8 September 2024, 03:15 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

БІБЛІЯ І КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ

«Кліматична катастрофа на порозі. Земля стане непридатною для життя» (газета «Ґардіан»).

Нове дослідження, що моделює майбутнє Землі до 2100 року, показує, наскільки фундаментально поступові зміни температури та опадів можуть змінити клімат.

Про це пише Sciencealert.

Зазначається, що наша планета балансує на межі кількох критичних точок, проходження яких призведе до каскаду екологічних змін.

"За прогнозами, до кінця століття від 38 до 40 відсотків світової суші опиняться в іншій кліматичній зоні, ніж сьогодні", – пише група дослідників на чолі зі старшим автором Полом Дірмейєром, кліматологом з Університету Джорджа Мейсона у Вірджинії.

Папа Римський Франциск передбачив людству новий Всесвітній потоп - ця катастрофа біблійних масштабів може стати наслідком глобального потепління і танення льодовиків. Такі попередження прозвучали в книзі понтифіка "Про пороки і чесноти", яка вийшла друком 2 березня.

Про це пише італійська газета Corriere della Sera.

В одному з уривків твору Франциск розмірковує про гнів Божий, що спрямований проти несправедливості та диявольського зла - "не того, що випливає з людської слабкості, а проти зла сатанинського натхнення".

"Великий потоп, можливо, через підвищення температури та танення льодовиків: що буде тепер, якщо ми продовжимо йти цим же шляхом", - попереджає Папа Римський, звернувшись до політиків і громадян проявити розсудливість щодо ситуації з кліматом.

Як нагадав Франциск, Біблія вчить, що потоп - це результат гніву Бога, який бачив дуже багато поганого і вирішив стерти людство з лиця Землі.

Як у Біблії представлена концепція дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Християнська відповідальність за природне довкілля починається з пізнання доброти БожоЇ. У Біблії сказано, що «Бог створив небо і землю» (Буття 1:1). Він наказав першій людській парі: «Розмножуйтесь і наповнюйте землю. Оволодівайте нею і пануйте над... усіма живими створіннями, що рухаються по землі» (Буття 1:28). «На початку побачив Бог усе, що створив: і воно було дуже добре» (Бут. 1,31). Божа мудрість і сила була об’явлена в кожному елементі створіння.

Надихнути на адаптацію до змін клімату може Ной. Розуміння того, що світ є створений Богом, важливе для виховання християнської екологічної свідомості. Біблія нагадує нам, що Земля є дарунком для всіх живих істот, для всякої тварини живої та всякого створіння, що на землі (пор. Буття, 9, 16-17). Людина мешкає на землі разом з іншими створіннями, але створена на образ і подобу Божу, в особливий спосіб, щоб їх доглядати і керувати (володіти) ними (Бут. 2,15). Це означає, що людина має відповідальність перед Богом: має оберігати створіння і своєю творчою працею має вести його до вдосконалення. Роду людському довірено охорону краси, різноманітності і інтегральності природи.

Берегти життя і цінувати його, шанувати і любити – це завдання, яке Бог доручає кожній людині, коли її як свій живий образ закликає до співучасті «в керуванні світом» (Бут. 1, 28). Як патріарх Ной, людство несе відповідальність за забезпечення цілісного розвитку природи згідно з Божою волею. Адже, хоч людству і доручено керівництво і опіка над створінням, але найвищим володарем залишається Творець, що і показано в перших двох стихах 24 (23) псалма: «Господня земля і все, що на ній, Вселенна й мешканці її, бо заклав Він її на морях і на річках її встановив».

У 21 розділі Євангелії від Луки Христос попереджає нас про кінець віку описуючі знамена та ознаки перед Його другим пришестям. Саме тут Ісус передбачає кліматичні катаклізми. 11 вірш - жахливі події.

Апостол Іван у своєму Апокаліпсісі вказує на невідворотність судів Божих.

Подія, яку зазвичай називають «кінцем світу», описана у 2 Петра 3:10, де говориться, що тоді «небо з гуркотом пройде, а розпечені стихії розплавляться, і земля та діла, що на ній, згорять» (тут і далі – Четвертий переклад Українського Біблійного Товариства). Це – кульмінація низки подій під назвою «День Господнього суду», часу, коли Бог втрутиться в людську історію з метою виконання суду. У той час Бог знищить усе, створене Ним, – «небо та землю» (Буття 1:1).

Різні лиха відбудуться одне за одним; всі нації та землі зіткнуться з нещастями. Чума, голод, повені, посуха та землетруси будуть всюди. Ці лиха не просто відбудуться в одному-двох місцях, як не закінчаться вони і за один-два дні. Навпаки — вони поширюватимуться на дедалі більшу і більшу територію і ставатимуть дедалі суворішими. У цей час одне за одним будуть нашестя комах, і повсюдно з'явиться таке явище, як канібалізм. Такий Мій суд над усіма націями та народами. Сини Мої! Ви не повинні страждати від болю чи негараздів, пов'язаних з лихами. Я бажаю, щоб ви швидше подорослішали і якнайшвидше прийняли тягар, що лежить на Моїх плечах. То чому ж ви не розумієте Мою волю? Майбутня робота буде все більш і більше напруженою. Невже ви настільки жорстокі, що залишите Мене з повними руками діл, щоб Я так старався самотужки? Скажу простіше: ті, хто здобуде зрілість у житті, увійдуть у притулок і не зазнають болю чи негараздів, а ті, хто не здобуде зрілості в житті, повинні будуть зазнати біль та тяготи. Мої слова досить зрозумілі, чи не так?

Ті, хто зможе встояти під час Божого суду та викриття у період Останніх днів, тобто в ході остаточної праці очищення, саме вони й увійдуть разом із Богом до остаточного спокою; тому всі ті, хто увійде в спокій — всі вони звільняться від впливу сатани і будуть знайдені Богом тільки після того, як перенесуть заключну Божу працю очищення. Дані люди, які зрештою стануть знайденими Богом, увійдуть до остаточного спокою. Головна мета Божої праці викриття та суду в тому, щоб очистити людство та підготувати його до остаточного спокою; без такого очищення нікого з людей не можна буде класифікувати за їхнім родом, і вони не зможуть увійти до спокою. Ця праця — це єдиний шлях для людства, щоб увійти до спокою. Тільки Божа праця очищення очистить людей від їхньої неправедності, і тільки Його праця викриття та суду розкриє все те непокірне, що є в людстві, відокремлюючи таким чином тих, кого можна врятувати, від тих, кого врятувати не можна, і тих, хто залишиться, від тих, хто не збережеться. Коли ця праця завершиться, всі ті люди, кому буде дозволено залишитися, будуть очищені і увійдуть у вищий стан людства, в якому вони насолодяться дивовижнішим другим людським життям на землі; інакше кажучи, вони почнуть свій людський день спокою і співіснуватимуть з Богом. Після того, як ті, кому не дозволено вціліти, зазнають викриття та суду, їх справжня суть буде повністю викрита; після чого вони будуть знищені, і їм, як і сатані, більше не дозволено буде жити на землі. У людстві майбутнього жодних подібних типів людей більше не буде; такі люди не годяться для того, щоб вступити на землю остаточного спокою, не годяться вони і для участі у дні спокою, який Бог розділить із людством, бо вони є метою покарання і нечестивців, неправедних людей. Колись вони були викуплені, вони також були піддані суду та викриттю; Свого часу вони також служили Богові. Однак, коли настане останній день, вони все одно будуть відсіяні і знищені через їхню гріховність і внаслідок непокори, і тому що вони не підлягають викупленню; у майбутньому світі вони не будуть більше існувати і не житимуть серед людського роду майбутнього... Вся мета величезної Божої праці по покаранню зла і винагороді добра в тому, щоб цілком і повністю очистити всіх людей, щоб Він зміг привести абсолютно святе людство до вічного спокою. Цей етап Його роботи найважливіший; це завершальний етап усієї Його роботи управління. Якби Бог не знищив нечестивців, а дозволив би їм уціліти, тоді кожна людина не змогла б увійти в спокій, і Бог не зміг би привести людство у кращий світ. Така робота не була б повною. Коли Його робота буде закінчена, все людство буде святим цілком і повністю; тільки таким чином Бог зможе умиротворено жити у спокої.

Після цього Бог створить «нове небо і нову землю» (Об’явлення 21:1), а також «новий Єрусалим» (в. 2) – небесну столицю, місто досконалої святості – яке спуститься з небес на нову землю. Це місто – де житимуть святі, чиї імена були «записані в книзі життя Агнця» (Об’явлення 13:8) – існуватиме вічно. Петро говорить про це нове творіння як про місце, де «проживає праведність» (2 Петра 3:13).

На зображенні може бути: вогонь та карта

Можливо, найважливішим в описі цього дня є питання Петра у віршах 11-12: «Коли все це таким чином буде знищене, то якими треба бути у святому житті й у побожності вам, котрі чекаєте й прагнете приходу Божого дня?». Християни знають, що відбудеться, і нам слід виявляти це розуміння у своєму житті. Чи має щось із цього бути в центрі уваги послідовників Ісуса Христа? В жодному разі! Наші зусилля як християн мають зосереджуватися на проголошенні істини Євангелія – звістки, яка може врятувати душі. Порятунок же планети є за межами наших сил і не входить у наші повноваження. Кліматичні зміни можуть або не можуть бути реальністю, як і можуть або не можуть бути викликані людиною. Що ми знаємо напевно, це те, що Бог є добрим і всемогутнім, і ця планета залишатиметься нашим домом доти, доки Він цього бажає. У Псалмі 45:2-4 сказано: «Бог для нас – охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються, тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів! Шумлять і киплять Його води, через велич Його тремтять гори».

Це життя швидкоплинне, і наша увага має зосередитися на майбутніх нових небесах і землі. Наше святе та благочестиве життя має стати свідченням для тих, хто не знає Спасителя, і нам слід розповідати іншим про Нього, щоб вони змогли уникнути страшної долі, яка чекає на тих, хто відкидає Його. Ми з нетерпінням очікуємо Божого «Сина, Якого Він воскресив з мертвих – Ісуса, Котрий визволяє нас від майбутнього гніву» (1 Солунянам 1:10).

По темі https://www.zhitomir.info/post_2588.html