Інтерв'ю

Екс-заступник мера Житомира Наталія Леонченко шукає роботу через біржу праці і пишається, що не брала хабарів

29 March 2014, 14:06

Колишній заступник Житомирського міського голови Наталія Леонченко в інтерв’ю Житомир.info розповіла про те, що наразі шукає роботу через біржу праці, не збирається виходити з Партії регіонів та пишається, що не брала хабарів під час своєї роботи в мерії.

Інтерв’ю екс-заступниця мера Житомира Наталія Леонченко призначила у приміщенні міської ради за годину до початку комісії. У джинсах і без звичних підборів зайшла в мерію, з мобільного зателефонувала в оргвідділ і попросила відчинити кабінет на першому поверсі. Бабусі, що стояли неподалік, не приховуючи свою цікавість, підійшли і запитали:

- А ви часом не Леонченко?

- Леонченко

- А я вас впізнала, - і одразу почали розповідати про проблемі, з якими прийшли. Наталія Леонченко вислухала, запропонувала допомогу і продиктувала свій номер телефону.

- А хіба ви ще працюєте?

- Ну, я продовжую бути депутатом міської ради, - відповіла Наталія Леонченко.

З 2003 року вона є членом Партії регіонів, під час перебування Володимира Дебоя на посаді мера була секретарем Житомирської міської ради, а згодом заступником міського голови. 25 лютого 2014 написала заяву про звільнення, яку підтримали депутати.  

Чим Ви займаєтесь після відставки?
Я стала як безробітна на облік у центр зайнятості. Ще виплати я не отримувала. Працює у сім'ї виключно один чоловік. Дочка - студентка у Харкові. Я не буду казати, що фінансовий стан мене не хвилює, він має хвилювати, тому що було дві зарплати, зараз одна зарплата - чоловіка, але займаюся домівкою, сім'єю і депутатською діяльністю.

А на яку посаду Ви претендуєте у центрі зайнятості?
Поки що мені нічого не пропонували, тобто місяць центр зайнятості буде шукати роботу і тоді мені щось запропонують.

Працівники центру зайнятості не були здивовані побачити Вас там?
Такі ж ситуації час від часу трапляються у державі, коли міняється влада, тоді дійсно відразу росте показник безробітних, які працювали в органах чи самоврядування, чи державної влади.

Ви маєте досвід поновлюватися на робочому місці через суд. Чи не збираєтесь найближчим часом повернути свою посаду заступника міського голови?
Я написала заяву на звільнення і сесія мене звільнила за угодою сторін. Тому ні про які судові тяганини не може бути мови, це було моє свідоме рішення і продиктоване воно саме роботою в команді. Немає команди, то чому я маю працювати, якщо заходить інша команда? Буде інша команда, інша робота, ми будемо оцінювати результати цієї роботи

Чи спілкуєтесь Ви з Володимиром Дебоєм?
Так, ми спілкуємося, продовжуємо спілкуватися. Наші стосунки завжди були гарними діловими, зараз більше дружні стосунки і ми спілкуємося.

Чи має він наміри висувати свою кандидатуру на наступних виборах?
На мій власний погляд, не скористатися можливістю вдруге висунути свою кандидатуру - неправильно. Думаю, він буде висуватися, але наразі щось говорити важко конкретно.



Як Ви оцінюєте промову свого колеги Володимира Кропивницького, який 25 лютого запропонував зняти мера Житомира і назвав Володимира Дебоя «наполеончиком»?
Я б з цього приводу не хотіла дуже багато коментувати, я б хотіла сказати лише одне: поведінка Володимира Миколайовича свідчить про його особисті якості. Він себе проявив, як то кажуть в народі, в усій красі. Тому давати оцінку його вчинкам, його словам, його діям, я, мабуть, не маю права, Бог - суддя, але люди побачили.

Чим, на вашу думку, була спричинена така поведінка?
Щоб зрозуміти, чим зумовлена поведінка сьогодні, треба знати, як зароджувалися ці стосунки. Ці стосунки зароджувалися на обіцянках, взаємних, причому обіцянках завжди підтримувати один одного. Володимир Миколайович свого часу сам попросився у команду до Володимира Михайловича. Достатньо неоднозначно була сприйнята у депутатському корпусі ця ідея, щоб Кропивницький був одним із заступників, але ті депутати, які були поруч із Володимиром Михайловичем, які підтримували Володимира Михайловича, попрацювали над цим питанням, і дійсно ми знайшли ті необхідні голоси, які б підтримали кандидатуру Кропивницького на цю посаду. Натомість Кропивницький, по-перше, сказав, що у нього не буде мерських амбіцій, що він йде працювати на місто, для міста. На мою думку, так не склалося, слова розійшлися з ділом. Так, Кропивницький говорить, що був якийсь особистісний конфлікт у них з Володимиром Михайловичем, але претензії протягом певного часу вже виникали, висловлювалися, кулуарно висловлювалися, тому громадськість не знала про такі тертя, які відбувалися останнім часом. Ну і сталося те, що сталося. Я оцінюю це, як ганебний вчинок.

На Вашу думку, він зможе продовжити роботу при новій владі?
Наступна влада вже є і, звісно, Володимир Миколайович зараз активно працює над тим, щоб повернутися у крісло заступника. 31-го числа побачимо.

Скандал зі спредами у дитячих садках Житомира, яким Вам часто докоряли, зараз вщух. З чим це пов'язано?
«Прелесть» мого становища в тому, що я зараз можу більш вільно висловлюватися, не перебуваючи на посаді. Тому що посадова особа не завжди може говорити, що хоче, думає і так далі. Я вже ширше можу говорити про те, що тоді відбулося з цим скандалом по спреду. Тендери на закупку масла були проведені у 12-му році, я почала займатися освітою у серпні 2013 року, на той час уже діяли договори по закупці масла. Звісно, що ціна була підозріло низькою, але пред'явити певні претензії постачальнику з того, що неналежної якості, можна було лише шляхом лабораторних аналізів. Коли я вже достатньо вникла в ситуацію, ми у листопаді зробили аналіз, цей аналіз був абсолютно нормальним, тобто у відібраних зразках було тваринне масло. Інші депутати теж у свою чергу провели певні лабораторні дослідження, виявилося - спред. Але знаючи наближеність цих депутатів до іншого виробника масла, теж місцевого виробника, але який ніколи не з'являвся у нас на тендерах. І, до речі, на останніх тендерах він теж не прийшов, але лобіювалися інтереси саме цього виробника. І я можу навіть більше сказати, до мене представники з цього виробництва зверталися з проханням посприяти при проведенні тендеру.

Але зараз скарги на харчування у дитячих садках припинилися?
Результат отримали - Леонченко пішла з посади і тому зараз, в принципі, навіщо піднімати це питання? Тим більше, що про Леонченко можна всяко говорити, але ті люди, з якими я працювала, які мене знають достатньо добре, от ледацюгою мене не назвати. Я віддавалася повністю роботі. Як не було важко нам в управлінні освіти налагодити цю роботу, але до свого звільнення ми її методично провели і на сьогоднішній день закладені ті основи для забезпечення якісного харчування у дитячих садочках, які дозволять більш-менш бути спокійними протягом року до наступних тендерів. Я цікавилася, перша перевірка якості усіх продуктів має закінчитися до кінця березня і, дійсно, ті продукти, на які вже є результати аналізу, саме такої якості,  якої ми хотіли закупати. Тому новій владі вже буде трошки легше.



Зараз багато політиків спілкуються зі своїм електоратом через соціальні мережі. І навіть Володимир Дебой після відставки став досить активно наповнювати сторінку у facebook. Ви користуєтесь соціальними мережами? Якими?
До цього моменту я не користувалася соціальними мережами і поясню з яких причин. По-перше, треба мати час, щоб ввічливо спілкуватися і відповідати, бо дійсно будуть звертатися люди. У мене того часу не було, це я кажу відверто, дійсно я дуже багато часу проводила на роботі. А зараз, в принципі, над цим думаю, у мене з'явилося трохи більше часу.

Після розгону студентів на Майдані Ви заявляли, що не бачите зв’язку між Партією регіонів та подіями на Майдані. Ви і надалі дотримуєтесь цієї думки?

Мене так виховали мої батьки і те соціальне середовище, в якому я формувалася, що я - людина послідовна. Якщо я проголошую якісь речі, то я дуже рідко змінюю думку. Я і по цей день не бачу прямого зв’язку між Партією регіонів і тими наказами, які отримували силові структури для тих чи інших дій. Не можна сьогодні проводити абсолютно беззаперечну паралель між одним чи декількома лідерами і обличчям всієї партії. Це декількамільйонна організація по Україні і, розумієте, сьогодні говорити дядя Паша, який працює на заводі і є членом Партії регіонів, він дотичний до побиття людей на Майдані. Тому я сьогодні не бачу цього зв'язку. У Партії регіонів дуже багато порядних, нормальних, чесних людей, сьогодні говорити про те, що там десь Янукович так себе повів, то весь мільйон, який є у Партії регіонів - це маленька подоба Януковича. Ні, це абсурд.

Дії Януковича ви як оцінюєте?
Я їх засуджую. Я вважаю, що він зрадив партію, він сьогодні на голови порядних людей накликав дуже великий негатив і по суті його втеча з країни говорить про все. Я залишаюся членом Партії регіонів. Мій партбілет у мене, я до сих пір перебуваю на обліку Партії регіонів і не збираюся цього приховувати. Я не вчиняла ніяких злочинів, моя політична діяльність не містила ніякого складу злочину, я працювала разом з іншими депутатами тільки на благо міста. На люстрацію готова йти перша, тому що за три з половиною роки у мене немає ні земельної ділянки, ні у членів моєї сім'ї, це можна легко перевірити. Я не брала хабарів, ні відкатів, всі мої доходи задекларовані, живу я у двокімнатній квартирі і ніякого іншого житла у мене не з'явилося. Я абсолютно чесно дивлюся людям в очі і мені нема, що приховувати, в тому числі, і свою політичну приналежність.

Як Ви оцінюєте роботу своєї наступниці Любові Цимбалюк?
Вона - молодець. Я ні на хвилину не пожалкувала про те, що ми свого часу прийняли рішення підтримати Любов Володимирівну. Звісно, там був період, пов'язаний з її станом здоров'я, коли вона не могла активно долучатися до роботи у міській раді, але те, що сьогодні впало на її плечі, це дуже важко, особливо жінці. Я їй співчуваю, що в такий тяжкий період для міста і для країни опинилася у такій ситуації на цій посаді, але при тому всьому я особисто запропонувала їй свою допомогу в будь-яких питаннях. Свою допомогу і своїх колег-депутатів. Ми будемо підтримувати Любов Володимирівну, бо це чесна, порядна людина і в цьому випадку мене абсолютно не цікавить її політична приналежність. Про вибори поки ніхто не думає і сьогодні я навпаки вважаю, що треба об'єднатися заради міста.

Коли Сергія Сухомлина обрали першим заступником, Ви заявили, що це рішення приймається поспіхом. На Вашу думку, з чим була пов’язана така спішка?
Я і сьогодні вважаю, що це рішення визріло десь в кулуарах і буквально за декілька днів втілилося в життя. З одного боку потрібно починати читати закони, в яких чітко написано, що всі кандидатури, які пропонуються для призначення, а це заступники і так далі, обговорюються на постійних комісіях. Кандидатура Сергія Івановича не була обговорена на постійних комісіях, десь кулуарні домовленості і так далі. Якщо ви були присутні на сесії, ви бачили, що частина депутатів взагалі принципово не прийшла на пленарне засідання, щоб не брати участі у розгляді цього питання. Так як мені приховувати немає чого, я нікому ніяких зобов'язань чи обіцянок не давала, я прийшла на пленарне засідання, висловила свою думку і не збираюся витрачати зусилля на те, щоб уже перебуваючи в опозиції, заважати працювати. Навпаки, якщо порахують, що моя допомога потрібна і я компетентна її надати, я надам цю допомогу, про це знає і Сергій Іванович, і Любов Володимирівна, тобто я себе відношу до конструктивної позиції.
Але у мене була принципова позиція стосовно такого поспішного призначення. По-друге, я все ж вважаю, що має заходити відразу команда. Депутатський корпус, як представницький орган, як ті, хто обрані людьми, вони мають прийняти дійсно комплексне рішення, а не так, ми даємо карт-бланш Сергію Івановичу, а Сергій Іванович потім почне витягувати якихось тузів із колоди. Хотілось би почути, що планує зробити, як перший заступник, як він бачить розвиток міста, з ким збирається працювати, які люди прийдуть і так далі. Але цього не відбулося.

Чи є якісь речі, які Ви хотіли зробити, але не встигли зробити на посаді заступника міського голови?
Дуже багато. Відставка або звільнення ніколи не буває вчасним, завжди якісь справи розпочаті і хотілось би їх закінчити....

Чи є речі, за які Вам соромно?
Мабуть, ні. Мені може бути соромно за дії тих колег, які заради боротьби за владу, заради чорного піару просто дали можливість деяким людям бачити викривлену картину. Можливо, мені просто не вистачило часу, щоб десь достукатися і пояснити об'єктивний стан речей. Я ще раз підкреслюю. Я працювала натхненно і всі люди, які зі мною працювали, у нас була тільки одна мета - покращити ситуацію, зробити так, щоб було зручно, щоб було комфортно, щоб було правильно, щоб було по закону, а всі ті інші речі - такі задачі у опозиції. Я рада, що сьогодні можу сказати, от такою опозицією я не буду ніколи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі