ДОПОМОГА

Поради та консультації лікарів для батьків житомирських першокласників

10 August 2015, 17:26

 «Перший раз в перший клас!»- це, звичайно, один з найбільш значущих моментів у житті батьків і їх дитини. Щоб підготовка до цієї важливої події пройшла без стресу, слід починати її завчасно і підійти до цього питання з усією відповідальністю. Не варто скуповувати все, що має хоч якесь відношення до школи. Багато речей можуть просто не знадобитися в першому класі, а гаманець помітно схудне і це стане приводом для стресу. Ідеальний варіант – це список необхідних покупок.

То що ж купити дитині в школу? Основне правило — роби всі закупи разом з дитиною. По-перше, це цікаво, по-друге, допоможе психологічно настроїти дитину на те, що відпочинок закінчується і скоро треба йти в школу. Крім того, користуватися усіма покупками доведеться саме дитині, так що останнє слово має бути за нею — чи зручно, чи подобається, чи не буде соромно перед друзями (наприклад, мама може купити синові дуже зручний і дорогий ранець, але з «дитячим» малюнком).

Купуємо портфель

Одна з перших і найважливіших покупок — портфель або ранець. Важливо не помилитися, вибираючи серед великої кількості варіантів, адже дитина носитиме його щодня упродовж декількох років. Для здорової осанки треба, щоб дитина носила портфель або рюкзак не в руках, а безпосередньо на спині. Тому зверніть увагу на лямки — вони повинні регулюватися, бути широкими (не менше 4 см) і зручними. Ідеальний варіант, якщо вони прошиті м’якою тканиною на тій стороні, яка торкатиметься тіла.

Матеріал, з якого зроблений ранець, має бути екологічно чистим і водовідштовхувальним. Ні в якому разі він не повинен містити токсичних речовин і запахів, адже калюжі, розлитий сік, кремове тістечко, що розмазалося — усе це чекає новенький портфель в майбутньому.

«Спинка» ранця має бути ортопедичною (це також вказано на етикетці). Коли примірятимете, перевірте, щоб вона розташовувалася саме на спині малюка.

На «спинці» має бути м’яка тканина або сітка для того, щоб дитина не потіла під час носіння портфеля.

Не забудьте про зручність: ранець обов’язково повинен мати зовнішні кишеньки для дрібних предметів і пляшки води, усередині має бути декілька відділень для книг, зошитів, пенала.

Перевірте ручку портфеля — вона має бути гладенькою, без рельєфів, щоб дитячій долоньці було зручно.

Заради безпеки перевірте, чи є світловідбиваючі елементи. Увечері на вулиці це захистить малюка від неприємних несподіванок і додасть упевненості в тому, що його повернення додому пройде без пригод. Також ви можете самостійно нашивати ці елементи.

Вибираємо одяг

Наступний, не менш важливий крок — вибір шкільного одягу. До цього питання також слід віднестися серйозно, адже дитині доведеться носити шкільний одяг частіше за інший. Якою має бути форма, де її можна купити чи пошити, як правило, говорять на батьківських зборах. 

Вибирайте натуральні тканини, як би добре не виглядала синтетика. Це стосується як шкільної форми, так і іншого одягу.

Якщо в учбовому закладі не встановлений обов’язковий колір форми, вибирайте його самостійно, краще всього зупинити вибір на темній тканині.

Купіть додатковий шкільний одяг, адже форма після різних «шкільних пригод» може порватися, довго сохнути або навіть загубитися.

Якщо є можливість прикрасити шкільну форму емблемою учбового закладу або причепити значок, скористайтесянеюй. Дитина з гордістю носитиме такий одяг.

На шкільних базарах досить часто поряд з шкільною формою вивішують звичайний повсякденний одяг. У такому разі зверніть увагу на етикетку, адже напис на ній «Шкільна форма» свідчитиме про те, що дотримані певні стандарти (зручний крій, невеликий відсоток синтетики, підкладка з натурального матеріалу).

Не слід забувати про змінне взуття, яке має бути ортопедичним і шкіряним, а застібки на ньому — на липучках.

Дитина обов’язково повинна мати два спортивні костюми: теплий — на зиму і легкий — на літо.

Діти хвилюються, коли їм доводиться поспіхом збиратися і потім бігти до школи. З вечора покладіть все необхідне в портфель, в тому числі фізкультурну форму і, скажімо, гроші на шкільну екскурсію.

Визначте розумний час вечірнього відправлення дитини в ліжко. Діти, які пізно лягають спати, часто запізнюються до школи і не можуть зосередитися на уроках. Переконайтеся, що дитина добре висипається, а малюкам при необхідності розповідайте на ніч казки.

Ставте будильник. З його допомогою дитина повинна звикнути щодня вставати в один час. Таким чином ви допоможете школяреві організувати розпорядок дня.

Не забудьте про сніданок. Встаньте раніше, щоб приготувати свіжу їжу. Ви ж не хочете, щоб дитина витрачала обідні гроші на шоколадки по дорозі в школу?

Прослідкуйте за часом виходу з будинку. Деякі школярі постійно, день у день, запізнюються на заняття, з’являючись у класі після дзвінка. Зазвичай діти терпіти не можуть запізнюватися і йти в школу на самоті, без друзів. Встаньте раніше і вчасно відправте дитини з дому, щоб вона встигла зустрітися з однокласниками.

Спробуйте розмістити поруч із вхідними дверима власну «дошку оголошень» з розкладом екскурсій, свят і факультативних занять дитини. Привчайте її користуватися цією дошкою, щоб знати про всі події, а також заохочуйте, коли вона запитує у вас поради.

Нехай дитина запам’ятає 1 вересня. Коли вона прийде зі школи, купіть торт і влаштуйте невелике родинне свято!

Поради надані прес-центром управління охорони здоров’я ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі