Інтерв'ю

Бліц-інтерв’ю з мером Житомира про готовність обласного центру до боротьби з поширенням коронавірусу

16 March 2020, 12:37

В Житомирі 11 березня ввели карантинні заходи, які затвердили рішенням виконкому «Про введення обмежувальних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції Covid-19 на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади». 13 березня у рішення внесли зміни, розширивши заборони. Крім того, з міського бюджету виділили кошти на тести та засоби захисту. Що вже закупили та ще планують закупити, чи будуть посилені обмежувальні заходи та чи готове майже 300-тисячне місто до спалаху захворюваності – про це мер Житомира Сергій Сухомлин розповів 16 березня в бліц-інтерв’ю Житомир.info.

- Рішенням виконкому з резервного фонду було виділено 2,2 мільйона гривень на закупівлю експрес-тестів, респіраторних масок необхідного рівня захисту та засобів дезінфекції та індивідуального захисту. Експрес-тести закупаються для первинної ланки, для сімейних лікарів. На даний час у медиків первинної ланки є 100 тестів на коронавірус, на цьому тижні, середа-четвер, отримаємо ще 300 тестів – вони вже купленій й проплачені. На даний час вже кілька тестів були використані. Зокрема, в суботу (14 березня) звернувся хлопчик, 16 років, який приїхав з Польщі з температурою. Результат проведеного експрес-тесту був негативний. Зараз він ізольований у боксі й проводяться інші лабораторні дослідження. На даний час підтверджених випадків коронавірусу в Житомирі немає.

Також сьогодні з Харкова нам відправляють 50 тисяч респіраторів, які ми закупили, завтра (17 березня) вони будуть вже в Житомирі. Також завтра ми збираємо позачергову сесію міської ради, яка буде проходити в закритому режимі з онлайн-трансляцією: будемо скасовувати ряд заходів, знімати з них фінансування і виділяти додаткові кошти на закупівлю обладнання, антибіотиків, засобів захисту й на додаткову муніципальну виплату лікарям Житомира. Додатково ми плануємо закупити сім апаратів штучного дихання та інше обладнання, яке необхідне для ефективного лікування.

- На даний час скільки засобів захисту є в Житомирі і які?

- Є захисні костюми та маски для медиків на дев’ять днів роботи у випадку надходження хворих в інфекційне відділення. В міських лікарнях є 41 апарат штучної вентиляції легенів, але їх стан та точність роботи... більшість з них старі. Ми три дні, в п’ятницю, суботу та неділю, проводили наради з медиками Житомира: збирали всіх й відпрацьовували різні варіанти розвитку подій – легкий, середній, важкий. По плану цих заходів розглядаються варіанти повного закриття лікарень для повної обсервації хворих. Також відпрацьовували взаємодію з обласною лікарнею, щоб хворих на планові операції переводити до них на випадок, якщо нам необхідні будуть всі наші лікарні. Відпрацювали з ДСНС ситуацію з розгортанням мобільного табору на території лікарні, якщо не буде вистачати ліжок. Відпрацьовується також варіант закриття обласної поліклініки, якщо в нашій лікарні №1 не буде вистачати місць. Ми розглядаємо різні варіанти для різного масштабу захворюваності.

- Цифри цих масштабів можете уточнити?

- Європейські та американські дослідні центри показують, що кількість хворих може бути від 30% до 70% у випадку настання критичної ситуації. З тих, хто захворів, до 5% можуть мати ускладнення, тобто 95% людей не потребуватимуть госпіталізації, лише домашня обсервація. А 5%, у яких можуть бути ускладнення, треба буде лікувати саме в лікарнях.

- Що буде з громадським транспортом Житомира?

- Зменшимо випуск транспорту на лінію, орієнтовно, в два рази, щоб обмежити пересування людей. Це стосується комунального і приватного транспорту.

- Чи погодяться на це приватні перевізники?

- Я думаю, що сьогодні буде заведена перша кримінальна справа на нічний клуб, який не зачинився попри рішення виконкому (йдеться про клуб «Маямі»), і власники якого чи директор у Facebook писали, що у них «свої методи боротьби з коронавірусом» й викладали у соцмережах фото працюючого нічного клубу. Рейдова група, у складі якої були представники міської ради та поліції, зафіксувала ці випадки й поліція передає матеріали на відкриття кримінального провадження.

- Які плани щодо інших закладів – ринки, торговельні центри тощо?

- Плануємо закривати. За рекомендацією обласного лабораторного центру залишаться працювати аптеки, продовольчі магазини, для яких ми зараз розробляємо інструкцію: ні, які будуть дотримуватися інструкції, будуть працювати. Також хочу повідомити, що в чотирьох районах міста у дитсадках ми відкриємо по одній зведеній групі для дітей медичних працівників, поліції та ДСНС, які будуть задіяні в заходах по боротьбі з коронавірусом.

- Є у вас якісь побажання, рекомендації житомирянам?

- Побажання – не піддаватися паніці. Можливо ті заходи, які ми вживаємо, вони занадто жорсткі, але, як показала Італія, якби вони вжили такі заходи до моменту настання критичної ситуації, то країна за вчорашній день не втратила б 390 своїх громадян (станом на вечір 15 березня в Італії за добу померло 368 інфікованих коронавірусом – авт.).

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин коронавірус  
Матеріали по темі