Інтерв'ю

Треба усвідомлювати, що кожен пацієнт є потенційно хворим на COVID. Інтерв’ю із заступницею мера Житомира

28 April 2020, 13:47

Станом на вечір 27 квітня 2020 року в Житомирській області було лабораторно підтверджено 354 випадки захворювання на коронавірус, з них 121 – в обласному центрі. Чому в Житомирі так багато інфікованих і так мало тих, хто вже одужав, чи забезпечене інфекційне відділення лікарні №1 всім необхідним, чи отримають доплату за лікування хворих з коронавірусом житомирські медики та скільки з них мають підтверджений діагноз COVID-19 – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.info із заступницею мера Житомира Марією Місюровою.

- Із загальної кількості пацієнтів, в яких підтверджений COVID-19, третина – в обласному центрі, чи це не забагато?

- Все залежить від кількості населення, у Житомирі – 265 тисяч людей проживає. Також впливає доступність до надання медичної допомоги і до взяття аналізів для тестів на полімеразно-ланцюгову реакцію (ПЛР): нашим Центром первинної медико-санітарної допомоги створені мобільні бригади, в які входять водій та медична сестра, що має навички забору цих аналізів та відповідне обладнання. І зараз ми ці забори постійно робимо практично третій тиждень: є підозра на COVID, або є контакти з хворим, мобільна бригада виїжджає, бере аналіз і потім ми отримуємо результат з вірусологічної лабораторії. Всі пацієнти, які поступають в лікарню №1, в інфекційне відділення, там теж обов’язково робиться ПЛР-тест. Тому дійсно обстежень багато, за останні два-три тижні кожен день 20-30 досліджень, які забирають мобільні бригади, і ще мінімум 6-10 – в інфекційному відділенні. Крім того, три тижні тому було прийняте рішення, що всі пацієнти з ознаками ГРВІ, пневмонії одразу госпіталізуються в лікарню №1. До цього, ще в лютому-березні, вони госпіталізувалися також до терапевтичного відділення лікарні №2. Тому так, кількість підтверджених випадків у нас значна, але десь у 20% пацієнтів, серед яких є й медичні працівники, хвороба має безсимптомний перебіг: ніяких ознак захворювання немає, але вони були контактними з хворими на COVID, їм був зроблений, як контактним, ПЛР-аналіз і він був позитивним. Такі пацієнти знаходяться на самоізоляції без ознак захворювання. Зараз в інфекційному відділення перебуває 29 пацієнтів з підтвердженим COVID, кожен день йде динаміка: ми виписуємо по 5-6 пацієнтів, деякі з них їдуть на доліковування в районну лікарню в Станишівку, а потім вже додому. Якщо є умови, то дехто відразу повертається додому і вже там знаходиться на доліковуванні, тому що після нормалізації стану пацієнта треба зробити ще дві реакції на ПЛР, й вони повинні бути негативні, тоді пацієнт вважається таким, що одужав. Тому в нас є трохи затримка по кількості одужалих.

- На ранок 28 квітня яка кількість тих, хто одужав?

- На ранок було плюс 6 і очікуємо, що з кожним днем кількість буде збільшуватися.

- На брифінгу сьогодні начальник УОЗ Микола Суслик сказав про підтверджений коронавірус у медиків міської лікарні №2 і що вони контактували з хворими на COVID-19.

- По-перше, треба усвідомлювати, що кожен пацієнт є потенційно хворим на COVID. Так, випадки такі в лікарні №2 є, але хочу сказати, що ці медпрацівники безпосередньо не надавали допомогу хворим на COVID, і це може бути не тільки внутрішньолікарняне інфікування, а й будь-якому іншому місці. В нас є підтверджені випадки у Центрі ПСМД, в амбулаторії і в лікарні №2, але вони поодинокі: на сьогодні це п’ять позитивних результатів, стан хворих задовільний, вони знаходяться на амбулаторному лікуванні.

- В ці п’ять входить керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Іван Дідик?

- Ні, в Центрі ПМСД – це директор і співробітники адміністративно-господарської частини, там немає медичних працівників. Є медичні працівники в амбулаторії (сімейного лікаря) на Старочуднівській, але вони мають безсимптомний перебіг хвороби. Один з них – сімейний лікар, у якого останній прийом був 7 квітня і потім він проводив дистанційний прийом пацієнтів. Але в нього був позитивний ПЛР-тест і, враховуючи вік, він був госпіталізований в інфекційне відділення, на сьогодні стан його задовільний.

- З цих медиків, у яких підтверджений COVID-19, ніхто не отримає доплату за лікування хворих на коронавірус?

- Це буде вирішувати комісія, яка буде створена на всіх медичних підприємствах, повинно бути епідрозслідування, яке з’ясує всі ці моменти.

- Доплати, які обіцяв Уряд за лікування хворих з COVID-19, скільки людей отримають, ви вже рахували?

- Хочу сказати, що міська влада не чекала, коли будуть роз’яснення, коли будуть кошти, і 31 березня у нас вже були зроблені всі виплати, в першу чергу – інфекційному відділенню лікарні №1, дитячій лікарні, приймальним відділенням. Це була така муніципальна премія, яка була виплачена, в першу чергу її отримали лікарі, які працювали вже з підтвердженими випадками COVID-19. Так, у нас на той час були підозри (на коронавірус) в лікарні №2, в дитячій лікарні, й бригади, які працювали, й приймальні відділення отримали від міської влади, з міського бюджету кошти. З 1 квітня змінилося фінансування наших лікарень, і зараз вже всі наші комунальні (медичні) підприємства будуть отримувати кошти. За чинним законодавством, сам керівник закладу має розподіляти ці кошти, які ще лікарні не отримали, але це анонсується. Міська влада проконтролює, скільки отримають лікарі, але анонсовані виплати тим, хто безпосередньо працює з підтвердженими випадками в лікарнях і мобільним групам, які безпосередньо їдуть до хворого і забирають матеріал на дослідження. Фактично у Житомирі ці виплати отримають мобільні бригади і медики інфекційного відділення лікарні №1

- Яка зараз ситуація із забезпеченням лікарні №1, чого не вистачає?

- На сьогодні практично всім лікарня забезпечена, в першу чергу забезпечувалась витратними матеріалами, засобами захисту. Це було зроблене за кошти міського бюджету, ми не розраховували на кошти НСЗУ, які отримала лікарня. Також окремо кошти були виділені й будуть закуплені апарати ШВЛ. Тобто, питання по забезпеченню лікарів всім необхідним на сьогоднішній день вирішується, але ми маємо розуміти, що це значні кошти.

- А як із забезпеченням хворих в лікарні №1 необхідними медикаментами?

- Ми максимально виділили все, що могли: розчини, системи, антибіотики, які йдуть згідно наказу МОЗ. Але є випадки, коли треба призначити більш вартісний препарат, тому лікарі мають право й пропонують, якщо потрібно, щоб рідні та близькі докупили ці препарати. І на сьогодні ніяких благодійних внесків немає, є лише благодійний рахунок у наших лікарнях, куди за бажанням можна перерахувати кошти.

- Медичного персоналу вистачає?

- На сьогодні так, але були різні моменти, були відмови працювати, але це було на початку (пандемії). Зараз вже паніка і страх проходить, люди роблять свою роботу і знають, що вони захищені. В першу чергу, вони мають засоби захисту і, по-друге, отримують матеріальне заохочення за свою роботу. В більшості всі працюють злагоджено, знають вже як працювати і що робити, стан панічних настроїв проходить.

- На брифінгу в ОДА також згадували про те, що у зв’язку з новими умовами роботи з 1 квітня почали звільняти медпрацівників у поліклініках обласного центру.

- Наголошую – на період карантину ніяких звільнень взагалі не може бути. Але до реформування медицини ми йшли багато років, багато кроків зроблено, і те, що повинна бути оптимізація – всі розуміють. Лікарні повинні бути ефективними і надавати якісну медичну допомогу. Є деякі відділення, наприклад – фізіотерапевтичне, які відповідно до договорів з НСЗУ не будуть отримувати кошти, і тут дійсно повинна бути перепрофілізація. Я знаю, що деяким працівникам з таких відділень було запропоновано перейти на іншу роботу – медичної сестри в стаціонарне відділення, наприклад. Зараз ми повинні ефективно витрачати кошти і знати, на що їх витрачати, бо такого підвищення заробітної плати, як це було на первинній ланці, цього не буде, бо це різні речі і різні ресурси. Тому керівники повинні все вирішувати в індивідуальному порядку, якщо ж є якісь незрозумілі моменти, то треба звертатися до управління охорони здоров’я. Але ніяких масових скорочень чи звільнень сьогодні немає.

- Ваші прогнози щодо виходу з карантину: почнемо виходити, як планує Уряд, з 11 травня чи ще буде значний спалах захворюваності, як був після Вербної неділі?

- У нас зараз кожен день додаються хворі, на щастя, більшість з них – амбулаторні й лише невелика кількість тих, хто потребує госпіталізації і лікування в умовах стаціонару. Але якщо кожен з нас буде сумлінно дотримуватися тих простих правил (карантину), то, я думаю, що шанси на вихід з карантину 11 травня є. Але ми повинні розуміти, що далі будемо жити вже в нових реаліях і вони будуть доволі суворі. Так, зараз може бути невелика перерва, але потім почнеться осінь і буде друга хвиля, ми від цього не застраховані і треба до неї готуватися вже зараз, врахувати всі помилки, які були, й зроби те, що потрібно, за цей невеликий проміжок часу.

- Ви підтримуєте ініціативу керівництва держави щодо відкриття ринків?

- Враховуючи, що ринки - це не закрите приміщення, а свіже повітря, і якщо це буде з дотриманням правил – так. Але повинен бути контроль за дотриманням карантинних вимог. Ми ж бачимо, що навіть в тих же супермаркетах спочатку все було ідеально – дистанціювання, антисептики, а зараз вже не всі дотримуються цих правил і є порушення. Тому повинен бути контроль і свідомість наших громадян, бо деякі дуже хочуть скоротити дистанцію в 1,5-2 метри і підходять близько один до одного.

- Останнє питання особисте – чого вам найбільше не вистачає під час карантину?

- (сміється) Не вистачає занять спортом, деякі перейшли на індивідуальні тренування, але в моєму випадку це не можливо (Марія Місюрова кандидат в майстри спорту з настільного тенісу – авт.). І не вистачає живого спілкування, позитивних новин. Не вистачає дітей: нещодавно відвідували садочок, який зараз порожній через карантин – все цвіте, все гарно, а дітей немає, і це дуже гнітюче враження. Також не вистачає роботи нашого управління молоді і спорту, зокрема, в травні повинен був проходити наш традиційний «Велодень», який ми будемо переносити. Зараз ми всі в такій, умовно кажучи, депресії, і це важко.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

(всі фото з сайту Житомирської міської ради)

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Місюрова коронавірус лікарня медик  
Матеріали по темі