Інтерв'ю

Начальник кримінальної поліції Житомирської області: За рік викрито 12 груп, які спеціалізувалися на розбійних нападах

19 December 2018, 14:30

Сергій Крупєй був призначений на посаду заступника начальника ГУНП – начальника кримінальної поліції Житомирської області в серпні 2017 року. У поточному році обласна поліція неодноразово повідомляла про затримання організованих злочинних груп «гастролерів» та розкриття резонансних злочинів. Як розкриваються тяжкі та особливо тяжкі злочини і яким був рік, що минає, для кримінальної поліції області – Сергій Крупєй розповів в інтерв’ю.

- Яким був 2018 рік для кримінальної поліції Житомирської області, якщо подивитися на статистику?

- Мова цифр свідчить про загальне зменшення кількості кримінальних діянь, учинених на території області, але при цьому більше скоєно особливо тяжких злочинів. Розкрито їх також більше, але маю констатувати, що злочинність стала зухвалішою та жорстокішою: від побутових, дуже часто безглуздих вбивств на ґрунті пияцтва, до добре продуманих та підготовлених злочинів. Станом на середину ми маємо 63 вбивства і лише 4 з них залишаються поки що нерозкритими. Майже половина цих злочинів скоєні, як ми говоримо, не в умовах очевидності. Тобто підозрювані чітко усвідомлювали свої дії і спрямовували їх на приховування слідів учиненого. Наприклад, як 15-річний підліток у Бердичеві, який у липні холоднокровно убив жінку лише з цікавості. Або житель Народицького району, який заховав тіло убитого ним знайомого у забитий колодязь покинутого домогосподарства. І ми кілька місяців перевіряли усі криниці у кількох відселених селах, допоки знайшли саме ту. Або задушена 31-річним чоловіком у машині, а потім вивезена і покинута на смітнику у лісосмузі під будівельними відходами 20-річна житомирянка.

Ще один резонансний злочин – вбивство 34-річного підприємця з Хмельницької області: лише завдяки кропіткій, наполегливій і, відверто кажу, титанічній роботі оперативників та розшуківців нам вдалося пройти буквально пішки увесь шлях загиблого з Миколаївщини до Коростишева, де і знайшли тіло чоловіка. І у результаті ми затримати двох покидьків, які заради щойно придбаної потерпілим БМВ й убили його. Або спроба приховати вбивство під пожежею, як це було на початку квітня у Коростені, де ми затримали двох молодиків: вони спочатку побили 67-річного пенсіонера, вимагаючи грошей, а потім підпали його оселю, залишивши в ній ще живого чоловіка.

За цими кількома словами – розкрили, затримали, встановили – масштабна робота поліції, яка у більшості є, і на моє переконання так має бути, не публічною для багатьох.

- Робота оперативника схожа на те, що показують у кіно, чи це чітко регламентована діяльність без права на творчість?

- Насправді кожен злочин не схожий на інший і немає чіткого алгоритму їх розкриття – зроби те й те і в результаті встановиш вбивцю. Не буває так. Щоразу це аналіз зібраних на місці доказів, чи навіть випадкових якихось моментів, моніторинг та обробка величезної кількості інформації різнопланового характеру. Опрацювання одночасно кількох, інколи, прямо протилежних версій. Багато чого, що не може бути публічним, а тому й не будемо вдаватись у деталі. Тут і творча робота, ну, і, звісно, фарт.

- Скільки за минулий рік викрито злочинних груп, які здійснювали розбійні напади чи крадіжки?

- Загалом упродовж року підрозділами кримінальноїполіції області викрито 12 груп, які спеціалізувались саме на розбійних нападах, не гребуючи при цьому й грабежами та незаконними заволодіннями транспортом. Найбільш гучне викриття – 10 жовтня у м. Чернівцях 5 членів банди відразу після їх чергового нападу на валютника затримували оперативники кримінальної поліції та бійці КОРДУ кількох областей та Департаменту карного розшуку. Це було масштабне злочинне угрупування, яке спеціалізувалось саме на нападах на «мінял». Але їх фініш розпочався з розбою на житомирського підприємця у березні 2018 року. За півроку оперативники кримінальної поліції провели величезний обсяг заходів, щоб встановити коло осіб, ймовірно причетних до нападу. У результаті вдалося отримати свідчення проти 10 членів банди, які відмітилися у Житомирській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Можна згадати й так зване дніпропетровське «біле братство», яке займалось виготовленням та розповсюдженням амфетаміну та інших синтетичних наркотиків на території десятка регіонів України. Вийшли ми на них через замах на вбивство, що був скоєний у липні поблизу села Оліївка Житомирського району. Ми свідомо привертали увагу журналістів та громадськості до судових розглядів по обранню міри запобіжного заходу кілеру та організатору злочинного угрупування. Нині обидва під вартою і я щиро сподіваюсь, що залишаться там надовго.

Щодо крадіїв, то в лютому ми затримали у Житомирі трьох жителів Харківщини, підозрюваних у близько десятка крадіжок на території Житомирської, Рівенської та Хмельницької областей. У квітні в Бердянську наші оперативники затримували жителя Київщини та його співмешканку із Запоріжжя, підозрюваних у вчиненні близько десятка крадіжок у Житомирі, Запорізькій та Київській областях. Співмешканці-гастролери приїжджали до Житомира на певний час і оселялися у готелі. Для злодійського промислу обирали багатоповерхівки: чоловік у під’їзді вивчав замки вхідних дверей, а потім сигналізував жінці, що лишалася зазвичай зовні, та по домофону набирала потрібну квартиру. Якщо господарів вдома не було, підозрюваний відмикав замки спеціальними засобами і напаковував сумки цінностями, які можна було винести з квартири, не привернувши до себе зайвої уваги. Викрадене співмешканці перепродували для заробітку на наркотики, оскільки обоє наркозалежні.

З недавнього – 27 листопада на одній з центральних вулиць Житомира у результаті спільних заходів оперативники кримінальної поліції та бійці КОРДу затримали злочинну групу відразу після чергової крадіжки. Нині їм уже оголошено про підозру у вчиненні трьох таких злочинів.

Є у нас і затримана група із 3 осіб, які спеціалізувались на крадіжках з сільських магазинів – так звана ОЗГ «Сєдого». Обвинувачення щодо них по 12 фактах у серпні було направлено до суду

- Всі затримані зараз під вартою?

- Більшість із названих мною підозрюваних, як не парадоксально це звучить, продовжують займатися розбоями або крадіжками, оскільки обрана їм судом міра запобіжного заходу не пов’язана із позбавлення волі. Навіть кілька так званих етнічних груп кавказців-домушників, які ми затримували упродовж року. Та що говорити про злодіїв або розбійників, коли навіть підозрювані у вбивствах мають можливість тим чи іншим чином продовжувати свою кримінальну діяльність.

У Житомирі у грудні має розпочатися судовий розгляд справи про розстріл підприємця в кафе. Обвинуваченим у цьому зухвалому злочині є 33-річний громадян Азербайджану. Чоловік утік відразу після вбивства і майже півтора року перебував у міжнародному розшуку. 1 лютого 2018 спецпризначенці поліції та УСБУ його затримали. Але у результаті тривалого і неоднозначного процесу обрання запобіжного заходу обвинувачений уже 16 лютого знову опинився на волі, сплативши призначену заставу у розмірі понад півмільйона гривень.

Інший приклад: у березні двоє рецидивістів з Полтавщини у Брусилові уночі вдираються у будинок самотньої 92-річної бабусі, вбивають її, забираючи наявні гроші. Ми їх розшукали і затримали за кілька днів аж у Конотопі Сумської області. На певному етапі одному з них не було продовжено термін тримання під вартою, він знову опиняється на вулиці і вчиняє розбійний напад в Полтавській області.

Чи ось вбивство 21-річного студента у Новограді-Волинському: хлопець отримав смертельне ножове поранення у ході раптового конфлікту в одному з нічних барів райцентру. Усіх учасників інциденту поліцейські встановили того ж дня, наприкінці квітня поліцейські затримали підозрюваного у нанесенні фатального удару по 208 КПК. Згодом судом він був взятий під варту, але на певному етапі, я б сказав, з двозначних мотивів, опинився на волі.

- Ще одна проблема – шахрайство: так враження, що останнім часом подібних випадків стало значно більше.

- Насправді, шахрайств зареєстровано не більше, ніж минулоріч, але їх кількість не може не турбувати. А відбуваються вони, у першу чергу, через надмірну довірливість людей, особливо старшого віку. Процес викриття шахраїв тривалий та клопіткий, тому покарання, як правило, для них настає дуже часто через значний проміжок часу після першого злочину. Окрім того, санкція статті 190 ККУ передбачає покарання за такі дії від штрафу до обмеження або позбавлення волі до 3 років. Останнє застосовується на практиці вкрай рідко.

А викриття тут у нас теж є резонансні. Наприклад, у квітні ми затримали трьох киян, які через Інтернет продавали автомобілі на іноземній реєстрації, а потім їх же й викрадали, маючи дублікати ключів. Для відстеження місця перебування авто вони використовували GPS-трекери. За схожою схемою діяв житель Житомирського району, який вдавав із себе покупця автомобіля і незаконно ними заволодівав під час оглядин. Так йому вдалося «придбати» Mercedes С220, BMW 530 та мотоцикл Yamaha. Крім того, двоє жителів Луганської області, які уже неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності, викриті нами у майже двох десятках фактів шахрайств по схемі «ваш син потрапив у ДТП». Хочу, щоб кожного з них «наздогнав» обвинувальний вирок, гідний їхніх злочинів.

Житомир.info спільно з прес-службою ГУНП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Крупєй ГУНП поліція розбій  
Матеріали по темі