Інтерв'ю

З 1 січня паспорти буде видавати міграційна служба. Інтерв’ю начальника ДМС у Житомирській області Сергія Нестерчука

24 December 2012, 11:24

 З 1 січня 2013 року видавати закордонні паспорти і паспорти громадянина України буде Державна міграційна служба. В інтерв’ю Житомир.info начальник управління ДМС України в Житомирській області Сергій Нестерчук розповів про головні завдання нещодавно створеної служби, платні послуги, біометричні паспорти, проблеми з приміщеннями та комп’ютерами.

- Коли був створений в Житомирській області підрозділ Державної міграційної служби?

- У минулому році згідно указу Президента в Україні на базі існуючих паспортних столів були створені підрозділи Державної міграційної служби. Сьогодні замість столів реєстрації утворені в районах сектори Державної міграційної служби, а в області – управління. Штатна чисельність управління 126 осіб: апарат – 47 чоловік, інші – у районних секторах. У великих містах – Бердичів, Коростень, Новоград-Волинський – по 7-8 чоловік, а у маленьких районних секторах – 2-4 працівники. Раніше в паспортних столах працювали працівники міліції, а зараз всі наші працівники є державними службовцями.

- До вас перешли функції видачі не тільки закордонних паспортів, а й паспортів громадян України?

- На сьогоднішній день ми вже від міліції перебрали 100-відсотково всі повноваження щодо оформлення як закордонних паспортів, проїзних документів дитини, так і паспортів громадянина України, підготовки документів на громадянство. Вже з 1 січня 2013 року ми від імені Державної міграційної служби почнемо видавати закордонні паспорти. В останні дні цього року йде перекваліфікація і переформатування тих нормативних документів, які будуть засвідчуватись не від імені УМВС, а від імені ДМС.

- Чи відчують ці зміни на собі громадяни?

- Ми робимо все можливе, щоб це реформування люди не відчули. Намагаємося створити людям комфортні умови, не все ще вдається, тому що перші кроки – завжди непрості. Але ми вивчаємо загальну думку, враження населення по районах і в обласному центрі – люди особливої різниці не відчули. З нового року у кожного нашого працівника будуть нові посадові обов’язки, тоді вже будемо вимагати максимальну віддачу під час прийому громадян. Ми хоч і державна служба, але надаємо цілий перелік платних послуг. Людина приходить, платить гроші і вирішує те чи інше питання. Тому ми вимагаємо від підлеглих, перш за все, толерантного відношення до людей. Якщо людина прийшла до нас з проблемою, то вона має її вирішити. А якщо людина платить за вирішення своєї проблеми, то якесь хамство чи нетактовна поведінка має бути виключена з обороту наших працівників.

- Люди іноді скаржаться, що під час оформлення закордонних паспортів від них вимагають якісь незрозумілі проплати

- Незрозумілих проплат, я так думаю, з нового року не буде. Людина повинна платити тільки за те, що вона замовляє. У виготовлення закордонного паспорту є три терміни: за три дня, за десять днів і за місяць. Всі три терміни мають різну ціну. Є таке державне підприємство «Документ», яка працює паралельно з ДМС, представники його сидять у наших секторах міграційної служби і надають окремі платні послуги. Людина, яка прийшла замовляти паспорт, має чітко знати, що вона хоче: якщо сама заповнює всі документи, то додаткової плати не буде; якщо прийшла похапцем і «давайте мені швидше», то їй запропонували ціну, вона заплатила і пішла. Все залежить від людини.

- Зараз активно обговорюють введення біометричних паспортів

- Питання на сьогодні поки відкрите. На рівні Держави воно вирішено, але механізму запровадження в областях поки нема, міграційна служба має підготуватись до видачі технічно, теоретично і як така готовність буде, і буде запроваджено механізм, тоді будемо документувати біометричним паспортом.

- Тобто люди, які мають закордонні паспорти, можуть не хвилюватися і обмінювати їх не треба?

- Якщо і будуть якість нововведення, то документи, які є на руках у громадян, будуть дійсні на той термін, який там прописаний. Це стосується закордонного паспорта, проїзних документів дитини і інших документів, які ми видаємо. До речі, зараз проїзні документи для дитини потрібні навіть коли вона з батьками їде у країни СНД, в Росію чи Білорусь. Якщо проїзного документа дитини немає, до прикордонники мають право їх не пропустити.

- Якщо оформлюється новий закордонний паспорт, старий обов’язково здавати?

- Раніше, до 2011 року, коли видачею паспортів займалася міліція, була можливість навіть продовжити термін дії закордонного паспорта. Сьогодні чинним законодавством це категорично заборонено, якщо термін вийшов – людина має його здати і отримати новий. По бажанню, якщо у когось там є цілий арсенал віз для пам’яті, ми можемо залишити громадянину закордонний паспорт, це безплатна послуга.

- Від яких платних послуг при оформленні паспорта можна «безболісно» відмовитися?

- Наприклад, є така послуга, як страхування паспорта. Але це право людини – застрахувати чи ні свій паспорт на випадок втрати. Приходять представники страхової компанії, проводять свою роботу. Одні піддаються на ці умовини, страхують паспорт, а хто володіє інформацією і знає, що це не 100% потрібно – відмовляється. Це право людини. Для прикладу – я купив машину, хочу страхую її чи не страхую, але сьогодні в автосалоні сидить страховий агент, який зобов’язує мене її страхувати. Але це моє право і ніхто його не може обмежити.

- В приміщенні міграційної служби можуть працювати представники якихось комерційних структур, які пропонують свої послуги?

- Ні, комерційних структур у наших приміщення нема, не було і не буде. Є представники ДП «Документ», які надають перелік платних послуг: оформлення документів, прискорення оформлення і т.п. Але сьогодні люди всі грамотні, прийшли, подивились прейскурант, почитали і як в магазині: що вам потрібно – купуєте, що не потрібно – відмовляйтесь і не беріть. Навіть якщо хтось намагається звинуватити державного чиновника, що він запропонував те чи не те, то ми ж продавця в магазині не звинувачуємо?

- Чи є «телефон довіри», за яким люди можуть отримати консультацію чи поскаржитись на якісь порушення?

- Номер «гарячої лінії» – 47-02-51, за цим номером може зателефонувати будь-яка людина і доволі часто дзвонять. Є телефон відділу паспортної роботи – підрозділ, який займається оформленням паспортів громадян України і закордонних – 42-21-12. Відділ міграційної роботи займається оформленням посвідчень для людей, які приїхали в Україну на тимчасове або постійне проживання, його телефон – 42-21-13.

- Зарплата ваших службовців залежить від кількості «проданих» платних послуг?

- Виробітку в нас немає. Державні службовці отримують посадовий оклад, премію (якщо держава дасть), надбавку за вислугу років, за ранг і т.п. Кількість платних послуг на зарплату не впливає, всі отримані кошти ми перераховуємо в бюджет. Сьогодні нам державою навіть не визначено якийсь відсоток від цього, 5% чи 10%, на розвиток матеріально-технічної бази. Ми можемо використовувати тільки те, що нам «зверху спустять» на благоустрій.

- Є якийсь план надходжень до бюджету від платних послуг?

- У нас є планові показники, конкретно про них уже можна буде говорити з нового року. Безумовно, межа якась буде визначена, але це не можливо спланувати, тому щомісячний план нам не доводять.

- У який період найбільше людей звертається за оформленням закордонних паспортів?

- Влітку. Навантаження на службу в літні місяці збільшується приблизно на 30%. Людям взимку немає часу, а літом, коли вже нагальна потреба, всі біжать, і навіть готові платити за прискорення, аби тільки швидше зробили.

- Які найбільш проблемні питання у Державної міграційної служби в області?

- Відкритим питанням сьогодні як в Житомирі так і по області є приміщення: переважна більшість приміщень, в яких ми зараз знаходимось, орендуємо у міліції. Сьогодні уже уклади договори оренди на приміщення паспортних столів. В обласному центрі в нас взагалі приміщення немає, ми орендуємо поверх (на вул.Пушкінська, 44) у Національної академії наук ім.Патона. Це їх приміщення, колись тут була філія політехнічного інституту. Але ми не можемо вже на одному поверсі розмістити всіх працівників, які є в апараті обласної міграційної служби, тому беремо в оренду ще один поверх, зараз спільними зусиллями проводимо ремонт, щоб зробити комфортні умови для роботи працівників. Є також дефіцит і телефонної мережі, і комп’ютерної. Наприклад, сьогодні у 18 з 25 районів ще виписують вручну паспорти громадянина України . І це у 21-му столітті. Головне завдання – перевести на електронний облік всі районні відділення і ми плануємо це зробити до кінця поточного року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі