Інтерв'ю

Валентин Арендарчук: Зимові канікули для житомирських школярів мають бути змістовними, цікавими та корисними

30 December 2014, 15:16

 Схоже, відбулося те, на що чекали та сподівалися житомирські освітяни: на посаду начальника управління освіти Житомирської міської ради повернувся Валентин Васильович Арендарчук. Останні два роки управління освіти Житомирської міської ради відверто лихоманило - кавалькада незрозумілих подій та призначень у міському управління освіти ніяк не сприяли стабільній та злагодженій роботі управління та, в цілому, освітньої галузі нашого міста.  Тому повернення Валентина Васильовича освітянами міста було сприйнято досить позитивно та з розумінням того, що ситуація навколо освітнього управління стабілізується і зміниться на краще. Напередодні новорічних свят «новопризначений» начальник управління освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук погодився дати інтерв’ю та розповісти про роботу найбільшого управління нашого міста. 

- Валентин Васильович, з яким настроєм повернулися до міського управління освіти?

- Нещодавно було підбито підсумки обласного конкурсу «Вчитель року» - з чотирьох номінацій в трьох перемогли житомиряни, а в одній - здобули друге місце. Все це - свідчення високого  рівня освітньої галузі нашого міста, що є потужною мотивацією  у роботі житомирських освітян та міського управління освіти. Тому є настрій і є бажання працювати з такими людьми для наших дітей.

- Керівник найбільшого управління міста - це значна відповідальність? Чи збільшилося навантаження на роботі, і чи треба навчатися чогось нового?

- Безумовно, відповідальність незрівнянно зросла. У навчально-виховних закладах нашого міста - майже 6000 працівників. А це 36 загальноосвітніх закладів, 44 дошкільних навчальних закладів  і 6 позашкільних установ, у яких перебувають майже 40000 дітей. Одна справа, коли відповідаєш за один конкретний заклад, інша - за роботу великого колективу, де кожен - професіонал високого рівня. Стосовно навантаження на роботі - його мені ніколи не бракувало. По десять годин праці щодня - звична практика. А навчатися треба все життя, тим паче, маючи доступ до вітчизняного, європейського й світового досвіду.

- Наскільки кардинальними будуть зміни у роботі управління?

- У своїй роботі користуюся чотирма основними принципами – професіоналізм, патріотизм, порядність та прогресивність. Є власне бачення, є багато пропозицій та зауважень як з боку педагогів, так і з боку батьків і дітей. Тому будемо працювати – наполегливо та змістовно, розв’язуючі конкретні проблеми та вирішуючи питання ефективного функціонування освітньої галузі нашого міста.

- Валентин Васильович, щодо суттєвих проблем, які потребують вирішення

- Проблем багато. Це і матеріально-технічне забезпечення та оздоровчо-спортивна база навчальних закладів міста, яку потрібно розвивати. Це і велике перевантаження у дошкільних навчальних закладах, де на 100 місць припадає 145 дітей. Лише цього  року додатково вже відкрито 8 групових приміщень, розрахованих на 160 дітей, на черзі - ще 4 групових приміщення, у яких закінчуємо ремонт. Серйозним питанням є забезпечення стовідсоткового дотримання натуральних норм харчування дітей у садочках та школах міста. В цьому маємо розуміння та відчутну підтримку з боку виконуючої обов’язки міського голови Любові Цимбалюк і членів виконкому Житомирської міської ради, які своїм рішенням додатково вже виділили 8,6 мільйонів гривень  на покращення харчування дітей у ДНЗ та ЗНЗ міста Житомира.

- Щодо якості харчування - минулого року здійнявся великий скандал щодо постачання спредів до дитячих освітніх закладів міста. Чи зроблені з того висновки, зокрема – організаційні?

- Одразу скажу, що у питанні забезпечення безпеки та здоров’я дітей компромісів бути не може. І це моя принципова позиція. На сьогодні харчування дітей в освітніх закладах міста в межах бюджетного фінансування організовано належним чином. Питаннями контролю якості харчування дітей активно займаються як батьківські комітети учбових закладів, так і депутати міської ради. Що стосується скандалу зі спредами - в цьому питанні досі не поставлена крапка.  Ще не встановлені винні особи та притягнуті до відповідальності. Були деякі спроби з боку громадськості розібратися із зазначеною проблемою, але зводилися вони, за великим рахунком, лише до чуток та домислів. Зараз триває досудове слідство. Тому аби подібного не відбувалося потрібно, щоб і компетентні органи,  і влада, і громадськість розібралися в ситуації поставки спредів замість вершкового масла у дитячі навчальні заклади нашого міста.

- Чи впливають на роботу освітньої галузі події, що відбуваються сьогодні на сході нашої країни?

- Безумовно. До нашого міста прибувають сім’ї переселенців.  Ми їх зустрічаємо, допомагаємо. На сьогодні у навчальних закладах міста перебувають 393 дитини, які прибули до нашого міста  з АР Крим, з Донецької та Луганської областей. З них 96 дошкільнят, що відвідують садочки та 297 учнів, що навчаються у загальноосвітніх закладах міста. Для кожного учня запропоновано школу для навчання з урахуванням мови навчання, вивчення іноземної мови та навчального профілю для старшокласників. Ще до початку навчального року таких учнів було забезпечено навчальним приладдям, шкільним і теплим одягом. Також було вирішено питання бюджетного утримання цих дітей у дошкільних та загальноосвітніх закладах міста. Пишаюся нашими учнями та педагогами, адже байдужих немає - учні та колективи шкіл і садочків міста допомагають таким дітям та активно збирають допомогу нашим бійцям, які перебувають в АТО.

- Цього року у школах міста надзвичайно тривалі зимові канікули. Чи не зашкодить це  учням та особливо тим з них, які мають намір взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні?

- У зв’язку із напруженою ситуацією, що склалася в енергетичному секторі країни, внесено зміни у структуру навчального року. За рішенням рад навчальних закладів та за погодженням з управлінням освіти було прийнято рішення щодо проведення зимових канікул для житомирських школярів у період з 22.12.2014 по 01.02.2015 року. Проте це зовсім не означає, що учбовий процес буде призупинено. Навчальні заклади готові забезпечити змістовне дозвілля та  надати освітні послуги кожному учню. Під час зимових канікул освітні заклади міста надаватимуть учням шкіл весь перелік навчальних та позанавчальних освітніх послуг. Учням, які виявлять бажання навчатися, будуть запропоновані за окремими графіками учбових закладів групові консультації з базових предметів, консультації з підготовки до державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання. Здійснюватимуться дистанційні консультації через інтернет. На базі шкільних кабінетів інформатики відбуватиметься реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Будуть організовані навчальні екскурсії та заходи на базі спортивних та культурних закладів міста. Зимові канікули для школярів мають бути змістовними, цікавими та корисними…

- Валентин Васильович, незабаром буде прийнято міський бюджет на 2015 рік. Що очикуватиме  освітян у наступному році і як фінансуватиметься галузь міської освіти?

- Попри складний час, коли країна фактично перебуває у стані війни, питанню шкільної освіти приділяють багато уваги. Адже саме зі шкільної парти формується світосприйняття дитини, її моральні якості та фізичний розвиток. Тому тим «економістам», які мають намір зекономити за рахунок фінансування освіти, нагадаю, що сьогоднішні матеріальні вигоди можуть призвести до втрат у майбутньому. Адже діти – це наше сьогодення і це наше майбутнє.

- Валентин Васильович, у переддень новорічних свят що б Ви хотіли побажати освітянам Житомира?

- Мира, єдності і добра, щастя і здоров’я. Щоб ніколи і ніхто не бачив горя та сліз наших дітей та їх батьків. А ще – що б ми, дорослі, зробили все, аби новий рік для кожної дитини став справжнім святом.

Інтерв’ю записав Андрій Лактіонов

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі