнерів та ін., розроблять та впровадять проєкт із розвитку ботанічного саду?

В умовах, коли в Україні щодня повітряні тривоги, лунають вибухи, тривожний стан людей посилюється. Повсюди зараз говорять про важливість інвестування у ментальне здоров’я українців. Запитують: "Ти як?” Було б добре не тільки запитувати, але й створювати більше умов та давати інструменти, аби люди могли переключатися від тривог. І прогулянки на природі, суспільно важливі справи разом - належать до таких інструментів. Ви тільки уявіть, яким би влучним, актуальним, потрібним став би для усіх житомирян проєкт із розвитку місцевого ботанічного саду під керівництвом Поліського національного університету? Отже, потрібно аналізувати наявний внутрішній потенціал, оцінювати слабкі сторони, враховувати і залучати можливості для подальшого розвитку.

Розраховуємо на прогресивний, творчий та гнучкий менеджмент керівництва Поліського національного університету. Настав час міняти підходи, посилювати конкурентні переваги, впроваджувати сучасні стандарти. Маємо надію, що думки в цій статті викладено максимально конструктивно. Чекаємо на зворотній зв’язок від керівництва Поліського національного університету щодо піднятого житомирянами питання: “Коли Ботанічний сад Поліського національного університету стане відкритішим для житомирян?”

Фото зроблене під час фотосесії у Ботанічному саду Поліського національного університету, 22.09.2023 р.

65251bdb662fc.jpg

65251be88a9cf.jpg

65251e38aa07c.jpg

65251ebf2a1c8.jpg

65251ecdb7e2c.jpg

65251ee3c95f8.jpg

65251ef1be1b0.jpg

6525203e11549.jpg