Інтерв'ю

Інтерв’ю з прокурором Житомирської області про бурштин, ліс, заступників та затягування розгляду справ

14 July 2020, 11:22

В грудні 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко призначив на посаду першого заступника прокурора Житомирської області Олега Василіва, який до цього працював в прокуратурах Рівненської, Київської, Кіровоградської областей та м.Києва. Після звільнення на початку вересня 2019 року прокурора області Любомира Війтовича, Олег Василів виконував обов’язки керівника обласної прокуратури і в листопаді цього ж року він позбувся приставки «в.о.» і став прокурором області. Чи дійсно вдалося припинити нелегальний видобуток бурштину, яка ситуація з вирубкою лісів у Житомирській області, чому новий прокурор не змінив заступників, як виявляють порушення, по якім відкривають кримінальні провадження, і чому деякі справи роками перебувають у судах – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.info з прокурором області Олегом Василівим.

- Що цього понеділка обговорювали на нараді у голови ОДА Віталія Бунечка?

- Наради у Віталія Івановича з представниками поліції, Служби безпеки проходять щотижня. Слава Богу, ці вихідні були найспокійнішими, нічого резонансного не було. Щопонеділка ми спілкуємося, обговорюємо, що зроблено за тиждень і що плануємо зробити.

- Обговорюєте резонансні теми для області – бурштин, ліс, пісок?

- Вже скоро буде два роки, як бурштин не видобувається на території Житомирської області. Я можу вас в цьому запевнити. Оберіть будь-який день і, якщо ви знаєте місця, де видобувають бурштин, то ми туди поїдемо.

- Навіщо мені обирати, якщо нещодавно прокуратура сама ж повідомляла про видобуток в Коростенському районі.

- Так, було таке в Коростенському районі: якісь рівненчани «забігли» сюди георозвідку зробити і відразу ж були затримані, була вилучена мотопомпа. Але такого глобального видобутку, як було ще два роки тому, немає. Останній такий видобуток був у листопаді минулого року: є така компанія «Райт Солюшн», з якою ми судимося, через яку відносно працівників прокуратури та поліції Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо того, що начебто незаконно прийшли туди з обшуком, вилучили бурштин і так далі. Знаю, що у «Райт Солюшн» була охорона і коли вони взнали, що до них прямують працівники поліції з обшуком, то ця воєнізована охорона втекла разом зі зброєю. І ті озера масштабні, які вони зробили, щоб тягнути воду й видобувати бурштин, на сьогоднішній день вже як поле для гольфу. Тобто, провели після себе рекультивацію і там почала рости трава.

Видобуток бурштину ТОВ «Райт Солюшн» (фото прокуратури області)

- Тобто це дійсно був незаконний видобуток? В них же наче був дозвіл.

- Вони мають ліцензію на промисловий видобуток невеликої кількості, але щоб видобувати бурштину на землях, які вони орендували, треба змінити цільове призначення цих земельних ділянок з сільськогосподарського на промислове. І це стало підставою реєстрації кримінального провадження, проведення обшуків та вилучення бурштину, який вони видобули.

- І зараз схожа ситуація в Олевському районі, де 31 га землі з бурштином віддали приватним особам?

- Так, по цьому факту зареєстроване кримінальне провадження і поки триває слідство, розбираємося.

- У повідомленні прокуратури про цей випадок зазначалося, що передачу землі виявили під час моніторингу кадастрової карти, часто такі випадки бувають?

- На жаль, у нас зараз немає таких повноважень, які були до 2014 року, коли у прокуратури була функція загального нагляду і ми могли б такі моменти швидше виявляти і діяти на випередження. У нас немає оперативників, як в поліції, ми моніторимо засоби масової інформації, коли мешканці обурюються, і починаємо ці факти перевіряти. Буває, що й геокадастр не надає нам інформацію на запити, вони розуміють, що прокуратура обмежена в своїх діях, і тоді приходиться реєструвати кримінальне провадження і вже поглиблено вивчати ситуацію.

- Ваші основні джерела інформації для перевірок – ЗМІ, громадяни і власний моніторинг?

- Так, і ще якщо приходять, наприклад, працівники Служби безпеки України і надають нам наявну в них інформацію, ми її перевіряємо і для себе визначаємо, в якому полі далі працювати – чи в рамках представництва, чи в рамках кримінального провадження.

Фото з сайту прокуратури області

- Також болюче для області питання – вирубка лісів: кажуть, що самі ж лісгоспи цим займаються, або «кришують».

- Тут також є чим похвалитися, хоча це не моя заслуга, а всієї обласної прокуратури. Є такий «Коростенський лісгосп АПК», і два роки тому там була масова вирубка дерев породи «дуб», збитки нарахували в розмірі 15 мільйонів гривень, провадження було зареєстроване і спочатку його скерували в НАБУ, щоб вони спільно з САП проводили досудове розслідування, але в подальшому антикорупційна прокуратура визначила підслідність за нами. Ми це розслідування завершили й скерували до суду. І зараз спільно з СБУ проводимо час від часу рейди, робимо обшуки, приходимо на пилорами, де може бути збут цієї деревини. Є ще така тенденція – випалювання деревного вугілля, вона також на сьогоднішній день призупинена. Це самий легкий бізнес: деревину випалили, вугілля зафасували в картонний мішечок і відправили на експорт в країни Євросоюзу, а там вже наносили маркування закордонних виробників на ці мішечки, і воно частково поверталося знову до нас в Україну.

- Про бурштин ви впевнено сказали, що видобуток припинений, так само можете стверджувати про припинення незаконної вирубки лісу?

- Вирубка поодинока йде. Працівники поліції проводять рейди, особливо в тих районах, де нещодавно були лісові пожежі, бо зараз має піти масова рубка під зачистку згорілого лісу, й ми теж тут «тримаємо руку на пульсі». Час від часу правоохоронці натрапляють на місця зрубаних дерев, але «чорні лісоруби» теж навчилися протидіяти нашим методам. Наприклад – спиляли дерево, лишився пеньок, вони його половину відрізають й викидають, або підпалюють. І коли ми хочемо довести, що це дерево саме з цього пенька було зрізане, то нам ні одна експертиза не дасть такого висновку.

- Це схоже на інструкцію для «чорних лісорубів».

- Ті, хто цим займається, й так це знають, і нам приходиться кожен раз шукати нові методи. Ще є проблема з покриттям інтернетом і мобільним зв’язком, бо спиляні дерева треба біркувати, присвоювати їм єдиний унікальний номер, а якщо в тій місцевості, де зрубали ліс, немає інтернету, то їм потрібно виїхати на якусь дорогу, щоб спіймати зв'язок і ввести ці номери в програму. І коли працівники поліції затримують такі лісовози, то ми починаємо розбиратися, чому цих бірок немає, був інтернет чи не було.

- Тендери ви теж моніторите?

- Слідкуємо за засобами масової інформації, за публікаціями про якісь скандальні закупівлі й перевіряємо інформацію через призму внесення матеріалів до Єдиного державного реєстру кримінальних проваджень.

- Тобто, якщо журналісти не напишуть, то ви й не дізнаєтесь?

- У нас немає функції загального нагляду, якщо ми сьогодні почнемо перевіряти якийсь тендер, то це вже розцінюється, як втручання в господарську діяльність і тиск на бізнес, тут така досить тонка грань. Але коли вже журналісти пишуть…

- То ви ж можете самі закидати журналістам теми, вони напишуть, а ви потім законно перевірите.

- (сміється) Це неправильно буде. Ми можемо зареєструвати кримінальне провадження і перевірити. Є багато підприємств, які «на слуху», скандальні, чи нові, які перереєстровуються. Житомир сам по собі маленький, тут один про одного все знають і знають про такі підприємства. Поліція чи СБУ встановлюють такі факти й вони перевіряються. Буває, що перераховують авансовий платіж на початок робіт, а роботи не починаються, ми пробуємо цьому якось запобігти.

- Щодо земельних ділянок, які місцева влада надає, а прокуратура повертає громаді – тут яка логіка ваших дій?

- Є колегіальне рішення депутатів, яким вони віддали земельну ділянку в оренду, але порушення в процедурі може бути підставою заявлення позову. Все, що зачіпає інтереси держави – ми туди втручаємося. І в нас немає можливості сказати: ми вам пропонуємо робити так, ми ж не радники якісь. Але у нас є цілий відділ представництва прокурорів, які моніторять рішення сесій міських і обласних рад, і якщо ми бачимо якесь порушення, то готуємо позов і подаємо його до суду, ще й мито за це платимо, в нас на це є бюджет. Судовий збір залежить від суми пред’явленого позову, і по деяких позовах можемо заплатити 100 чи 200 тисяч гривень. І ми вже принципово по таких позовах йдемо до кінця, до вищої судової інстанції.

- Чим дорожче платите – тим принциповіше дієте?

- Щодо дорожче, то буває таке, що віддають підприємцю в оренду земельну ділянку вартістю 10 мільйонів, і він за цю ділянку в 2-3 гектари платить 10 тисяч гривень в місяць. На моє переконання, ці кошти, які йдуть в бюджет, мізерні, можна стягнути більше, й в цьому випадку держава стала ошуканою за рахунок такого підприємця. Подали позов, розірвали угоду, повернули назад земельну ділянку. Хочеш нормально, чесно працювати – будь ласка, вкладай кошти в місто, в область.

- Але ж розмір оренди встановлює колегіальний орган – сесія, а покарання є тільки для підприємця-орендаря? Не справедливо якось.

- Ну.. зате місцевий бюджет наповнюється. Й інший підприємець вже подумає перед тим, як взяти за таку мізерну плату земельну ділянку в 3 гектари, й скаже депутатам: завтра мені прокуратура позов заявить і поверне цю земельну ділянку назад, то ви мені поставте нормальну риночку ціну за оренду й буде все прозоро.

- З приводу затримань на хабарі – щось не дуже високі посади у затриманих.

- Це просто пояснюється: з’явилося НАЗК, антикорупційна прокуратура, НАБУ й певна категорія посад підслідна їм. Депутат міської ради, заступники міського голови – це наша підслідність, а мер обласного центру чи депутат обласної ради – вже ні. Але це якщо злочин корупційний, а не, наприклад, ДТП.

- Наприклад, як справа депутата облради Кропачова, яка розслідується вже майже два роки?

- Там були експертизи, але вони вже завершилися.

- І буде оголошена підозра?

- Коли буде підозра – ми це висвітлимо в засобах масової інформації.

- Але формулювання «кримінальне правопорушення вчинено в умовах неочевидності» було дуже дивне.

- Я особисто вивчав матеріали кримінального провадження, з колегами з поліції проводили спільні наради – там є дуже багато питань, які його не «відбілюють». В мене є своє бачення, я тут нікого не оберігаю, все роблю по закону, депутат це чи ні, якщо скоїв злочин – підозра.

Олег Василів на сесії Житомирської облради 9 липня 2019 року

- Щодо підозр – кому прокурор області особисто вручає підозри?

- Цього року було вже дуже багато підозр, але я особисто їх не вручаю. Внесли зміни в Кримінально-процесуальний кодекс, і я, як прокурор області, підписую підозру на голову чи депутата й віддаю процесуальному керівнику, а він уже її вручає. А колись, ще рік тому, була така процедура, що прокурор області запрошував, сідали в нього в кабінеті й вручали.

- Деякі справи крім того, що розслідуються довго, то ще й в судах розглядаються по кілька років. З чим це пов’язано?

- Може бути складність через те, що багато статей, можуть захисники затягувати, такі випадки, на жаль, бувають. Буває, що є провадження на кілька підозрюваних осіб, один з яких в розшуку, через певний час, того, що в розшуку, виділяють в окреме провадження, а по інших скеровується до суду.

- Ми відстежуємо деякі справи в судах, і є випадки коли посадовця на хабарі затримали ще в 2017 році, справа вже кілька років в суді, а результату й досі немає.

- Все, що стосується досудового розслідування, ми стараємося максимально швидко зробити й направити до суду, це максимум до пів року часу, якщо не затягуються експертизи. Скеровуємо провадження до суду, проводиться судове слідство, слухаємо справу, а потім у судді завершилися повноваження й провадження має повернутися на авторозподіл, який визначить нового суддю. КПК передбачає, що треба починати переглядати все спочатку і воно затягується на роки. А якщо в одного судді завершуються повноваження, то всі його справи розподіляються між колегами й навантаження збільшується. Плюс кожен день приходять клопотання органів поліції, Служби безпеки, податкової, ці клопотання теж забирають час, бо по процедурі треба заслухати кожну зі сторін, на деякі клопотання можна витратити дві години часу, це якщо нескладне провадження. А якщо воно надскладне, стосується економіки й приходить три, чотири, п’ять адвокатів і у кожного по клопотанню, а ще й починає відводи (суддів, прокурорів), то таке клопотання можна й день розглядати. Отак і з провадженнями: буває, що суд першої інстанції розглянув, апеляційний це скасовує й повертає на новий судовий розгляд в інший склад суду.

- Але ж так можна дотягнути, що строки закінчаться і справу закриють.

- Такі провадження, на жаль, є, але ми не можемо впливати на судову систему. Ми доносимо до керівництва Генеральної прокуратури, що є така проблема, але все впирається в закон про судоустрій.

- Як просуваються справи щодо колишніх посадовців ОДА – про розтрату коштів, зловживання владою, тендери?

- Є провадження, але все стає через експертизи, які призначені й ще тривають. Коронавірус, ця епідемія звела роботу нанівець.

- Може вже є якісь свіжі провадження, пов’язані з коронавірусом – закупівлі, зловживання?

- Поки немає. Багато підприємців допомагають медицині, купують апарати ШВЛ, дарують, якщо ми туди втручатимемося, то тільки заважати будемо, хай роблять для міста краще.

- Це зараз була озвучена індульгенція для тих, хто допомагає медицині?

- Ні. Я вважаю, що ми й так потерпаємо від того, що нам коштів постійно не вистачає. Й зараз медичні заклади не мають такого фінансування, щоб купити собі необхідне. Індульгенції немає, але люди об’єдналися, розуміють, що можна захворіти і ніхто до кінця не знає, який може бути результат. І не стоїть питання когось покарати. Взяти, наприклад, самого відомого підприємця Житомирської області (мова про Петра Рудя – авт.): він купив апарат ШВЛ і віддав лікарні, нічого поганого в цьому немає, й не будемо ми вручатися і з’ясовувати, як він там його купляв, це його кошти, він їх заробляє і вважає за потрібне так робити.

- А як щодо того, що купують за бюджетні гроші?

- Те, що купується за бюджетні кошти, ми завжди можемо перевірити. Економіка – вона безслідно ніколи не зникає, завжди залишає після себе слід. Але поки це не перевіряємо.

Фото з сайту прокуратури області

- Чи вплинув карантин на ситуацію зі злочинністю, стан розкриття злочинів?

- Є певні моменти, де щось покращилося, а є десь, що погіршилося. Наприклад, крадіжки, розбої, грабежі – їх стало менше і це через карантин, бо люди були частково обмежені в пересуваннях, знаходилися вдома, менше пересічних громадян виходили на вулицю просто так. Але діти перестали ходити в школу й, зрозуміло, що підлітка дома важко втримати – маску надягнув й десь побіг, збираються компанії. В нас був такий випадок, де сталося вбивство: в березні один повнолітній і один неповнолітній забили чоловіка, через день їх затримали. Тобто, факти показують, що злочинність серед неповнолітніх трохи зросла. Й найганебніше, що сім’ї сидять дома, там є діти і якісь розпусні дії відбуваються стосовно дітей. Я просто цього зрозуміти не можу.

- Це теж пов’язане з карантином?

- Так, під час карантину стало більше таких злочинів.

- Як у вас склалися відносини з місцевими активістами, є співпраця, не дратують своїми акціями?

- Був такий період, що Нацкорпус «качав», як то кажуть. Мені з ними один раз довелося поспілкуватися, я їх запросив в актовий зал, щоб розказали про проблеми. По всім відомій заправці на проспекті Незалежності питали – чому там не розслідується провадження, коли на пішохідному переході збили активіста. Я пояснив, що коли особу збиває автомобіль, то злочин починається, якщо є тілесні ушкодження середньої тяжкості, а там такого немає: на відео видно, що чоловік кинувся на капот і його трохи провезли. Також вони питали, чому не реєструються кримінальні провадження стосовно мера Житомира, я кажу: давайте факти, а ми розберемося й скеруємо в належні органи. Хвилин 15 в нас була розмова, заступники мої були присутні. Потім ці активісти кажуть: нам все зрозуміло, дякуємо, що приділили нам час, й на цьому розійшлися. Тобто, навіть не зрозуміло, чого приходили. Мабуть, їм треба зробити свою роботу якусь.

- Крім Національного корпусу ще хтось з активістів приходив?

- Нацкорпус був цього року й більше нікого. Раніше, коли був попередній керівник прокуратури, приходили, теж виходив до них, спілкувався.

- Можливо є від них якісь листи, скарги, повідомлення про злочини?

- Час від часу приходять, але люди до кінця не знають наших повноважень, чи можемо ми займатися тим, про що вони просять. Тому більшість таких звернень ми перенаправляємо на поліцію, або в органи влади.

- Не думали про те, що перед місцевими виборами буде значно більше подібних звернень?

- Може бути. Не виключаю, що зараз почнуть писати, що десь там хтось злочин вчиняє і балотується, це, скажемо так, політика. Ми не можемо втручатися в цю політику, але будемо спостерігати, якщо будуть звернення – будемо їх перевіряти. Якщо треба буде – зареєструємо кримінальне провадження, але не для того, щоб створити якийсь тиск на певну особу.

- Але це буде виглядати саме так.

- Це буде виглядати так, але можна приїжджати, пояснювати. Я кажу всім депутатам місцевим, тим, хто балотується: у прокурора області двері відкриті, я з кожним готовий спілкуватися.

- Можливо таке, щоб хтось з ваших керівників чи працівників звернувся з подібним проханням – перевірити когось, відкрити провадження?

- Я собі цього навіть не уявляю. В мене таке відношення до працівників не прискіпливе, я нікого «через коліно» не ламаю, і це буде просто неетично, щоб хтось прийшов і таке попросив. Навіть якщо попросить, то я йому скажу – йди займайся політикою, напиши заяву (на звільнення) і йди займайся.

- До речі, щодо кадрів – вам залишилися в спадок заступники, які працюють тут вже багато років, чому не привели своїх?

- Я привів сюди першим заступником колегу, з яким я працював в Рівненській області. Якби я не працював з цими заступниками – Мостиховський, Мякішев, Гребенюк – коли сам був першим заступником прокурора, то я б просив керівництво, щоб їх поміняли. Але мені з ними комфортно, вони мені не створюють перешкод, свої обов’язки виконують. Нормальні люди, виважено ставляться до своєї роботи, зауважень у мене до них немає. Ну буває «кричать» засоби масової інформації, що там щось у когось в деклараціях, то є на це НАЗК, хай займається. Якби були проблеми, то ці б люди не працювали.

- Перший заступник прокурора, який пішов у декретну відпустку – на моїй пам’яті це прецедент. Говорили, що так він «сховався» від звільнення.

- Він під звільнення не попадає, в нього немає ніяких ганебних вчинків. Я знаю його сім’ю й так склалися обставини, що йому треба було піти у цю відпустку.

Олег Василів 18 грудня 2019 року представив колективу свого першого заступника Мирослава Пацкана (фото прокуратури області)

- Щоб стати прокурором області проходили співбесіду у тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапки?

- На той час була у Руслана Георгійовича Рябошапки тенденція, що по всій Україні звільнили керівників обласних прокуратур і довгий період були виконуючі обов’язки. До листопада я їздив в Офіс генерального прокурора й доповідав про роботу, яку ми кожен місяць робимо, можливо до мене придивлялися. Ми робили такі журнали – що в нас напрацьовано і що ми плануємо завершити в найближчий місяць: писали орієнтовні дати, коли буде підозра, коли буде обвинувальний акт і т.п. Так я два місяці їздив, доповідав, а потім мені запропонували поїхати в Кіровоградську область працювати, або залишитися тут. Я тоді попросив: давайте, щоб я речі не перевозив, перейду просто в інший кабінет на цьому ж поверсі (сміється). Пізніше мене викликали на раду прокурорів, заслухали результати моєї діяльності, як першого заступника, спиталися за колектив і все. Я не боявся, бо з 13 років роботи в органах прокуратури, 12 я – на керівних посадах, для мене нового нічого немає.

- 12 років на керівних посадах – якась трохи «мажорна» кар’єра.

- В 2006 році я прийшов працювати в органи прокуратури, рік працював, відстажувався, потім запропонували стати заступником прокурора району й я довго працював на цій посаді. Потім була Революція, Майдан і потім я тривалий час знову виконував обов’язки, мабуть, карма в мене така (сміється), потім запропонували посаду прокурора.

- Нове керівництво Генеральної прокуратури не пропонує вам звільнитися?

- Ні, ніхто не пропонував. Генеральний прокурор вже декілька разів проводила відео конференцію, де мала спілкування з прокурорами областей, й мабуть вона розуміє, де людина на своєму місці, а де не на своєму. Пізніше ми мали живе спілкування – генеральний прокурор і його заступники й прокурор області і заступники прокурора області. І коли є такий безпосередній контакт, питання – відповідь, питання – відповідь, то видно ти орієнтуєшся в ситуації, чи ні. І на сьогодні я не чув, щоб звільняли прокурорів областей.

- І наостанок про придбану рушницю – ви мисливець?

- Мисливець, але я став мисливцем, коли приїхав на територію Житомирської області: покликали, подивися й вирішив, що треба теж долучитися до лав. Є мисливський квиток, але на полювання ще не виїжджав: зараз не сезон, а вже осінню думаю десь пополювати.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Василів прокурор  
Матеріали по темі