27 July 2024, 04:42 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ВИЯВЛЕННЯ ПОВНОТИ БОЖЕСТВА ЧЕРЕЗ ІСУСА ХРИСТА

(Початок)

Для того, щоб викупити грішну людину і ввести її в Боже Царство, потрібно було безгрішної особистості народитися від людей, прийнявши від них людське тіло (Євр 2:14). Затим потрібно було виконати Закон, щоб стати невинною жертвою. Звичайній грішній людині неможливо засудити гріх у плоті і позбавити диявола влади тримати людей під гнітом страху смерті. Також Бог не передбачав, щоб для спокути людей вжити навіть найкращого Ангела. У Євреїв 1:5 сказано: «Кому, коли з ангелів сказав Бог: «Ти Син Мій, Я сьогодні Тебе породив? І ще: - Я буду Йому Батьком, і Він мені буде Сином». Цей текст свідчить, що ця особа, яка пройшла через народження, відрізняється від Ангелів. Вона коштує значно вище за всіх них.

Немає суперечки в тому, що коли Слово стало тілом, Він проявив себе як людина, як Син Бога. Але якщо сказати, що в особі Ісуса Христа не був явлений сам Бог, то це буде однаково тому, що диявол, як і раніше, має державу смерті! Через єднання Христа зі Святим Духом було явлено повноту Божества, його надприродні властивості мудрості, знання та дії, тілесно, тобто. доступне сприйняття людей. Тому Іван про Особу явлену в Ісусі Христі говорить як про істинного Бога, і про джерело життя вічного! (2 Івана 5:20)

Через свою божественну природу він може діяти в чині Мелхиседека, поєднуючи в собі царські та священицькі повноваження. Звичайній людині, навіть дуже близькій до Бога, це було зовсім недоступно. У такому чині може бути лише безпочаткова особистість, якою може бути лише Бог (Євр 7:3).

"Так і Христос не Сам Собі надав славу бути первосвящеником, але Той, Хто сказав Йому: «Ти Син Мій, Я нині народив Тебе». Народження тут треба розуміти, не виникнення того, чого не було, але новий вид виявлення. Отже, народження в даному тексті, як виявлення як первосвященика в чині Мелхісідека.

Коли Христос воскрес, Петро також посилався на це пророче слово. Тому що при воскресінні був новий вид Його виявлення (Дії 13:32,33). Народження в даному тексті, це Його виявлення як воскреслого.

У Євр.8:8 Бог дав обіцянку про укладання Нового Завіту зі своїм народом. Але заповідачем і одночасно жертвою, при заповіті, виступив Христос (Євр. 9:16-17). У земних питаннях, посередник при одному НЕ БУВАЄ, але у разі заповіту вчиненого через Христа, БОГ БУВ ОДИН, тобто. Він явив Себе в Особах Отця, втіленого Словом і Святим Духом (Гал.3:20; Євр 9:14).

Священство за чином Аарона – це проведення священнодійства, де священик не є жертвою, а тому й клятви немає! А Ісус, будучи Первосвящеником, провів священнодійство САМ, будучи одночасно Жертвою, тому з Клятвою БОГА!

Ось як отці церкви висловлювали свою віру в те, що в особі Ісуса Христа було явлено самого Бога.

Ігнатій Антіохійський (грец. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, † 20 грудня 107, Рим) Послання до Ефесян.

http://apologia.narod.ru/earlyfat/fath/ignat/efes....

7 Деякі мають звичай підступно носити ім'я Христове, тим часом роблять діла, недостойні Бога. Від них ви повинні тікати, як від диких звірів; бо це шалені пси, що нишком кусають. Вам слід остерігатися від них, бо вони страждають незручною недугою. Для них є лише один лікар, тілесний і духовний, народжений і ненароджений, Бог у тілі, у смерті справжнє життя, від Марії і від Бога, спершу схильний, а потім не схильний до страждання, Господь наш Ісус Христос.

Золотоуст. бл. 347 - 407 Бесіда 11 на 1 Тимофія

http://superbook.azbyka.ru/LIBRARY/zlatoust/Z11_2/...

...Оскільки (апостол), розмовляючи про священиків, нічого не сказав такого, що говориться в книзі Левіт, то він зводить до іншого предмета і каже: "Бог з'явився в тілі", тобто, каже, Творець був бачимо в тілі . "Виправдав Себе в Дусі". Цим він каже, що премудрість була виправдана від синів своїх, або що (Ісус Христос) не чинив улесливо, як сказано і пророком: "бо не зробив гріха, і не було брехні в устах Його"...

Григорій Великий бл. 540-604 Бесіда XXI, розліг 4

http://superbook.azbyka.ru/.../gregory_dvoeslov......

...Але добре додається: на єдиному місці; тому що в розподілі розумів немає Бога. Тому що Бог у єдності, і мати благодать Його заслуговують ті, які не відокремлюються один від одного спокусами сект. Але оскільки платом зазвичай відтирається піт трудящих, то ім'ям плата може бути виражена праця Бога, Який, хоча Сам у Собі завжди перебуває покійним і незмінним, однак оголошує, що Він працює, коли терпить грубі беззаконня людей. Чому і через Пророка каже: Я трудився, підтримуючи.

Але Бог з'явився в тілі, утруднився від нашої слабкості. Коли невіруючі побачили цю працю страждання Його, тоді не захотіли шанувати Його. Бо не хотіли вірити, що безсмертний за Божеством Той, Кого бачили смертним за тілом. Тому й Єремія каже: Віддай їм, Господи, у ділах їхніх рук; пішли їм затьмарення серця і прокляття Твоє на них. Бо для того, щоб вістря проповіді не проникли в їхні серця, вони, відкинувши працю страждання Його, тримали той самий працю Його замість щита для того, щоб не дозволяти словам Його доходити до них тим, чим бачили того, хто Його трудився навіть до смерті. Що ж ми, якщо не члени нашого Глави, тобто Бога?

Бесіда XXXI, розділ 13

Суворість закону розчиняв Він для нас милосердям Викупителя. Тому що в тому написано: якщо хтось зробить те чи інше - смертю нехай помре. Якщо хтось зробить те чи інше, каміннями та побиттям буде З'явився в тілі Творець і Викупитель наш і сповіданню гріхів не стратою (загрожує), але обіцяє життя;

Августин. 354-430 р.р. Про книгу Буття. Книга 5, Розділ XIX.

...А що Ангелам не тільки відома була потаємна таємниця в Богу, але й сама вона є ним, коли вона відкривається і проповідується, про це свідчить той самий Апостол: "І сповідуємо, каже він, велика благочестя таємниця, яка з'явилася в тілі , виправдана у Дусі, здалася Ангелам, проповідана мовами, вірою прийнята у світі, піднісся у славі " .

У стародавніх рукописах, які сягнули нашого часу. Є різночитання.

Так у синайському кодексі стоїть грецьке слово ὅς ( тобто Той, Який), також ми бачимо, що в деяких стародавніх перекладах з давньогрецької мови. Зокрема на латину Вульгата та Сирійський — Пішітта також стоїть слово «Який». У деяких працях отців Церкви, які цитували 1Тим 3:16, цитували не завжди дослівно, але побічно видно, що там також стояло слів ὅς.

З іншого боку, у ватиканському, олександрійському кодексі стоїть грецьке слово θεός (Бог) Також отці Церкви при цитуванні 1 Тим3:16 вживають θεός.

Ми бачимо, що на той час було два читання. Θεός та ὅς.

Сказати, що θεός пізніше вставка ми не можемо, тому що бачимо, що читання θεός таке ж давнє, як і ὅς.