Інтерв'ю

Житомирський легкоатлет Роман Ярко: Моя мета – Олімпійські ігри

5 August 2015, 16:06

1 серпня в Кіровограді завершився чемпіонат України з легкої атлетики, на якому наш житомирський спортсмен Роман Ярко виграв дві золоті медалі на дистанції 800 метрів та в естафеті 4х400 метрів.

Роман Ярко – вихованець ОШВСМ, багато років тренується під керівництвом подружжя Нікітіних. Він багаторазовий призер та переможець кубків та чемпіонатів України з легкої атлетики, майстер спорту України з легкої атлетики, член збірної України по легкій атлетиці, учасник чемпіонату Європи, Чемпіон України 2015 з легкої атлетики на 800 м та чинний чемпіон України з легкої атлетики з бігу на 800 м.

У студії Житомир.інфо Роман Ярко поділився враженнями від чемпіонату України, розповів про проблеми та специфіку легкої атлетики в Україна та Житомирі і поділився своїми планами на майбутнє.

- Як тобі результати чемпіонату України в Кіровограді?

- Задоволений не стільки результатом, скільки місцем. Багато разів був у призерах, їздив взимку на чемпіонат Європи, а от чемпіоном стаю вперше. Щодо часу, то результат не дуже сильний, відбулися тактичні забіги, але головне все ж таки – перемога.

- Ці змагання були останнім відбором на чемпіонат світу, який результат потрібен, аби потрапити в Пекін?

- Є норматив міжнародної федерації легкої атлетики і його потрібно виконати, пройти допінг-контроль і потрапити в призи на чемпіонаті України.

- На 800 метрівці який норматив?

- 1.46.0

- А твій результат в Кіровограді?

- У фіналі пробіг за 1.51.27. Особистий рекорд на цій дистанції 1.48.0.

- Поки що жоден з українських спортсменів норматив на чемпіонат світу не виконав. Чому так?

- Вже давно ніхто у нас 800-метрівку за 1.46.0 не бігає. Був близьким до цього Станіслав Маслов, але йому теж трохи не вистачило. Два роки тому Тарас Бибик біг 1.46.20. Лише ці дві людини за останній час були близькі до нормативу.

- Чому так?

- Все залежить від умов тренування і підготовки, а ті, в свою чергу, від фінансування. Атлету, який біжить 800 метрів, обов’язково потрібен збір в горах, бажано – у високогір’ї. Це піднімає гемоглобін і підвищує тренованість. Має бути хоча б два збори в таких умовах. В нас є база в Карпатах, в Заросляку. Наша збірна проводила там збір. Але поки в Заросляку добре відпочивати, а всіх умов для тренування поки немає. Хоча над  цим працюють.

- Міжнародні збори проводяться?

- Так в нас є. Але федерація фінансує таке лише для провідної групи спортсменів. Є просто ведуча група, яка тренується вже у нас, в Україні. Стараються нам допомагати, але маємо те, що маємо. 

- Враховуючи такі проблеми з чемпіонатом світу, яка ситуація з Олімпійськими іграми?

- Олімпійські ігри – це моя мрія, мій головний пріоритет. Там норматив ще важчий, ніж на чемпіонаті світу – 1.45.80. Його складніше виконати. Але це результат одного рівня. Якщо будуть умови, я готовий показувати цей час. Для цього є данні, бажання.

- Повертаючись до Житомира, як тобі умови для тренування саме в нашому місті?

- Насправді в Житомирі є мови для легкоатлетів. Є стадіон. І хай там доріжки старі, якщо порівнювати з іншими містами, то у нас не найгірша ситуація. Ми десь посередині за цим параметрам. Окрім стадіону, в нас є чудовий Гідропарк, де можна крос побігати. Там теж можна готуватися.

Подробиці у відео сюжеті

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі