Інтерв'ю

Головний архітектор Житомира Євгенія Черкасова про благоустрій міста, МАФи та реконструкцію Михайлівської

15 July 2015, 12:17

Начальник управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради Євгенія Черкасова розповіла про кращий проект благоустрою на місці будівництва АТБ на розі вулиць Київської та Театральної, про реконструкцію вулиці Михайлівської, а також про боротьбу із стихійним розміщенням зовнішньої реклами та малих архітектурних форм у Житомирі.

- Вас призначили в березні 2014 року. Після призначення точились розмови про кращий проект на місці будівництва АТБ, про пам’ятник "Борцям за волю та соборність України" і про реконструкцію вулиці Михайлівської. З чим пов’язано те, що на місці АТБ досі пустир і на місці, де стояв пам’ятник Леніну, теж не відбулось ніяких змін?

- Ну, я трошки уточню. На момент 2014 фактично весь рік, більша його частина, це якраз йшлося про незаконне будівництво АТБ. А саме забудовником ПП "Олеся" магазину, який був презентований як магазин продовольчих товарів з об'єктами громадського призначення. Так було за документацією, але в підсумку вийшло, що йшло будівництво АТБ, і причому в корпоративному стилі АТБ, без будь-яких адаптацій до майданчика, до території, до середовища, в якому він знаходиться. Так що я саме хотіла уточнити, що 2014-й був присвячений боротьбі з цим процесом, і там було багато дій. Зараз ведуться суди. І досі остаточних результатів ще немає.

Те, що стосується конкурсу, який був оголошений на кращий проект благоустрою на цій території, цей конкурс був оголошений виконкомом. Було представлено тільки три роботи на цей конкурс, і в підсумку, коли журі опрацювало всю цю інформацію, все-таки вирішили продовжувати цей конкурс і трохи перепрофілювати сам конкурс. Тому що майданчик дуже, ну, скажімо так, відповідальний. Є вплив і пам'ятників архітектури на цей майданчик. Тому було прийнято рішення конкурс все таки трохи переформулювати, продовжити і зібрати більшу кількість робіт, тому що три роботи для такого місця... Давайте скажемо відверто - вибирати нема з чого. Тому ця робота поки припинена. Як тільки ми переформулюємо умови конкурсу, вони будуть винесені на виконком, будуть затверджені виконкомом і вже будуть встановлені нові терміни.

- Про реконструкцію вулиці Михайлівської йде мова вже не рік і не два. В листопаді 2014 року навіть відбулись громадські обговорення на самій Михайлівській, коли житомирянам презентували проекти реконструкції пішохідної вулиці. Чи розпочались вже якісь роботи і коли Михайлівська буде реконструйована остаточно?

- Те, що стосується реконструкції вулиці Михайлівської. Реконструкція Михайлівської - це тема, якщо я не помиляюся, чи то з 2001-го, чи з 2002-го року. Я не буду заглиблюватися в усі проекти, які були з 2000-го або 2001-го року. Я можу тільки сказати стосовно останніх років. У 2013 році був розроблений робочий проект капітального ремонту вулиці Михайлівської. І в 2013 році, якщо я не помиляюся, була пройдена експертиза з замовником цього проекту і розпорядником за цим проектом, і по роботах.

У 2014 році проводилися роботи по ремонту теплотраси, якщо я не помиляюся, каналізація та водопровід. Роботи проводилися закритим методом. Тобто, не переривалася вся Михайлівська, тільки частково. Була визначена на цьому і економія коштів, але ось цей проект, який був розроблений, він пройшов експертизу і по ньому відбувається фінансування виконання робіт. Залишились невиконаними роботи по зливовій каналізації, ну, це одні з самих не те щоб складних робіт, але вони вимагають повністю розкрити вулицю Михайлівську. І під це потрібно було відразу опрацювати варіанти мощення. Тобто, якщо ми вже розриємо вулицю Михайлівську, то її вже накрити новим покриттям...

Повне інтерв’ю дивіться тут:

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі