5 May 2024, 05:30 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

БІБЛІЯ І ПОЛІТИКА: яку позицію має займати Церква по відношенню до влади і держави

Як уже багато хто почав публікувати статті, влаштовувати круглі столи, завантажувати ролики та висловлюватися в соціальних мережах, розсудилося і мені, за ретельним дослідженням Писань, висловити думку про ставлення віруючих до влади та участь у політичних акціях. Але реагувати на ситуацію потрібно вже сьогодні, хоч, власне, нічого незвичайного не відбувається. Пов'язані з виборами події лише підтверджують стару істину: “Весь світ лежить у злі” (Перше послання Івана 5:19). Дві тисячі років тому смерть Христа, показала, що мирські структури брехливі і порочні; хрест розкрив їхню справжню сутність. Христа засудили як римську, так і іудейську владу, а на виборах переконливу перемогу здобув Варавва.

Християнин та політика: біблійні моделі

У питанні політики непросто знайти золоту середину і добрі християни висловлюють різні думки. Хоча загалом євангельські віруючі погоджуються з тим, що церква не повинна залучатися до політичної діяльності. Але як щодо громадянина-християнина? Чи може він обмежитися мінімальною участю – голосуванням, чи просто ігнорувати вибори (теж свого роду політична позиція)? Чи може він залишатися байдужим, бачачи порушення закону? Знову з'являються посилання на відомий вислів німецького пастора та богослова, лауреата Міжнародної Ленінської премії «За зміцнення миру між народами» Мартіна Німеллера:

Коли нацисти прийшли по комуністи, я мовчав – я ж не комуніст.

Коли вони прийшли по соціал-демократи, я мовчав – я ж не соціал-демократ.

Потім вони прийшли до членів профспілки. Я мовчав - я ж не член профспілки.

Потім вони прийшли по євреїв. Я мовчав – я ж не єврей.

А потім вони прийшли за мною, і вже не було нікого, хто б міг протестувати.

Примітно, що сам Німеллер не мовчав. Він спочатку підтримував прихід до влади Гітлера та її політику (і це приклад нездорового залучення у політичну діяльність) і почав протестувати, коли Гітлер вирішив підпорядкувати собі церкву. Тоді Німеллер заявив, що треба коритися Господу, а не людині. (До речі, незважаючи на те, що за ним прийшли, Німеллер після звільнення з табору жив довго і щасливо і помер у 92 роки).

Виправдовуючи заклик до активної громадської та політичної діяльності, деякі посилаються на вчинок Естері та її клопотання перед царем (Книга Естер), викриття Ірода Іоанном Хрестителем, яке коштувало йому життя (Євангеліє Матвія 14:1-12), і навіть вигнання Христом торговців із храму Євангеліє від Матвія 21:12-13). Однак ні Естер, ні Іван Хреститель, ні Ісус не вирішували політичних питань. Естер, яка сама належала до політичної еліти, після триденного посту та молитви смиренно, ризикуючи життям, просила зберегти свій народ (і це добрий приклад клопотання). Іоанн Хреститель викривав аморальність Ірода та Іродіади, подібно до того, як Натан викрив у гріху Давида (Друга книга Царства 12:1-12). Якщо у вас є покликання і звістка від Господа для царя, можете сміливо (і з любов'ю) сказати про це (і бути готовими до наслідків). Принагідно можна згадати і малих пророків, які, як Амос і Міхей, викривали несправедливих суддів, корупцію, хабарництво, розкіш володарів, гоніння, але про зміну режиму не дбали, надаючи це питання Богу.

Ісус очищав храм, а не Єрусалимський міськвиконком, відкидаючи влаштування пункту обміну валют або ринку там, де потрібно молитися. Христа, як згодом Його учнів, турбувало стан серця людини, ставлення людей до Бога. Ми думаємо про зміну форми правління, а апостоли сконцентрувалися на проголошенні Христа. Зауважимо, на той час було чимало соціальних проблем: рабство, ґендерні питання, римська окупація, засилля грецької культури. Але ці теми, по суті, не відображалися у їхніх проповідях. Вони усвідомлювали обмеженість впливу влади на наше духовне життя і дивилися на корінь, змінюючи суспільство зсередини. Набагато легше одягнути людину в новий костюм, ніж помістити в цей костюм нову людину, але саме це стало їх пріоритетом.

Приклад Христа та апостолів навчає, як важливо не переплутати головне та другорядне, не замінити проповідь Євангелія та служіння милосердя питаннями соціальними та політичними. Реставрація фасаду – справа хороша, але бачачи, як «демократичні» уряди руйнують сімейні цінності, до чого призводить «політкоректність», ми розуміємо, що вони недалеко пішли від монархій та диктатур, не виправдали надій, про що переконливо пише Чарльз Колсон у «Конфлікті». царств». «Ліберальне» суспільство (яке часом видається ідеалом свободи) не терпить заперечень і успішно насаджує свої погляди за допомогою реклами, наклепу, контролю за ЗМІ, у цьому не поступаючись тоталітарному. Тому що серце людини лукаве і вкрай зіпсоване (Книга пророка Єремії 17:9).

Обов'язки християнина

Ап. Павло нагадує, що існуюча влада встановлена Богом (Послання до Римлян 13:1). Не про те, що будь-який Ірод чи Нерон особисто призначений Богом. Просто всяке правління, як пояснює Джон Стотт, є похідним від Божого правління, тому ми можемо сказати представникам влади ті самі слова, які Ісус сказав Пілату: «Ти не мав би наді мною ніякої влади, якби не було дано тобі згори» (Євангеліє від Івана 19:11). Усю владу має Бог, і Він делегує її на якийсь час правителям. Ми підкоряємося владі, а влада у свою чергу несе відповідальність перед Богом, править (має правити) справедливо та милосердно. Вона покликана чинити суд і правду, рятувати ображеного від руки утискувача, не ображати і не пригнічувати прибульця, сироти та вдови і не проливати невинної крові (Книга пророка Єремії 22:3), захищати бідного та сироту; пригніченому і злиденному надавати справедливість. (Псалом 81:3-4). Соломон пише: «Гидота для царів – справа беззаконна, тому що правдою утверджується престол» (Книга Приповістей 16:12). Влада, на це вказував свого часу Кальвін, повинна творити правду, чинити заступництво безневинним, захищати їх, протистати нахабства злих, приборкувати їхнє насильство, карати їхні злочини. І навпаки, заохочувати тих, хто робить добро. Тому що «праведність підносить народ, а беззаконня – безчестя народів» (Книга Приповістей 14:34), і «коли праведники множаться, веселиться народ, а коли панує безбожний, народ стогне» (Книга Приповістей 29:2).

Якщо влада не виконує своїх функцій або зловживає своїм становищем, християни можуть вказувати (на підставі Біблії) на її обов'язки. Скажімо, якщо вона просуває аборти або одностатеві шлюби, віруючі можуть (мають?) звернути увагу влади на Божу волю. Може, написати листа до офісу Президента, інших органів влади (пор. Книга Вихід 1:15-21 – «шаноблива непокора» фараону повитух). Сам апостол Павло використовував ненасильницькі методи для викриття влади та відновлення правосуддя. Він спростував брехливі та образливі вигадки своїх обвинувачів (Дії Апостолів 24:10-21), відстоював свої законні привілеї римського громадянина (Дії Апостолів 22:25) і оскаржив у суді кесаря несправедливий вирок намісника, коли в цьому виникло 11). Але він ніколи не використовував насильства і готовий був швидше сам постраждати несправедливо (і страждав), ніж наразити на небезпеку інших. «Бо ви покликані до цього, – пояснює апостол Петро, – бо й Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли слідами Його» (Перше послання Петра 1:21).

У той же час, Павло наказував послухатися влади (Послання до Римлян 13:1-8; пор. Перше послання Петра 2:13-25). Тут ми не говоримо про конкретні особи. Правителі можуть бути здібними, боячими Бога, правдивими, ненавидящими користь (Книга Вихід 18:21), а можуть – жорстокими та норовливими. Якщо судити з конкретних людей, то навряд чи можна знайти «владу від Бога». Вчинених володарів немає. Але звання начальника – директора, міністра, голови, президента – за одним своїм становищем гідне поваги. Ця повага включає навіть наші думки і мова. Мудрець попереджає: «Навіть і в думках твоїх не лишай царя, і в спальній кімнаті твоїй не лишай багатого; тому що птах небесний може перенести слово твоє, і крилатий – переказати промову твою» (Книга Екклезіяста 10:20). Йому повторює Мойсей: «Судей не лишайся, а начальника в твоєму народі не ганьби» (Книга Вихід 22:28). Послух влади включає сумлінне виконання своїх обов'язків, дотримання правил дорожнього руху і вимог пожежної безпеки, сплату податків. Але ми не говоримо про абсолютну покору. Кесар має право на те, що належить йому, але Боже ми віддаємо тільки Богові (Євангеліє від Матвія 22:21). Богу слід коритися більше, як заявили апостоли, коли їм забороняли проповідувати Христа (Дії Апостолів 5:29). Даниїл та його друзі чинили опір безбожним постановам царів, які наказують, кому поклонятися і молитися (Книга пророка Данила 3, 6). Питання церковного життя, проповіді Євангелія, шлюбу та сім'ї, віри людини є недоторканними, і влада не має повноважень від Бога їх регулювати.

Віруючі покликані молитися за владу (1 Послання до Тимофія 2:1-4). На жаль, ми часто забуваємо про духовні методи боротьби, які використовували Христос та апостоли: святе життя, прощення, милосердя, молитва. Особливо потрібно молитися про спасіння душі правителів, тому що Бог хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини. Порятунок потребують і ті, хто живе в страху, побоюючись втратити владу, і ті, хто прагне влади, тому що за всіх помер Христос. У молитві ми виявляємо довіру Богові, Який ставить начальства і зневажає їх, коли непокора Його владі досягає крайності (Книга пророка Даниїла 2:21, 24).

А ще можна допомагати жертвам несправедливості, їхнім сім'ям, показати на ділі, що таке добро, милосердя, взаємодопомога. Євангельський відгук не обов'язково передбачає лише схвалення певної позиції чи засудження іншої. Можна, як Ісус, відповідати на проблеми з благодаттю та милістю, триматися Божої істини та Божої любові, поширюючи її на всі ворогуючі сторони. Повинне робити добро всім, благословляти й благотворити, не чекаючи взаємності (Євангеліє Матвій 5:44). (У ситуаціях, подібної до нинішньої, навіть відправлення справедливості підпорядковане політичним цілям. Ми збираємо підписи, вимагаючи звільнити Іванова, але зовсім забули Петрова і Сидорова, тому що вони не мають політичної ваги).

Що треба припиняти у зародку – так це спрагу помсти, прокляття, ненависть. «Перемагай зло добром» (Послання до Римлян 12:21). Бійся, щоби не поставити на місце зла своє зло. Всі революції в історії несли в собі обман: вони знищують тільки сучасних носіїв зла (а не розбираючи похапцем – і носіїв добра), – саме зло, ще збільшеним, беруть собі у спадок. Тому, розмірковуючи про політику, я запитую: чи допускаю я ненависть у серці через політичні події? Як я належу до людей, які голосують не так, як я? Чи винен я в лихослів'ї людей, які беруть участь у політиці? Чи маю ворожнечу до тих, хто не бере участі?

Не виключаючи суспільної активності християн, зазначу на закінчення небезпеку маніпулювання, чим «страждають» ЗМІ та політики. Ми дуже швидко піддається масовому психозу, не бачачи «ляльководів». Можливо, ми боремося за справедливість, а хтось використовує наші підписи та енергію у своїх цілях (я з цим зіткнувся особисто). Потрібна розбірливість і мудрість, щоб знати, кому можна довіряти, хто говорить правду, а хто має корисливі цілі. ЗМІ пропонують відредаговану картину того, що відбувається, і нам не завжди легко дістатися до суті. З цієї причини треба частіше звертатися до Біблії (від чого так відволікають ресурси новин), щоб проясняти своє духовне бачення і жити в надії на Бога. Всевишній, безумовно, збагатить нас надією і виконає радості та миру у вірі (Послання до Римлян 15:13). І якщо хтось тепер не бачить яскравого світла у хмарах, будьте певні, що пронесеться вітер і розчистить їх (Книга Іова 37:21).



Автор Леонід Міхович


Мої контакти:
Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net
телефон (вайбер, телеграм) 0982257110
акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy
офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich
https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...