Інтерв'ю

У Житомирській області висадили 35 га міскантуса-гігантеуса – безклопітного альтернативного палива

9 September 2014, 10:21

В Баранівському районі Житомирської області одна столична компанія висадила перших 35 гектарів міскантуса-гігантеуса, що можна вважати проривом на ринку альтернативих видів палива. Наукові ж дослідження перед промисловим вирощуванням упродовж семи років проводив кандидат сільськогосподарських наук, доцент Житомирського національного агроекологічного університету Володимир Олександрович Зінченко, який першим в Україні почав вивчати енергетичну цінність диво-культури.

- Володимире Олександровичу, в яких ще областях України висадили міскантус?

-10 гектарів – у Львівській, 15 - у Київській, 30 - в Івано-Франківській областях, 200 - на Вінничині. Фактично почалося промислове вирощування посадкового матеріалу.

- Міскантус-гігантеус: що це за культура?

- Ця рослина звернула на себе увагу вчених по ряду причин, але, в першу чергу, завдяки високій урожайності біомаси, високій енергетичній віддачі  і невибагливості до умов вирощування. Особливо швидким ростом і високою якістю характеризується Miscanthus sinensis. У природних умовах ця рослина виростає до 6 м висоти, діаметр стебел може досягати 6 см, а вегетація може тривати 30 років при щорічному скошуванні. Батьківщиною ж міскантусу-гігантеусу є простори Японії, Південних Курил, Манчжурії, Кореї, Таїланду, Східного узбережжя США. 

Англійці називають міскантус-гігантеус культурою «відкрити і закрити ворота» - просто виходиш у поле, збираєш його, складаєш у тюки, а потім «закриваєш ворота» на наступні 12 місяців, не несучи витрат на вирощування. Після висадки кореневищ, міскантус- гігантеус може рости на одному місці більше 20 років.

Коренева система  міскантуса-гігантеуса на другому році зростання. Фото автора 

- Порівняйте міскантус з іншими енергетичними культурами.

- Міскантус в порівнянні з іншими енергетичними культурами (верба, коноплі) має позитивний енергетичний баланс і позитивний баланс гумусу, оскільки після 4-х років вирощування він накопичує 15-20 тонн підземної біомаси на одному гектарі. Урожай надземної біомаси до 20 тонн з гектара може забезпечити стільки ж енергії, скільки виробляється з 12 тонн вугілля або 8000 м³ газу. При цьому міскантус-гігантеус не надто вимогливий до якості грунту. В результаті проведених нами семирічних досліджень в Житомирі і Коростенському районі встановлено, що при вирощуванні гігантеуса вміст гумусу в ґрунті не зменшується. Уже після п'ятого року життя спостерігається, хай і незначне, але збільшення вмісту гумусу.

 Енергетична віддача спалювання біомаси міскантусу-гігантеусу в порівнянні з іншими джерелами.

Матеріал для отримання енергії

  Енергетична віддача(МДж / кг)

Мазут

  41,0

Кам'яне вугілля

  27,0 - 30,0

Буре вугілля

  27,0

Кора

  19,5

Деревина тополі

  18,7

Міскантус-гігантеус

  17,0 - 19,0

Солома

  17,0

Сухий торф

  14,7

До переваг трави гігантеусу можна віднести її низькі вимоги до внесення добрив. Азоту вона вимагає менше, ніж інші багаторічні та однорічні трави. Завдяки розгалуженій кореневій системі рослину можна вирощувати на малородючих ґрунтах. Міскантус має глибоку кореневу систему, яка досягає 2,5 метра в глибину, завдяки чому легко споживає поживні речовини і воду. Завдяки такій кореневій системі  гігантеус можна вирощувати на землях, які в даний час не використовуються, наприклад, землі, які зазнали радіаційного забруднення або деградовані, на яких обмежене вирощування продовольчих  культур. Тобто, для півночі Житомирщини ця трава дуже актуальна.

- Як практично використовується ця рослина, і як організувати її енергоплантації?

- Передбачається  використання місантуса для виробництва твердого палива у вигляді брикетів та гранул, силосного газу, а також рідкого біопалива у вигляді етанолу та бутанолу. Організація енергоплантацій міскантусу повинна здійснюватися в два етапи. На першому етапі сировиною для підприємства служать відходи біомаси, які закуповуються у місцевих лісопромислових або сільськогосподарських підприємствах. На другому етапі, який реалізується паралельно з першим, створюється енергетична плантація міскантуса. Для цього пропонується наступна схема. Перший рік – закупівля посадкового матеріалу, посадка його в спеціально відведених розсадниках, з метою отримання власного посадкового матеріалу. Другий рік – сільськогосподарський догляд за насадженнями. Третій рік – збір врожаю з відведених розсадників. Четвертий рік – розсаджування посадкового матеріалу на комерційній ділянці, який і стане майбутньою плантацією. Повна окупність проекту через 5 років.

Таким чином, в кінці третього року підприємство зможе працювати частково на власній сировині, вирощеній в енергетичних розсадниках. Перехід на 100% власної сировини, при правильній організації робіт, можливий до початку сьомого року реалізації проекту. Створення плантацій з вирощування твердого біопалива - процес не швидкий і, безумовно, вимагає певних інвестицій на початковому етапі. Близько 60 тис. грн.  обійдеться висадження 1 гектара міскантуса. Проте посадковий матеріал потрібно створювати, тому що імпортувати сажанці з року в рік стає ще дорожче.

Зазначу також, що цілеспрямована реалізація подібних проектів змогла б забезпечити не тільки енергетичну незалежність в межах регіону, а й у перспективі кардинально змінити економічну ефективність виробництва твердого біопалива.

Ідеєю створення енергоплантацій всерйоз зацікавилася Європа. На сьогоднішній день вже є цікавий досвід щодо створення комплексних підприємств, які, крім виробництва енергії (як теплової, так і електричної), вирощують 100% необхідної для цього біомаси, самостійно її переробляють і рафінують. При цьому весь виробничий ланцюжок достатньо локалізований. З економічної точки зору, доцільно створювати підприємства продуктивністю 5-10 тисяч тонн пелет на рік. Збільшення потужності викликає додаткові витрати на перевезення сировини й погіршує економічні показники виробництва.

- Наскільки актуальним може бути міскантус-гігантеус для Житомирщини?

 - Ці рослини доцільно вирощувати в умовах радіаційного забруднення з подальшим використанням біомаси на енергетичні потреби. Можу стверджувати, що на землях, виведених з сільськогосподарського використання (300 тис. га), в умовах Житомирської області існує можливість за рахунок власної сировини реалізувати проект будівництва та експлуатації підприємств з виробництва твердого біопалива (пелет) продуктивністю 6 911 250 тонн на рік. Тобто, якщо в умовах Житомирської області на 300 тис. га вирощувати  гігантеус з врожайністю 25 т/га, то за рік ми можемо зекономити 3 868 412 тонн кам’яного вугілля. За рахунок залучення біомаси міскантуса  до паливно-енергетичного балансу Житомирської області можливо зменшити викиди в навколишнє середовище вуглекислого газу в кількості 11 357 657 тонн на рік.

 Та й приватним особам міскантус-гігантеус може бути цікавим, адже плантація цієї трави на 40 сотих забезпечить теплом будинок площею понад 200 кв. м.

Вирощення міскантуса- гігантеуса на дослідних ділянках в Житомирській області

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі