5 May 2024, 05:37 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Християнство проти сексу?

Ще всім відомо, що "релігія пригнічує здорові інстинкти", а максимум дозволеного для віруючих у цій галузі - щось на зразок "ваші пальці пахнуть ладаном". Подібні стереотипи настільки поширені, що, мабуть, варто обговорити, де тут правда, а де брехня.

На думку багатьох, Бог схожий на поліцейського, і основне Його заняття - це забороняти людям отримувати задоволення. При цьому забувають, що саме Бог створив усі задоволення та земні радощі. Він засуджує лише неправильне їх використання. Якби Він був взагалі проти сексу, ми б розмножувалися брунькуванням.

Через брак біблійної освіти частина людей підозрює, що гріхопадіння Адама та Єви якось пов'язане із сексом. Адже не дарма в них тільки потім діти з'явилися. Але насправді одна з перших заповідей, наданих Богом нашим прабатькам, була: "Плодіться розмножуйтесь!". Ви думаєте, вони одразу ж цим зайнялися? Нічого подібного. Вони натомість тут же з'їли чогось не належить - плід з дерева пізнання добра і зла (до речі, це було зовсім не яблуко). Тобто гріхом була непослух. І саме втративши спілкування з Богом, вони "побачили, що голі". Сором, страх і егоїзм, що з'явилися тоді, і зараз створюють багато проблем в інтимній сфері.

Незважаючи на "успіхи" сексуальної революції, більшість людей далеко не такі прогресивні і розкуті, як це нині модно. Вони глибоко всередині гніздиться підсвідоме переконання, що взагалі " це " - брудно і непристойно. Фраза "Бог створив секс" може їх шокувати (хоча це так і є), а наявність у Біблії шедевру любовної лірики – "Книги Пісні Пісень" – пояснюється лише помилкою Собору, який включив її в канон. Можливо, християни справді більше за інших схильні впадати в подібні крайнощі. З історії відомо, що багато хто з них старанно "умертвляли плоть", бігли в пустелі і монастирі, давали обітниці безшлюбності (доречно і не доречно). Їх, утім, можна зрозуміти. У Римській Імперії все настільки просочилося різними надмірностями і збоченнями, що християнам це, природно, набридло і вони вдарилися в іншу крайність. Звідти походить численна література, яка закликає відкидатися тілесних втіх у принципі.

Проте позиція ця не є біблійною. Апостол Павло мудро стримував аскетичну запопадливість віруючих, радячи подружжю: "не ухиляйтесь один від одного" (1 Кор. 7:5). А криниця мудрості - Книга Приповістей - наставляє: "Втішайся жінкою юності твоєї, люб'язною ланією і прекрасною сіркою; груди її нехай упоявляють тебе кожного разу; любов'ю її насолоджуйся постійним" (Пр. 5:18-19).

Все це добре, але зауважте, йдеться виключно про секс у рамках шлюбу. Саме його Бог благословляє та схвалює. Що стосується решти, Біблія безкомпромісна: жодних розваг на боці, випадкових зв'язків, "пробних" та "цивільних" шлюбів, не кажучи вже про кохання інших кольорів. Але чому? "Не вбив", "не вкради" - це зрозуміло, але ж, здається, позашлюбний секс нікому не завдає шкоди? Конкретній парі - може бути (хоча і це спірно), але суспільству загалом така "свобода" обходиться дорого: підліткові вагітності, аборти, безпліддя, венеричні хвороби, СНІД, кинуті діти, скалічені долі. Все це вже зараз приймає загрозливі розміри. Невже мільйони мають стати жертвами, щоб переконатися, що Бог має рацію?

І ще одне: Біблія не абсолютизує секс. Тобто не вважає його найголовнішим у житті. І, мабуть, навіть не надто досвідчені в богослов'ї люди знають, що в раю сексу не буде. Тут вже сумніватися не доводиться - так сказав Сам Христос: "у воскресінні ні одружуються, ні виходять заміж, але перебувають, як ангели Божі на небесах" (Мт. 22:30). Що, загалом, зрозуміло: зрештою, стать - лише інструмент для продовження роду, а безсмертним істотам це не потрібно. Тут багатьом стає нудно і в такий рай якось не хочеться.

Клайв Льюїс, обговорюючи це питання, наводить приклад хлопчика, який одного разу почув, що секс - це найбільше задоволення на світі. Він спитав: "А шоколад при цьому їдять? Ах, ні?" З того часу хлопчик твердо знав, що секс - це нудно, тому що при цьому не їдять шоколад. Приблизно так само і з нами. Знаючи лише земні радощі, ми не можемо уявити собі небесне блаженство. А там, на небі, ніхто й не згадає про секс – усім буде просто не до того. Втім, як пише Апостол Павло, ": ця таємниця велика:"


Мої контакти:

Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

телефон (вайбер, телеграм) 0982257110

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich

https://www.linkedin.com/in/%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%...