8 September 2024, 03:04 Житомир: °C
Кузьмін Дмитро Леонідович
адвокат

Корупціонер як нове клеймо.

Ще вчора ти був шанованим членом громади, а сьогодні – корупціонер.

Ця ситуація стає надто звичною у нашому суспільстві.

Новини минулого тижня про підозри секретарю Оліївської сільради та медичному директору Житомирської обласної лікарні – тому підтвердження.

https://www.zhitomir.info/news_221148.html

https://www.zhitomir.info/news_221228.html

Презумпція невинуватості – це основа справедливості. Але коли правоохоронці і медіа навішують клеймо "корупціонер" ще до суду, це руйнує людські життя. Це не просто слова – це долі реальних людей, які стають жертвами суспільної недовіри.Ми всі можемо опинитися на їхньому місці. Сьогодні це секретар сільради або лікар, а завтра – будь-хто з нас. Чи готові ми дозволити, щоб це стало новою нормою?

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод закріплює зазначений принцип. Однак, у випадках, коли публікації в медіа і прес-релізи правоохоронців формують думку про винуватість ще до суду, права особи порушуються. Рішення ЄСПЛ, такі як у справах «Deweer v.Belgium» та «Minelli v.Switzerland», чітко наголошують на важливості дотримання презумпції невинуватості.

Секретар Оліївської сільської ради Борис Ткаченко не вчиняв закупівель за завищеними цінами, взагалі не вчиняв закупівлі, не здійснював ніяких дій в порушення законодавства, не розтрачував кошти, він лише на даному етапі може підозрюватись в таких діях.

Після підозри, буде стадія досудового розслідування, збір доказів, як стороною обвинувачення, так і захистом, потім досудове розслідування завершиться, буде прийнято кінцеве рішення щодо або скерування справи до суду, або закриття і так далі. Потім суд.

Суд обов'язково дослідить, що такі закупівлі були здійснені в умовах дефіциту генераторів, блек-аутів, прямих директив про здійснення закупівель без проведення тендерів, що громада була забезпечена електроенергією навіть в умовах відключень.

Інша новина, медична директорка житомирської обласної лікарні хоче відсудити у ГУНП 150 тис. грн матеріальної та моральної шкоди.

https://www.zhitomir.info/news_221214.html

Знову ж таки, зазначається, у серпні 2023 року правоохоронці інформували про затримання «на гарячому» голови військово-лікарської комісії Житомирської області (Наталії Сич), яка разом зі спільниками зробила «бізнес» на ухилянтах: фігуранти справи пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я, вартість «послуг» становила від 2,5 до 5 тис. доларів, сума залежала від терміновості «замовлення». Кримінальне провадження було відкрите 25 квітня 2023 року, 15 серпня голові ВЛК Житомирського військового шпиталю – заступниці головного лікаря обласної клінічної лікарні, завідувачці центру клінічної імунології та алергології і адвокату-посереднику повідомили про підозру, 17 серпня суд обрав трьом затриманим запобіжні заходи – тримання під вартою строком до 12 жовтня 2023 року з правом внесення застави у розмірі 671 тис. грн.

Проте, ні, наш клієнт не була головою військово-лікарської комісії, не робила ніякий бізнес на ухилянтах, взагалі ніякого відношення до вказаного не мала, а є лише підозра, яка з відповідними змінами викладена в обвинувальному Акті, якому оцінку надасть суд.

Проте, за час досудового розслідування, у нашого клієнта були вилучені особисті кошти, які в подальшому були «загублені» працівниками поліції, та їй не повернуті.

Ми заявили позов про їх повернення, а також про відшкодування моральної шкоди.

Ніби-то це щось негативне, захищати свої права.

Необхідно переглянути підходи до комунікації з громадськістю у кримінальних справах. Тільки так ми зможемо зберегти довіру до правової системи і захистити права кожного громадянина.