Інтерв'ю

Дмитро Ткачук про дослідження пасажиропотоку в Житомирі, супротив е-квиткам та новий лист від АМКУ по перевізникам

5 April 2017, 10:59

В Житомирі останнім часом з’являються нові тролейбусні маршрути, зникають старі автобусні, а пасажири електротранспорту отримують електронні квитки. Про ці нововведення, на чому вони ґрунтуються та що дають містянам і Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінню, в інтерв’ю Житомир.info розповів заступник мера Житомира Дмитро Ткачук.

- Почнемо з дослідження пасажиропотоку, яке проводилось минулого року: скільки на нього було витрачено коштів, які результати і на що вони вплинули?

- На дослідження було витрачено 120 тисяч гривень, воно проводилося політехнічним університетом, було два основних елементи дослідження: перший – це загальний розподіл і структура перевезень, другий був більш сконцентрований на ТТУ, там ми мали інформацію по кожній зупинці, по кожному тролейбусу, скільки пасажирів взагалі проїжджає, зокрема – в пікові години, щоб зрозуміти навантаження. По результатах по першому елементу ми отримали графік, який дав змогу зрозуміти скільки виїжджає людей з кожного мікрорайону. Наприклад, з 8 до 9 ранку з Богунії у нас виїжджає маршрутками і тролейбусами в районі ринка «Хмільники» сукупно близько 2250 пасажирів і видно структуру розподілу цих пасажирів. Вже до Ольжича кількість пасажирів збільшується майже до 3300. Видно, чим їдуть люди: 63% - міськими маршрутками, 28% - тролейбусами, 9% - приміськими маршрутками. І таку інформацію ми отримали фактично по кожному мікрорайону.

- Що це дало?

- Це нам дало розуміння того, де і яка потреба в транспорті, і як ми це можемо корегувати, умовно кажучи, змінюючи маршрутки на тролейбуси. Якщо щось прибираємо, то скільки треба добавити, щоб об’єктивно справитися з цим пасажиропотоком. Більш розгорнута інформація по часу – не за годину, а по 15 хвилин, давала можливість зрозуміти, як відбуваються «піки», тому що вони теж доволі нерівномірні. Вранці Крошня виїжджає впродовж 45 хвилин, Богунія виїжджає всі півтори години. І на гістограмах все чітко видно. А друга інформація була по зупинках, і ми бачили по кожній зупинці який трафік утворюється, по кожному маршруту.

- На що це вплинуло?

- Це дало можливість прийняти оперативні управлінські рішення, зокрема – по зміні деяких маршрутів. Якщо ми побачили, що на певних маршрутах пасажира немає, а тролейбусний маршрут там побудований, то такі ділянки ми поскорочували. Наприклад, це маршрут 4-А, який ми закоротили, але його ефективність при цьому зросла: кількість тролейбусів, задіяних на лінії, стала менше, інтервал руху став менше, це стало зручніше для пасажирів, і виручка по маршруту стала більшою. Так само відбулося скорочення певних маршрутів, які часто дублювалися громадським транспортом.

- Тепер функцію контролю пасажиропотоку може виконувати електронний квиток?

- Так, абсолютно. Зараз ми маємо інформацію в розрізі кожної години, по кожному маршруту, і це дає можливість будувати графіки по пасажиропотоку. Це приблизно та сама інформація, яка була в дослідженні політеху, але тепер система дає нам можливість це все робити в електронному вигляді, можемо її фільтрувати по різним параметрам, порівнювати по маршрутах чи по днях, дивитися, як впливають зміни нарядів на випуск тролейбусів, бачимо, як впродовж доби коливається пасажиропотік на кожному маршруті.

- Цифри – це кількість проданих квитків?

- Так, це кількість платних пасажирів. Є інформація більше деталізована, наприклад – година пік, розбита по 15 хвилин. І зразу наочно видно наскільки «стрибок» відбувається впродовж 30 хвилин. І якщо змінити випуск тролейбуса на 10-15 хвилин, то це може дати зовсім іншу картинку по виручці і по пасажирам. І впродовж тижня інформація дуже коливається, наприклад, в п’ятницю зовсім інші маршрути «б’ють рейтинги» по виручці, в будні дні – по-іншому, в понеділок – зовсім інша ситуація, особливо по таким маршрутам, як №6, №12 – в них потоки зовсім по іншому сформовані. І ми тепер цю всю інформацію, всю аналітику реально бачимо.

- Що ви далі робите з цією аналітикою?

- Це дає можливість приймати рішення. Наприклад, ми побачили, що маршрут №10 просто вщент забитий, він працює виключно в пікові години і зранку повністю забитий, ми додали дві одиниці транспорту на цей маршрут, щоб його розвантажити. Побачили, що маршрут №7, який їздить з Маликова, реально «провисає», на сьогодні це один з найгірших маршрутів по кількості виручки. Є години ранкові, коли там є пасажири, а далі втрачається сенс, бо їздять лише пільговики, пенсіонери і платних пасажирів немає. Там дуже цікава ситуація – в ньому зранку виїжджає менше пасажирів, чим потім повертається (ввечері), жодного маршруту, який має такий графік, більше немає. Цьому є пояснення – зранку люди надають перевагу маршруткам, сіли і бігом виїхали, а ввечері вже вони не поспішають. Ці цифри є новинкою для всіх, навіть для працівників ТТУ, які 40 років планують розклади транспорту, але деякі речі вони раніше не бачили.

Пасажиропотік в тролейбусі №7 "Маликова-Вокзал"

- Скільки зараз їздить по Житомиру тролейбусів?

- В годину пік – 90 тролейбусів, після пікової години кількість тролейбусів на лінії скорочується до 35, а в вечірні пікові години виїжджає 75.

- Пікові години в Житомирі коли по часу?

- Випуск тролейбусів під пікові години триває 4-5 годи, в залежності він маршруту. Критичних пікових (годин) у нас є дві – з 7 до 9 ранку, якщо брати узагальнено, бо різні райони по різному виїжджають, і вечірні – з 17.00 і майже до 19.00.

- Які є проблеми з е-квитком?

- Найперше – це не сприйняття кондукторами, не сприйняття колективом ТТУ і ті чи інші опори в його впровадженні. Це логічно, бо технології виміщають людську працю. Якщо буде достатня кількість карт (для проїзду), то потреба в кондукторі в салоні буде знівельована, він буде не потрібний. І якщо зараз закон зобов’язує кожному видавати квиточок, то через півтора місяці такої норми вже не буде, бо вступає в силу закон про електронний квиток.

- В чому виражається блокування впровадження е-квитка?

- Ну, наприклад, процес навчання кондукторів тривав майже півроку: хтось хворів, хтось не приходив, певна протидія профспілки відбувалася. Була купа міфів про саме обладнання, що воно важить по 3 кг, що випромінювання якесь радіоактивне йде і багато таких «мемів», які хтось штучно поширював, а насправді деякі дуже сильно вірили і переживали. Найчастіша відповідь була, що це неможливо.

- Зараз вже систему запустили, як можна блокувати запущену систему?

- Я не хочу зараз багато «зради» розганяти, але є різні нюанси по роботі кондукторів, і по частині адміністрації підприємства, які все ж таки цього не хочуть, тому що це показує чітку, конкретну аналітику. Навіть з цієї інформації я вже ввечері можу бачити на якій лінії і де були поломки тролейбусів, одразу по графіку це видно, якщо порівняти кілька днів. Якщо раніше воно в загальній картині губилося, то тепер це чітко стає помітно. І такі додаткові засоби контролю не всім подобаються. Так само, як повісити в ремонтній майстерні камеру, і директор ТТУ зараз бачить, хто і що робить. І після того, як в майстернях повісили камеру, обсяги виконаних робіт окремих цехів підвищилися, продуктивність зросла.

- Набагато підвищилися?

- Дуже. Так само і тут: якщо раніше можна було десь філонити, в годину пік назбирати виручку і зробити план, то зараз не зовсім така зручна ситуація. Були і локальні маніпуляції з невидачею квитків і так далі.

- А зараз є випадки, що не видають квиток чи роблять якісь маніпуляції з валідаторами?

- Є такі випадки, є нарікання на техніку, що вона недосконала, несправна. Ми мали такі епізоди, коли самі пасажири доносили інформацію, що їм не дали квиток, аргументуючи тим, що «заглючила» техніка. В перші дні взагалі таких випадків було багато, десь це можна було списати на відсутність досвіду користування, але з часом ми побачили, що є випадки, коли вивчили (валідатори) занадто гарно і інколи навіть вивчили ті кнопки, які знати не треба. Зараз іде процес становлення, люди вчаться з цим працювати, але дехто хоче вчитися, а дехто ні. Були випадки, коли людина відмовилася працювати з валідатором через релігійні переконання, але це одиниці.

- Коли вже будуть картки для проїзду, а не лише проїзні?

- Система вже працює повноцінно, зараз стоїть питання емісії карт і тарифних планів, які, я думаю, в квітні ми точно затвердимо. Вже кілька тижнів на сайті міської ради є опитування по тому, які пакети послуг мають бути. Зараз уже є 10 тисяч карток, половина з яких вже впродовж другого місяця реалізовується під проїзні, і випущені ще службові картки.

- А якщо мені не треба проїзний?

- Так ось за результатами опитування ми побачимо, які пакети послуг мають найбільшу популярність, які, можливо, ми ще не розробили – ми врахуємо пропозиції. На засіданні виконкому будуть затверджені ці пакети послуг, і цю карту можна буде поповнювати згідно даного пакету послуг. Варіантів поповнення теж передбачаємо кілька: може бути онлайн поповнення, «оберіть пакет» як в мобільного оператора, або скретч-карта, або термінали поповнення рахунків, Приват-24 готовий і інші системи.

- Як зараз їздять пільговики?

- Для пільговиків зараз нічого не змінилося, вони як їздили по посвідченням, так і їздять.

- Тобто ви їх як не рахували, так і не рахуєте?

- Поки що ні, бо ще впродовж півтора місяці закон (про електронний квиток) не набув сили, і ми не можемо їх зобов’язати піти й отримати карту. Ми можемо вже рахувати пільговиків, якщо, наприклад, кондуктору видати картку пільговика і він буде їх рахувати, але поки є обов’язкова норма друку квитка – це зайві затрати як мінімум на матеріали. Коли ця норма не буде діяти, то не треба вже буде видавати ці папірці. Але з економічної точки зору нам зараз важливий платний пасажир.

- Що з маршрутками – умови, на які погодились перевізники після страйку, який не відбувся, вже виконані?

- Проект рішення про підвищення тарифів був оприлюднений 7 березня, 20 робочих днів минає 4 квітня. Думаю, на наступному черговому виконкомі ми це питання розглянемо.

- Тобто питання відкладається до кінця квітня?

- Немає поки що остаточного рішення, можливо це буде раніше. Була пропозиція, що не раніше, ніж закінчиться опалювальний сезон, тобто після 15 квітня, і є ще питання по Антимонопольному – вони знову прислали лист.

- Умови, про які ви домовились з перевізниками, виконуються?

- По умовам шлях був запропонований наступний – рішення приймається, але набуває чинності тільки після його підписання і оприлюднення. Щоб ніхто не побоювався, що хтось поступить некоректно, міський голова не підписує прийняте рішення, поки перевізники не вносять зміни в договори, це можна зробити впродовж одного дня, проекти додаткових договорів вже готові. Після прийняття рішення є два дні.

- Я бачу, що у новому листі Антимонопольний комітет рекомендує розглянути питання підвищення тарифів, ось останні абзац: «Враховуючи вищевикладене пропоную розглянути питання підвищення тарифу на перевезення пасажирів після надання перевізниками документів щодо фактичних даних показників роботи, або після проведення обстеження пасажиропотоків за участю представників Житомирської міської ради, перевізників та громадськості».

- П’ятеро перевізників подали звітність, статистику, яку здають, а до багатьох по пакету поданих документів були зауваження, ми про це говорили на громадських слуханнях. Є ті, хто принаймні намагаються подати звітність, а є ті, хто два роки «спить», а потім під копірку пишуть цю звітність і все. Були перевізники, які в жовтні показують одну цифру по пасажирах, а в січні уже ця цифра виростає вдвічі, під який тариф треба вийти, під такий і маніпулюють. І якщо проаналізувати документи – це видно. Але ми не можемо затвердити тариф якось вибірково – одним затвердити, а іншим ні, бо він діє на всій території міста. На одних маршрутах це виправдано, бо є оновлення рухомого складу, зовсім інший сервіс, а є ті, хто просто очікують і хочуть «за счет профсоюза» сісти в останні вагон цього потягу і теж проїхати, не купляючи десять років нових машин. Не у всіх ситуація настільки критична, в декого проїзд по 3 грн – це абсолютно прийнятно і нормально.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі