5 May 2024, 08:08 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Хрещення Господнє. Що про це каже Біблія

Апостол Павло сказав: "Бо я спочатку дав вам, що й сам прийняв, тобто, що Христос помер за гріхи наші, за Писанням, І що Він був похований і що воскрес у третій день за Писанням" (1 Коринтян 15, 3- 4). Що означає слово «Писання» у реченні «Христос помер за наші гріхи за Писанням»? Це означає Старий Завіт.

Апостол Павло говорить, що Ісус помер за всі наші гріхи згідно з завітом і одкровенням Старого Завіту. Як Він викупив усі наші гріхи? Він це зробив через Свою правду, тобто. через Своє хрещення та смерть на хресті. Ви знаєте, що за часів ранньої церкви люди не відзначали Різдво аж до ІІ століття. Ранні християни разом з апостолами відзначали лише 6 січня як день хрещення Ісуса», і це було єдине ранньохристиянський свято.

Чому апостоли приділяли так багато уваги хрещенню Ісуса? Це таємниця істинної євангелії води і Духа, яку вони отримали від Ісуса і проповідували світові. Ісус сказав: «Істинно, істинно кажу тобі: Якщо хтось не народиться від води, і Духа не може увійти в Царство Боже» (Івана 3:5). Біблія каже, що Ісус прийшов водою та кров'ю, щоб урятувати нас від усіх наших гріхів (1 Івана 5:6). Кров означає хрест, тоді що означає вода?

(Я сподіваюся, що ви не плутатимете водне хрещення віруючих з хрещенням Ісуса. Будь ласка, постарайтеся якомога точніше розібратися в значенні хрещення Ісуса. Зараз ми не зосереджуватимемося на водному хрещенні віруючих або вченні про відродження під час хрещення).

Чому Ісус отримав хрещення від Івана Хрестителя? Чому Ісус проголосив Своє хрещення таким чином: «Бо так треба нам виконати будь-яку правду»? (Матвія 3:15). Тут точніше перекласти всю прведність, або всю законність , або всю справедливість.

Послання до євреїв 10:1 говорить: «Закон, маючи тінь майбутніх благ, а не образ речей...» Давайте подивимося, кого Бог дав своєму народові для жертвопринесення, щоб рятуватися за часів Старого Завіту. Якщо хтось грішив чи був винний у чомусь, грішник повинен був принести жертву, щоб спокутувати свій гріх. Давайте відкриємо Левіт 1:3-5: «Якщо жертва його є цілопалення з великої худоби, нехай принесе її чоловічої статі, без вади; нехай приведе її до дверей скинії заповіту, щоб набути йому вподобання перед Господом. І покладе свою руку на голову жертви цілопалення, і набуде він уподобання на очищення гріхів його. І заколе бичка перед Господнім лицем. А сини Ааронові, священики, принесуть кров і покроплять кров'ю з усіх боків на жертівника, що біля входу до скинії заповіту». Тут ми можемо побачити, що жертвоприношення мало відповідати трьом умовам, викладеним нижче, щоб відповідати Закону Божому.

Вони мали:

(1) приготувати жертовну тварину без гріха

(2) покласти руки на голову жертви цілопалення

(3) вбити і пролити кров жертви для викуплення гріхів

Коли первосвященик Аарон покладав руки на голову цапа, всі гріхи ізраїльтян переходили на голову козла

У цих віршах ми бачимо підтвердження Закону Божого про те, що гріхи мають бути перенесені на голову жертовної тварини шляхом покладання рук, перш ніж тварина загине. Це дуже важлива правда. Ви можете зустріти багато висловлювань на кшталт: «покладання рук на голову жертви» для відпущення гріхів у наступних розділах книги Левіт.

Левит 16: 21 каже: «І покладе Аарон обидві руки свої на голову живого цапа, і сповідає над ним усі беззаконня Ізраїлевих синів і всі їхні злочини та всі гріхи їхні, і покладе їх на голову цапа, і відішле з нарочним людиною в пустиню». Коли первосвященик Аарон покладав руки на голову козла, всі гріхи ізраїльтян переходили на голову козла. Коли грішник покладав руки на голову жертви, його гріхи переходили на голову жертви. Так само, коли людину посвячують у духовний сан, священик покладає руки на голову цієї людини, щоб передати їй священство. Таким чином, «покладання рук» було дією передачі гріхів жертві. Воно означає "передавати".

Потім треба було вбити тварину і пролити її кров, тому що «душа тіла в крові, і я призначив її вам для жертовника, щоб очищати ваші душі, бо кров ця душу очищає». (Левіт 17:11)

Тим не менше, євреї були надто слабкими, щоб спокутувати всі свої гріхи, оскільки вони просто не могли не грішити щодня до самої смерті, навіть незважаючи на жертвоприношення щодо кожного гріха. Тому Бог дав їм ще одну можливість прощення всіх їхніх гріхів, скоєних за рік. Це був обряд у День Спокути. У день викуплення первосвященик Аарон покладав руки на голову цапа-відбувайла і передавав тим самим козлу всі гріхи ізраїльтян, скоєні за рік (Левит 16:21).

Аарон у той час був представником усіх ізраїльтян, бо він покладав руки на голову цапа від імені всього народу ізраїльського. Коли він один покладав руки на голову цапа-відбувайла, всі гріхи ізраїльтян, вчинені ними за рік (тоді ізраїльтян було близько 2-3 мільйонів) переходили на голову цапа згідно з цим законним дійством. Це було вічною постановою для всього людства (Левит 16:29).

Це було “тінь майбутніх благ” (Євреїв 10:1). Тепер Бог здійснив «майбутні блага» через Ісуса Христа. Погляньмо, як Ісус Христос виконав Його Завіт.

По-перше, Бог Отець послав Ісуса Христа в образі людини без пороку як обіцяного Агнця Божого. Він є єдинорідним улюбленим Сином Божим, а також Святим Богом. Таким чином, Він відповідав вимогам жертви без пороку для викуплення всіх гріхів людства.

По-друге, Він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Тут нам потрібно знати, ким був Іван Хреститель, який хрестив Ісуса. Іоанн Хреститель був нащадком первосвящеником Аарона. Священик Захарія, отець Іоанна, був з Авієвої черги, нащадком Аарона (Луки 1:5, 1 Параліпоменон 24:10). Таким чином, Іоанн Хреститель був нащадком Ааронового первосвященика. Це означає, що він мав право стати первосвящеником. Більше того, Ісус підтвердив, що Іван є великим з людей. «Істинно кажу вам: з народжених дружинами не повставав більший Івана Хрестителя; але менший у Царстві Небесному більший за нього. Якщо хочете прийняти, він є Ілля, якому має прийти» (Матвія 11:11-14) Це означає, що Іван є останнім первосвящеником на землі і є законним представником усього людства, якого обіцяв і підготував Господь.

Старий Завіт пророкував про Нього. «Я посилаю Ангела Мого, і він приготує дорогу передо Мною» (Малахія 3:1). "Пам'ятайте закон Мойсея, раба Мого, який Я наказав йому на Хориві для всього Ізраїлю, так само як і правила та устави. Ось, Я пошлю до вас Іллю пророка перед настанням дня Господнього, великого і страшного. І він наверне серця батьків до дітей і серця дітей до їхніх батьків, щоб Я прийшов не вразив землі прокляттям. (Малахія 4:4-6). Ісус сказав: “І якщо хочете прийняти, він є Ілля, якому треба прийти” (Матвія 11:14).

Іоанн Хреститель був Ілією, який мав прийти і навернути весь народ до Ісуса Христа, підготувавши їх для прийняття Його пришестя. Він народився за шість місяців до Ісуса. Він давав людям хрищення викуплення в пустелі для того, щоб підготувати шлях Господу. Він повинен був змусити людей не забувати закон і порядок жертвопринесення Старого Завіту, щоб підготувати їх до приходу Спасителя Ісуса Христа. Тому він хрестив людей і давав їм зрозуміти, що Спаситель незабаром повинен прийти і взяти на Себе всі гріхи світу через покладання рук. Хрещення Івана закликало грішників звернутися до Бога. Ось чому багато людей, почувши слова Боже через Іоанна Хрестителя, відмовилися від своїх ідолів і повернулися до Господа, визнавши свої гріхи

За часів Нового Завіту Ісус був охрещений Іваном Хрестителем, щоб змити всі гріхи світу.

Потім Ісус прийшов із Галілеї до Іоанна Хрестителя, щоб хреститися на річці Йордан. Ісус сказав: «Залиш тепер, бо так треба нам виконати всяку правду» (Матвія 3:15). Тут, усяка правда, по-грецьки «dikaiosune» означає «справедливість, законність». Це означає, що Ісус спас усіх грішників від їхніх гріхів на основі абсолютної законності та справедливості. Щоб позбавити всіх грішників від їхніх гріхів за законом і справедливістю, Ісус мав змити їхні гріхи через «покладання рук», згідно з завітом, який Бог дав у Старому Завіті. Це був найправильніший шлях - взяти на себе всі гріхи людства, прийнявши хрещення від Іоанна Хрестителя. Завдяки тому, що Ісус своїм хрещенням прийняв на Себе всі гріхи світу, Іоанн Хреститель наступного дня зміг засвідчити: «От Агнець Божий, Який бере на Себе гріх світу!» (Івана 1:29) Саме Іван прийшов, щоб хрестити Ісуса, покладаючи на Його голову руки. Тієї миті, коли Іван поклав руки на голову Ісуса Христа, всі гріхи світу перейшли до Нього, згідно із Законом Божим.

По-третє, Він був розіп'ятий для спокути наших гріхів. Перш ніж зрадити дух, Він сказав “Здійснилося” (Івана 1:29). Він пролив Свою кров за наші гріхи. І Він воскрес із мертвих на третій день і піднявся на Небеса. Своїм хрищенням і кров'ю на хресті Він повністю змив усі гріхи світу.

Апостол Павло сказав: «Христос помер за наші гріхи за Писанням» (1 Коринтян 15:3). Тепер ви розумієте, як у Старому Завіті приносилася в жертву тварина, і чому це було тінню майбутніх благ?

Отже, перш ніж убити жертовну тварину, на неї потрібно було покласти руки. Якщо хтось упускав покладання рук на голову жертви під час жертвопринесення, він не міг бути прощеним, оскільки це жертвопринесення було зроблено не за Законом. Бог ніколи не приймав незаконних жертв. Жертвопринесення без покладання рук суперечило Закону Божому.

Ісус прийшов у цей світ, щоб очистити всіх нас від гріха своєю правдою. (Римлян 5:18). Його правда полягала у хрещенні Іоанна Хрестителя, щоб узяти на Себе всі гріхи світу і бути розіп'ятим, щоб заплатити за всі гріхи людства. Він прийшов Своїм хрещенням та кров'ю. Однак більшість християн знають лише половину Його правди. Ми повинні знати всю правду євангелії води і Духа. Вірити в Нього, упускаючи таку важливу частину Його Євангелія, є незаконним і марним.

Ісус Христос, Син Божий, прийшов у цей світ як Агнець Божий. Він поніс весь гріх світу, коли прийняв хрещення від Іоанна Хрестителя на річці Йордан. Від імені всього людства Іван поклав руки на голову Ісуса, і тієї миті всі гріхи світу перейшли до Нього. Таким чином, Ісус своїм хрещенням узяв на Себе весь гріх світу і поніс його на хрест. Він пролив свою жертовну кров як відплату за наші гріхи і повністю викупив їх.



За матеріалами Пастора Пола Ч. Джонга (Rev. Paul C. Jong)



Мої контакти:

Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

телефон (вайбер, телеграм) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...