5 May 2024, 02:03 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Як з'явився канон Біблії?

Біблія — єдина книга, що є зібранням багатьох творів, написаних щонайменше сорока різними людьми протягом не менше півтори тисячі років, причому більшість з них ніколи не зустрічалися і не були знайомі один з одним.

Однак єдність і спадкоємність Біблії настільки виразні, що можна стверджувати: її творець не хто інший, як Сам Бог.

Для того, щоб перевірити належність тієї чи іншої книги до Писання, використовувалися такі принципи.

1. Апостольське авторство. Чи була ця книга написана апостолом чи одним із близьких соратників апостолів? Це питання було особливо важливим щодо Євангелій від Марка і Луки і Послання до Євреїв, оскільки Марк і Лука не належали до дванадцяти, а авторство Послання до Євреїв було невідоме.

2. Духовний зміст. Чи читалася ця книга в церквах, і чи сприяв її зміст духовному навчанню віруючих? Це був найпрактичніший спосіб перевірки книги на канонічність.

3. Здоровість вчення. Чи був зміст книги доктринально здоровим? Будь-яка книга, що містила брехню або суперечила вже встановленим канонічним книгам, відкидалася.

4. Вживання. Наскільки загальновизнаною була ця книга у християнських церквах, і наскільки часто вона цитувалася у працях отців церкви?

5. Богонатхнення. Чи були в цій книзі ознаки богонатхненності? Це була найвища перевірка; решта міркувань, зрештою, мали відійти другого план.

Визначення богонатхненності.

Біблія сама розкриває джерело своєї неповторної величі: «Все Писання богодухновенне». Не слід робити висновок, що Бог «вдунув» Своє одкровення до авторів книг Старого та Нового завітів; це означає, що Слово було зроблено світ творчим диханням Бога.

«Грецьке слово «теопнеустос», вжите у цьому уривку, явно не несе в собі значення “натхненний Богом”. Тут взагалі не йдеться про натхнення, але мають на увазі "дихання". Тут не сказано, що Біблія є результатом наповнення Божим натхненням людей, які її писали. Мається на увазі, що Писання було «видихнуте» Богом, тобто «богодухненим», що це — плід Божого дихання, що творить. Одним словом, у цьому винятково важливому уривку просто сказано, що Писання створені Богом без вказівки на те, як саме Бог діяв, наводячи Свій задум у виконанні. Однак важко було б підібрати якесь інше слово, яке могло б так чітко та недвозначно утвердити Божественне походження Писання. “Божий дух”, Боже дихання, є в Писанні символом Його всемогутньої сили, носієм Його слова, що творить.

Як Бог вдихнув життя в Адама, так само Він вдихнув його і в Писання. У Другому посланні Петра (1:21) читаємо: «…вирікали його (пророцтво) святі Божі люди, будучи рухомі Духом Святим». Буквально цей вірш читається так: «Бо пророцтво не було народжене волею людей, але люди говорили від Бога, будучи носити Святого Духа». Бенджамен Уорфілд пише: «Вживаний тут термін дуже специфічний. Його не можна плутати з керівництвом, напрямом, контролем або навіть керівництвом у повному розумінні цього слова. Він виходить за межі всіх цих слів і конкретним чином приписує отриманий результат активному ініціатору дії. "Носимо" весь час залишається у владі "носія" і "носиться" лише його силою не заради якоїсь своєї мети, а заради мети "носія". Таким чином, тут говориться, що люди, які вимовляли слова від імені Бога, були “підхоплені” Святим Духом і “принесені” Його силою до мети, яку Він обрав. Тому все, що було сказано ними під Його впливом, належало не їхньому, а Його творчості».

Мої контакти:

Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

телефон (вайбер, телеграм) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...