27 July 2024, 04:18 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Про продовження трудових договорняків з директорами шкіл

До 1 вересня 2024 року можуть відбутися зміни «в команді» директорів шкіл Житомирської громади.

Пов’язано це з тим, що невдовзі спливає строк дії трудових договорів з директорами ліцеїв № 2, 16, 17, 24, 27, 28, 30, 33, 35, Вересівського.

Давайте згадаємо обставини призначення цих керівників:

1) у червні 2021 року з директорами (пенсійного віку) ліцеїв № 2, 17, 24, 27, 28, 30, 33, 35 було без конкурсів продовжено трудові відносини на три роки - до 30 червня 2024 року.

Житомирський окружний адміністративний суд встановив, що призначення без конкурсів (під час карантину) суперечить законодавству, про що зазначив в окремій ухвалі.

Проте порушення вимог законодавства Житомирською міською радою усунуто не було - директори так і залишаються на незаконно займаних посадах;

2) директорку Ліцею № 16 призначено на посаду - без конкурсу - з 23 червня 2023 року розпорядженням міського голови.

В умовах воєнного стану призначення без конкурсу дозволено законом «Про правовий режим воєнного стану».

Раніше, розпорядженнями міського голови призначено директорів також у школах № 1, 4, 11, 20, 34. Тільки з цими директорами трудові відносини тривають до дати укладення трудового договору з переможцем конкурсу, який буде проведено після скасування воєнного стану. А з директоркою Ліцею № 16 трудовий договір укладено на один рік - строк його дії спливає 30 червня 2024 року.

Ймовірно до цієї директорки було застосовано норму статті 22 Закону «Про повну загальну середню освіту» - щодо укладення з вчителями пенсійного віку договорів строком від 1 до 3 років. Але 7 лютого 2023 року Конституційний Суд визнав цю норму НЕконституційною, відповідно 23 червня 2023 року укладення трудового договору з новою директоркою на один рік вже було незаконним;

3) строк дії договору з директором Вересівської школи спливає до 20 серпня 2024. Цей директор - єдиний із зазначених на початку цієї статті, з яким трудовий договір укладений в законний спосіб. Влітку 2018 року - за пару місяців до приєднання села Вереси до міської громади Житомира - він був призначений на посаду за результатами конкурсу, проведеного Житомирською районною радою.

Що може відбутися далі?

1. Конкурси

Законом встановлено порядок призначення директорів шкіл шляхом проведення конкурсу - і на час воєнного стану проведення конкурсів на посаду директора школи не заборонено. (ст. 39 Закону).

Після закінчення строку, на який укладено договір з директором школи, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк. Керівника школи звільняють з посади. Новий трудовий договір укладається строком на шість років з переможцем проведеного конкурсу. Конкурс оголошується не пізніше ніж за 2 місяці до закінчення строку дії трудового договору чинного керівника.

Чому тоді на посади директорів вищезазначених шкіл досі не оголошено конкурси?

2. Продовження без конкурсів трудових відносин з чинними директорами

На час воєнного стану міському голові (департаменту освіти) надано «право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану». (пп. 3 п. 2-1 Прикінцевих положень Закону)

Контрактом є форма трудового договору, в якому строк його дії та інші умови можуть встановлюватися угодою сторін. (ч. 3 ст. 21 КЗпП)

Тобто на час воєнного стану засновнику надано право відмовитись від проведення конкурсів та продовжувати строк дії трудових договорів з чинними директорами за угодою сторін. При цьому закон встановлює максимальний термін перебування на посаді (не більше ніж шість місяців з дня припинення воєнного стану), а тому строк дії договору може бути продовжено на менший строк.

Законом також встановлено підстави для дострокового звільнення директора школи з посади з ініціативи роботодавця - у разі порушення директором законодавства (умов договору). (ч. 13 ст. 39 Закону, статті 40, 41 КЗпП)

Отже, під час воєнного стану, у разі відсутності підстав для дострокового звільнення та відмови від проведення конкурсів, трудові відносини з чинними директорами не припиняються, а продовжуються - на строк, про який сторони домовляться, але не більше встановленого максимального (шість місяців з дня припинення воєнного стану).

3. Призначення без конкурсів на посади директорів нових людей

Може бути так, що посада директора стає вакантною:

1) чинного директора звільнено у зв’язку з порушеннями ним законодавства (умов договору);

2) чинний директор, у зв’язку з неможливістю продовжувати роботу з поважних причин, за власним бажанням розриває трудовий договір. (статті 38, 39 КЗпП)

У такому разі міський голова (департамент освіти) має право - у період воєнного стану без конкурсу - призначити нову людину (на підставі поданої нею заяви). (ч. 5 ст. 10 Закону)

Строк дії трудового договору в цьому випадку встановлюється виключно до дати укладення трудового договору з переможцем конкурсу, що буде оголошений не пізніше шести місяців з дня припинення воєнного стану. (ч. 7 ст. 10 Закону)

У підсумку

В умовах воєнного стану проведення конкурсів не заборонено, але засновнику надано право, незалежно від віку чинного директора, продовжувати з ним трудові відносини (на строк, про який сторони домовляться, але не довше ніж до завершення конкурсу, проведеного після воєнного стану) або, у разі звільнення директора, призначати без конкурсу нового директора (на строк - до завершення конкурсу, проведеного після воєнного стану). З ініціативи засновника трудовий договір може бути розірваний у разі порушень директором законодавства.

Не до кінця зрозуміло, що робитимуть з чинними, незаконно укладеними договорами:

1) можуть продовжити договори, тим самим залишивши їх незаконними;

2) можуть розірвати та призначити старих директорів в якості нових до призначення переможця конкурсу, що буде оголошений після скасування воєнного стану;

3) можуть попросити директора написати заяву за власним бажанням;

4) може хтось з директорів дійсно піде за власним бажанням;

5) і ще багато різних варіантів, адже у Житомирській громаді трудові відносини з директорами шкіл останнім часом часто укладаються на власний розсуд посадовців.

Проте зрозуміло, що в умовах призначень без конкурсів призначатимуть виключно тих «кандидатів», у яких зацікавлений департамент освіти.

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО «Демократичний Альянс Жінок»

та Спілки «Освіту - в законне русло»