5 May 2024, 03:22 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Різдво Христове. Що подарував Бог людям?

Час Різдва – це час подарунків та походів у гості… але не лише! Різдво Христове – це час подумати про те, що є доброго в нашому житті, крім повсякденної рутини: чуда, Бога. Однак, за словом «Бог» не всім хочеться радіти та святкувати. Адже у когось слово «Бог» міцно асоціюється з обмеженнями, заборонами та нудьгою. Комусь у дитинстві переконали, що Бог, немов «бабай», тільки й чекає, де ти помилишся, щоб у відповідь обрушити кару. Комусь Бога помилково представляли як «великого інквізитора», який хоче, щоб люди не раділи життю, а ходили стрункою…

Ким тільки люди не вважають Бога... доки не дізнаються, який Він насправді.

Різдво - саме час дізнатися!

"Один з нас"

Якщо ми хочемо дізнатися про людину, ми що робимо? Спостерігаємо, як він реагує на події, як чинить. Бога також можна дізнатися з тих Його вчинків, про які нам точно відомо.

Один із таких вчинків – Різдво Христове.

У ніч Різдва Бог вирішив прийти на землю у вигляді Немовляти. Незвично: чому немовля, а не, наприклад, лицаря на білому коні, що сходить із неба під парадний оркестр? Зараз дізнаємось.

Немовля звали Ісус Христос, Він народився у більш ніж простому місці: у провінційному місті Назареті. Але було й дещо незвичайне: у Ісуса не було батька в біологічному сенсі: Його народила Марія – непорочна діва, яку Бог вибрав, щоб через неї Боже «Слово стало тілом» (Івана, 1:14). Немовля Ісус – це живе Боже Слово, Боже серце, Божий образ, втілений у людському тілі. Тому Ісуса Христа називають Сином Божим.

Він став "одним із нас". Але при цьому робив те, що інші люди не могли. Наприклад, Він за все життя не вчинив жодного гріха (адже у Його серці зовсім не було зла). Він допоміг величезній кількості людей: годував голодних, зцілював хворих (навіть безнадійних). Він навіть повертав життя померлих (про це свідчили Його сучасники). Ісус не запобігав перед владними, не догоджав натовпу – і при цьому любив людей, як ніхто інший: робив для них неможливе, приходив на допомогу навіть самим знедоленим.

Але навіщо Богові взагалі спускатися на землю, якщо Він міг би залишатися «над цим», не торкаючись земного бруду, болю, бід, проблем?

Справа в тому, що Бог дивиться на світ не тільки з боку, «з неба», а й зсередини: так, начебто і добро, і злоline-height: 150%; завдавали особисто Йому. Він створив нас, наші серця і може радіти з нами і співчувати нам, як ніхто інший. І це співчуття привело його до нашого світу.

Тієї різдвяної ночі Бог «вліз у нашу шкуру», щоб зробити найважчу роботу: показати нам Свою любов, померти за нас, а потім воскреснути і дати нам Свою силу для нового життя.


Таємниця серця

Коли ми бачимо зло у світі і воно шокує нас, потрібно розуміти, що Бог бачить його в рази більше. Тому що Він знає взагалі все: усі таємні справи, усі страшні історії кожної душі, все те, що люди приховують за всяку ціну. Ось чому в Божій Книзі, Біблії, сказано, що «світ лежить у злі» (1 Івана, 5:19).

Бог ненавидить зло. Він знищив би його давно… якби не одне «але»: тоді довелося б знищити всіх людей, включаючи нас, бо зло живе насамперед у людських серцях: «немає праведного жодного»; «Бо зсередини, з серця людського виходять злі помисли, перелюбства, перелюбства, вбивства, крадіжки, лихоманство, злість, підступність, непотребство, заздрісне око, богохульство, гордість, безумство...» (Римлян, 3:10; Марка, 7: 21-22).

І щоб люди розуміли, що їм потрібне порятунок від зла, яке в них самих, Бог дав людству знамениті 10 заповідей Старого Завіту. Ці заповіді не можуть виправити людей, але можуть показати їм, що вони духовно гинуть і не врятують себе.

А ось щоб врятувати їх, потрібно було щось більше, ніж просто заповіді: потрібна була Людина, яка б узяла на себе гріхи людства і викупила їх. Ця Людина мала бути праведною (щоб платити саме за чужі гріхи, а не за власні). А праведним був тільки сам Бог, ось Він і став людиною, щоб прийняти мученицьку смерть за наші гріхи. Він став нашим Заступником там, на хресті, щоб ми могли отримати прощення, спасіння душі і оновлене, чисте серце.


Шанс на диво

Виявляється, Він – зовсім не «бабай», який чекає на наші помилки. Він не "великий інквізитор", який змушує всіх ходити строєм. Бог хоче не обмежити нас, а допомогти.

Багато хто сьогодні відмовляється від Божої допомоги, тому що не знає, який Бог насправді. Думають, що Він підходить до нас із «релігійною лінійкою», і якщо ми в чомусь «не такі» – відкидає нас. Але ні, Різдво говорить нам про інше: Він прийшов до нас, на грішну землю, до нашого небезпечного світу, щоб показати кожному з нас: «Я тут, Я з тобою. І якщо ти теж вибереш бути зі Мною - Я врятую, допоможу, покажу вихід і ніколи не залишу тебе. Якщо ти відкриєш для мене своє серце – Я вдихну в тебе Свій Дух, Свою силу. І твоє життя зміниться».

Різдво – нагадування нам про те, що Бог може дати нам не просто Свою допомогу – Він готовий дати нам самого Себе, Свою присутність. Він може бути не просто іконою в червоному кутку, а нашим джерелом життя, нашою силою, нашим навігатором, путівником, Вчителем, Батьком, Іншим, Цілителем, Спасителем, Господом… Усім, що нам по-справжньому потрібне.

І щоб ми могли отримати все, що Він для нас приготував, Бог дав нам Євангеліє, Новий Завіт, вчення Христа, яке показує шлях до Божих подарунків у житті.

Питання – чи готові ми впустити Його, нашого Творця, у своє серце, у свою душу, у своє життя? Чи захочемо відсвяткувати Різдво не як «ще одне свято», а по-справжньому як одкровення про те, що Бог дійсно любить нас?

Давайте дамо собі шанс на диво. Скажімо Богові так!


Мої контакти:

Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

телефон (вайбер, телеграм) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...