5 May 2024, 01:20 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

СПАСІННЯ - ОДНОРАЗОВА ПОДІЯ ЧИ ПРОЦЕС

Сьогодні ми поговоримо про питання, яке чуємо постійно. По суті він звучить так: наше СПАСІННЯ – це подія чи процес? Чи рятуємося ми в одну мить або в результаті подій, що послідовно відбуваються? Відповідь ми можемо знайти, відкривши Писання.

У Посланні до Колосян 1:21–23, у яких, мабуть, Павло говорить про спасіння як процес, а не подію. Мене хвилює це лише тому, що ставить під сумнів твердження “одного разу врятований – назавжди врятований”. Адже тоді ми не врятувалися одного разу, а рятуємось постійно в міру перебування у вірі. Як мені здається, це суперечить багатьом віршам, у яких йдеться про порятунок у вірі, а не у справах. Я досі не можу пов'язати такі вірші Писання, як ці з Послання до Колосян. Що ви думаєте про це?".

Що ж, спочатку давайте прочитаємо ці вірші, щоб зрозуміти, в чому ж багато хто дійсно бачить проблему. Апостол пише:

“І вас, що були колись відчуженими і ворогами, за прихильністю до злих діл, нині примирив у тілі Плоті Його, смертю Його, щоб представити вас святими і непорочними та неповинними перед Собою, якщо тільки перебуваєте тверді та непохитні у вірі і не відпадаєте від надії Євангелія, яку ви чули, яка повідомлена всьому створінню піднебесному, якого я, Павло, став служителем” (Колоссянам 1:21–23).

Подія та процес

Я думаю, що буде легше відповісти на запитання, зробивши його спершу складніше. Ендрю каже, що "схоже, порятунок - це процес, а не подія", що створює проблему можливої втрати порятунку. Але насправді порятунок – це подія, і процес.

Спасіння – і саме слово спасіння, і реальність, що стоїть за ним, – це справді велике, всеосяжне слово Писання. Воно включає в себе приречення, обрання, відродження, божественне спокутування, зворушення, покликання, прощення, примирення, усиновлення, освячення та прославлення. Я маю на увазі, що це велике, славне слово. Всі ці події та процеси – деякі з них є подіями, а деякі – процесами – Бог використовує для нашого вічного спасіння, і всі вони є важливими.

Отже, в Ефесян 2:8 Павло говорить “ви спасені”, в 1 Коринтянам 1:18 – “для нас, що рятуються”. І в Посланні до Римлян 13:11 він також сказав: “Бо нині ближчий до нас спасіння, ніж коли ми повірили”. Отже, ми були врятовані, рятуємося і будемо врятовані – подія та процес у минулому, теперішньому та майбутньому.

Народ Божий вистоє

Але сумніви, що порятунок може бути втрачено, виникають не через ці вірші. Найстрашніше звучить слово, якщо в Колосян 1:21-23: “вас… примирив у тілі Його плоті, смертю Його… якщо тільки перебуваєте тверді й непохитні у вірі і не відпадаєте від надії Євангелії”.

Саме це змушує багатьох думати: “Так, якщо наш нинішній стан відродження, порятунку, примирення та виправдання – якщо наш нинішній стан залежить від нашої стійкості чи перебування у вірі, тоді, схоже, ми справді можемо втратити наш порятунок. Інакше навіщо така умова? Але це висновок з тексту помилковий. Це неправильний висновок із цього тексту. Але не тому, що немає умови – умова справді є – стійкість. Ми маємо бути стійкими.

У тексті йдеться про те, що ми примирилися, якщо перебуваємо у вірі. Це реальна умова. Якщо ми не перебуваємо у вірі – якщо ми відступаємо від віри, зрікаємось Ісуса Христа, відступаємо від Нього та Його істини, відмовляємося від покаяння – то ми загинемо. Іван у Першому посланні (2:19) говорить про тих, хто відступає. Ось найважливіше, що він каже: “Вони вийшли від нас, але не були наші, бо якби вони були наші, то залишилися б із нами; але вони вийшли, і через те відкрилося, що не всі наші”.

Цей текст пояснює дві важливі речі. По-перше, якщо ми не стоїмо у вірі, то ми ніколи і не були дійсно Божими і не належали до Його народу – ніколи не були народжені від Бога. "Вони вийшли, і через те відкрилося, що не всі наші" - не від Бога, без народження згори. Тобто вони не народжені від Бога.

По-друге, якщо ми від Бога народжені, каже він, ми будемо стійкими. Будемо. "Якби вони були наші", тобто з тих, хто народжений від Бога, то вони "залишилися б з нами". Апостол не допускає навіть тіні думки про втрату спасіння, про те, щоб народитися заново, а потім знову не народитися, бути виправданим, а потім невиправданим, мати вічне життя, а потім виявляється, що воно таки не вічне. Тому виникає запитання: як же у Посланні до Колосян 1:23 може бути умова, якщо ви не можете втратити примирення? Як Павло може сказати, що ви змирилися, якщо ви стоїте у вірі?

Виконуючи всі умови

І відповідь полягає в тому, що Бог таким чином попереджає Своїх дітей, щоб спонукати їх бути стійкими, і Він підтримує їх стійкість, Він забезпечує її Своєю вірністю, щоб зберегти нас у вірі. Біблія ясно вчить, що всі істинно народжені згори будуть врятовані. Вони виконають цю умову.

Розглянемо лише три уривки. Отже, ось до Римлян 8:30. Я думаю, що цей – найважливіший. “А кого Він визначив, тих і покликав, а кого покликав, тих і виправдав; а кого виправдав, тих і прославив”. Це безперервний ланцюг порятунку. Усі зумовлені покликані, всі покликані виправдані, всі виправдані прославлені – ніхто не втрачено. Вічна безпека вибраних Божих є біблійною істиною.

Тепер – 1 Коринтянам 1:8–9 – вірші, які розкривають, у чому насправді полягає ця безпека: “[Ісус]… затвердить вас до кінця, щоб бути невинними в день Господа нашого Ісуса Христа. Вірний Бог, яким ви покликані у спілкування Сина Його Ісуса Христа, Господа нашого”. Тут питання зводиться до того, чи виконує Бог обіцяння? Чи вірний Він?

І ось Пилип'ян 1:6 – Апостол каже, що “впевнений у тому, що Той, Хто розпочав у вас цю добру справу, доведе її до кінця до дня повернення Ісуса Христа” (НРП). Отже, ми перебуваємо у вічній безпеці у Христі не тому, що немає жодних умов і не тому, що порятунок – це не процес і не боротьба, яку треба вести, і не постійний біг – все це є. Умова ж: “якщо тільки тверді й непохитні у вірі...” (Колоссянам 1:23). У вічній безпеці ми перебуваємо виключно завдяки суверенному Богові, що зберігає вірність.

Петро в Першому посланні говорить про це так (1:5): “силою Божою через віру тих, хто дотримується спасіння, готового відкритися останнім часом”. Іншими словами, нашу віру підтримує саме сила Бога, щоб ми були стійкими і наслідували те, що нам обіцяно. І ось як про це говориться в Посланні до Євреїв 3:14: “Бо ми стали причасниками Христа, якщо тільки розпочате життя твердо збережемо до кінця”. Іншими словами, стійкість свідчить, що наш початковий союз із Христом був дійсним.

І ось найпрекрасніша обітниця про те, як Бог збереже Свій народ:

«Тому, хто може вас дотриматися від падіння і поставити перед славою Своєю непорочними в радості, Єдиному Премудрому Богу, Спасителеві нашому через Ісуса Христа Господа нашого, слава і велич, сила і влада перед усіма віками, нині і на всі віки. Амінь” (Юди 24–25).

Бог збереже нас до кінця

Отже, так, так, так, порятунок – це подія та процес. Порятунок залежить від стійкості. І тим не менше – і це абсолютно славне, проте – воно абсолютно точно, для певних, покликаних, виправданих дітей Божих, які перебувають у вірі.

Тому до всіх попереджень, подібних до цього, до всіх попереджень Нового Завіту нам слід ставитися серйозно, адже Бог використовує їх, щоб Його діти зберігали пильність у боротьбі за віру. І ми в безпеці завдяки тому, що ставимося до всіх обіцянок і всіх попереджень Писання дуже серйозно.

Автор - Джон Пайпер / © 2024 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org


Електронна адреса: yuriy.malashevich78@ukr.net

тел (вайбер) 0982257110

офіційна публічна сторінка у фейсбуці: https://www.facebook.com/YuriMalashevich

акаунт у фб: https://www.facebook.com/Malashevich.Yuriy

офіційний телеграм-канал https://t.me/YuriyMalashevich