Інтерв'ю

Варто чи не варто рекламуватися під час кризи: думки житомирських рекламістів та рекламодавців

30 March 2015, 13:43

Економічна криза примушує бізнес скорочувати необов'язкові видатки. Чимало комерційних структур відмовляється від реклами, аргументуючи тим, що немає вільних коштів, і реклама все одно не дасть віддачі в нинішніх умовах. В той же час багато хто продовжує рекламуватися, використовуючи при цьому перевірені способи, які, як правило, забезпечують «вихлоп».

Спілкуючись з керівниками фірм, Житомир.info почуло ряд цікавих думок щодо обох позицій, а Вам, читачі, вирішувати рекламуватись чи не рекламуватись.

Перший співрозмовник представляв зацікавлену сторону – рекламістів. Кілька вузлових питань з'ясовувалися у бесіді з комерційним директором рекламної компанії «ДЖЕРЕЛО» Наталею Міфаник.

- Питання головне: чи можете навести аргументи на користь необхідності рекламуватись в умовах кризи?

- Аргументи досить очевидні. Насамперед зазначу, що реклама працює як в період зростання економіки, так і під час кризи. Досвід показує, що якщо фірма припиняє рекламну діяльність на деякий час, то про неї просто забувають. Це означає, що потрібно постійно хоча б нагадувати про себе. По-друге, рекламуватися в період кризи означає бути попереду своїх конкурентів. З власного досвіду наведу приклад. В період кризи 2008 р. один клієнт нашої компанії запустив масштабну рекламну кампанію по всій Україні, в результаті чого обігнав своїх конкурентів. І третє: рекламою в період кризи комерційна структура показує споживачу, що вона працює, що в неї все нормально. В такий спосіб фіксується стабільність.

Підкреслю, що при наявному бюджеті та правильно побудованій стратегії реклами, дзвінки будуть. Якщо ж їх немає, значить щось не так. Навіть може бути елементарне – неправильно вказані номера телефонів.

Наталя Міфаник

- Якою має бути реклама під час кризи?

- Виробник має, насамперед, пам'ятати, що криза не тільки у нього, а і у споживача. Тому важливо практикувати додаткові стимули продажу, треба знайти точки дотику між продавцем і споживачем. Якщо це товар, то в точках його реалізації ефективним може бути просте стимулювання продажу: знижки, дегустації, подарунки тощо. Словом, споживач має отримати більше, ніж очікує, він має думати, що про нього піклуються.

В кризовий період доцільно застосовувати перевірені речі, які забезпечують хороший результат. Треба з багатьох каналів комунікації вибрати той, що спрацьовує на сто відсотків при наявному бюджеті. Головне завдання рекламістів – утримати наявних рекламодавців. Це зможуть зробити ті, хто зменшить свої апетити щодо ціноутворення і запропонує найбільш ефективні способи комунікації із споживачем товарів чи послуг.

- Чи однакові за ефективністю носії реклами в кризовий період?

- Все це суб'єктивно і залежить від багатьох факторів, головними серед яких – який саме продукт чи послуга рекламується, і яка цільова аудиторія. Наприклад, якщо ви продаєте нові автомобілі, то, ясно, що треба замовляти насамперед білборди, а не роздавати в людних місцях копійкові флаєри. Стосовно телереклами зазначу, що вона дорога, хоча за контактністю – найдешевша, тому що має найбільшу «площу покриття»: телевізор одночасно дивляться десятки мільйонів. Інтернет-реклама – дієвий перспективний напрямок, тому що чисельність його користувачів постійно зростає. Друковані засоби, як носії реклами, поступово відходять.

- Які  тенденції ринку реклами в Житомирі?

- Позитивний момент бачу у тому, що в Житомирі останніх п'ять років активно розвиваються веб-розробки, що пояснюється наявністю спеціалістів, які готуються в місцевому технологічному університеті.

Яка тепер ситуація на ринку. З початком весни рекламодавці активізувалися, хоча не в такій мірі, як минулими роками. Ніхто не будує довгострокових планів. Все робиться з оглядкою на події, які відбуваються на сході країни.

Аби почути думку потенційного рекламодавця з приводу зазначеної теми, ми поставили кілька  питань директору ПП «Компанія РОС» (виробництво металопластикових вікон) Олександру Саюку.

- Чи рекламується Ваша компанія в період кризи?

- Ми вважаємо, що реклама потрібна завжди, так як вона впливає на активність людей в місцях продажу, дозволяє зберегти частку ринку та залучити нових покупців. Наш ринок є висококонкурентним, відтак, відмовившись від рекламної активності, можна втратити більшу частину ринку, завойованого важкою працею.

Олександр Саюк

- Які види рекламних носіїв використовує Ваша компанія?

- Основні рекламні носії, котрі ми використовуємо, – це інтернет, щоденна преса, поліграфічна та зовнішня реклама. Але найякісніша реклама – це задоволення всіх потреб наших споживачів: надані нами послуги та, власне, виготовлена продукція.

- Чи звертаєтесь Ви до спеціалізованих організацій, котрі надають послуги з реклами? 

- В цьому є потреба тільки у випадку залучення професійних дизайнерів для оформлення нашої реклами, так як спеціалісти рекламних агентств не розуміються на послугах та продукції, котрі ми надаємо своїм споживачам, відповідно, вони не можуть технічно правильно та доступно описати, чим ми відрізняємося від наших конкурентів.

Довіряйте своїм відчуттям та звітам про кількість проданого товару, прислухайтеся до здорового глузду, не погоджуйтеся на класичні схеми, тільки тому, що вони класичні, концентруйтеся не на процесі, а на результаті – і ваша реклама буде ефективною.

Директор ТОВ «ЕКО-МБ» ( надання екологічних послуг) Олександр Медвідь також вважає, що під час кризи не варто припиняти рекламну діяльність: «Рекламуватись завжди доцільно, відштовхуючись, звичайно, від наявного бюджету. Реклама в кризовий період засвідчить стабільність, живучість компанії, підвищить її авторитет».

В той же час у розмовах з окремими керівниками та власниками комерційних структур нам неодноразово останнім часом доводилося чути протилежну позицію – про недоцільність реклами в кризовий період. Така думка особливо часто наводиться у кількох випадках. Перший, банальний, – на рекламу просто немає грошей. Другий: немає дзвінків від попередньої рекламної кампанії. Третій – найбільш серйозний – коли у підприємця чи керівника наступає відчай, коли бізнес валиться, коли ніяка реклама не допомагає.

З огляду на вказане, варто нагадати всім, що реклама – двигун торгівлі. І якщо він (двигун) замре, то і торгівля вашим товаром остаточно заглохне.

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі