Інтерв'ю

Про рішення стати головним архітектором Житомира, концепцію гідропарку та позитивного мислення. Інтерв’ю з Ольгою Бронштейн

26 February 2021, 14:47

Майже 2 роки у Житомирі не було головного архітектора міста. І ось 16 лютого на посаду заступника директора департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради – головного архітектора міста була призначена Ольга Бронштейн. До яких проєктів у місті була дотична фірма «Архітектура плюс дизайн», де новопризначена архітекторка була керівником і співвласницею, які вона має напрацювання щодо гідропарку та яким бачить Житомир через три роки – відповіді на ці питання в інтерв’ю Житомир.info з Ольгою Бронштейн.

Чим саме займається головний архітектор міста?

Головний архітектор міста - це та людина, яка має прогнозувати майбутнє міста в цілому. Головний архітектор - це та людина, можна таксказати, яка бере на себе всі удари, відповідає за кожен фасад, кожен рекламний носій, кожен проєкт, благоустрій нашого міста в цілому.

У 2019 році був оголошений конкурс на посаду головного архітектора, але тоді бажаючих не знайшлося. Чому тоді не подавалися на конкурс і чому вирішив зробити це саме зараз?

Цікаве запитання. Все має бути у свій час. За ці роки, скільки я в архітектурі, я набралася досвіду, наступила на якісь граблі не один раз. Сьогодні, коли відповіла собі, чи посилю, чи зможу, чи бачу вирішення цих питань, тільки після того, як відповіла собі «так», мала точне рішення йти й подаватися на головного архітектора міста.

Багато хто пише «Вітаємо, вітаємо», а я перефразувала б цю фразу і сказала: «Дякую Вам, за таку ношу». Тому що - це досить важка ноша, я вийшла з повної зони комфорту. Я мала успіх у своїй сфері, а сьогодні я вийшла з зони комфорту.

Коли з’явилася інформація про ваше призначення, у соціальних мережах одразу з'явилося багато інформації про вас, публікацій, багато чого говорили.І в одній з таких публікацій йшлося про те, що на цю посаду вас «привів» колишній народний депутат Борислав Розенблат. Наскільки це правда?

Для мене це велика новина. Ніхто мене нікуди не вів і я цього не бачила. Все що можу сказати вам.

А знайомі взагалі, якось контактували?

Так це в минулому. Це такі особисті речі ви питаєте. Я була з ними пов'язана, була у шлюбі з їх родичем. Це було давно, у минулому. На сьогодні ніяких стосунків не підтримуємо, ні співпраці, нічого

Також у соціальних мережах обговорюють проєкти до яких ви були дотичні. Зокрема Новий Бульвар, ваша фірма робила проєкт. Так чи ні?

Так наша фірма робила цей проєкті. Вважаю, що це гарний проєкт. На сьогодні чула багато думок про цей проєкт. Перше, про що поговоримо, сьогодні те, що ми бачимо - це 70% відсотків реалізації. Це можна порівняти з тим, коли ми робимо ремонт у квартирі, коли вже поклеєні шпалери, штукатурка, там вже є підлога, але немає меблів, освітлення. Так що там можна побачити?

Якщо говорити саме про цей проєкт,для мене основним шляхом гармонізації, як і раніше, залишається наповнення міського середовища зеленими природними елементами. Проєктом планується висадити тут 36 дерев - це катальпи, туї, тюльпанове дерево, клени, липи. Біля всіх поребриків будемо бачити самшити, всі клумби будуть засаджені деревами. Звісно, будуть стояти лавки, смітники. Лавки будуть мати сучасний формат, буде USB, можна буде підзарядити телефон, також передбачені бездротові зони Wi-FI та підсів газону. Будуть індивідуального виготовлення кашпо (декоративна посудина без отворів в нижній частині, всередину якого ставиться горщик з рослиною, - ред.) стояти по центру бульвару. Це будуть такі зелені, багатофункціональні приклади, тобто можна буде посидіти, поспілкуватися й також будуть передбачені зелені зони

Весь бульвар буде мати величезні класичні чавунні ліхтарі. Бо це підкреслення історичної частини нашого міста, все виконано в класичному стиліз таких сучасних матеріалів. Вже замовлено опори для цього освітлення, а наші лавки будуть підсвічені LED підвісками, а також буде підсвітка пам`ятнику.


Багато хто говорить, що провалля на вулиці Великій Бердичівській – це пам'ятник УКБ у Житомирі, ви також були дотичні до цього проєкту. Чи подобається вам реалізація?

Як це може мені подобатися. Давайте так, не завжди, коли ти просто проєктуєш можеш зробити те, що ти хочеш бачити. Є замовник, головний архітектор міста, який має стежити за завданням проєктування. На той час мені дали завдання на проєктування - щось придумати. Пам’ятаю, що тоді ми працювали з ексголовним архітектором Юрієм Безбородовим, ми намалювали цікаву, на мою думку, концепцію у вигляді піраміди зі скла, там мали бути отвори з вентиляцією. Зараз проблема з вентиляцією є, але вона не спрацьовує через іншу температуру підвалів. Що я вам хочу сказати, щоб нікого не образити: коли ми це намалювати, порахували нам сказали, що це дуже дорого, проєктуйте просто накривочну плиту зі скла і на цьому все.

Ви як головний архітектор міста щось плануєте зробити з цим проєктом?

Так, це у мої планах є. Скажу чесно, за це питання поки не бралася, бо є багато старих питань, в яких зараз розбираюсь, вивчаю і працюю над проєктами. Обов'язково це питання є. Почну з того, що проведу технічне обстеження, дізнаюся саме причину і знайду вихід з цього тунелю.

Тобто проєкт робила ваша фірма. Зараз фірма функціонує і продовжує робити якість проєкти?

Так люди працюють. Там з'явився новий керівник фірми, я не маю права вже займатися цим. Чому не працювати, якщо люди такі спеціалісти, багато чого зробили, мають досвід. Люди спокійно продовжують своє життя.

Чи може це означати, що фірма буде частіше робити, якісь проєкти у місті ?

Це ніяк з цим не пов'язано. Я буду намагатись ставитись до цього справедливо. Вже хочу оголошувати цікаві конкурси, залучати до проєктів молодь, наших талановитих людей. Не згодна з одним - коли кажуть, що до великих проєктів потрібно залучати проєктувальників з Києва, з якихось інших міст. Я впевнена, що у нашому місті є багато талановитих архітекторів, які мають можливість впоратися з будь-якими завданнями.

Яка головна концепція гідропарку, що саме будете у неї закладати?

Це дуже глибоке питання, але буду намагатися коротко на нього відповісти. Сьогодні турбота про жителів міста і повага до людей має відігравати ключовий фактор. Це веде до формування повних життя, здорових, безпечних стійких місць.

Дуже хочеться, щоб це було в «еко-природному» стилі. Це природа, річка, щоб підкреслити цю красу, додати та навести порядок. Звісно, реконструкція всіх доріжок, додати велодоріжки, бігові доріжки. Чистка території, пляжу, берегової лінії, реконструкція човникової станції. Про це можна багато і довго говорити.

На наступному тижні маю розповісти зонінг, яка буде концепція по зонах, де що буде приблизно знаходитися. Це все буде показано на комісії,буде обговорюватися, можливо, будуть корективи.

Які там будуть зони?

Давайте так, спочатку йдемо в гідропарк: обов'язкова реконструкція вхідної групи, взагалі вона у нас відсутня. Це буде гарна вхідна група. Йдемо по центральній алеї, праворуч та ліворуч у нас мотузкові парки - це під великим знаком питання чи будуть вони там, тому що спостерігала за людьми, як вони висловлювалися щодо мотузкових парків, треба довчити це питання.Розважальна зона так і залишиться де є, там де стоять атракціони. Ліворуч ми побачимо наші чисті, гарні пляжі - це дорослий тадитячий пляж, вони залишаються. Є багато родзинок, але зараз про всі не розповім.

Хоча б одну можете назвати?

Плануємо облаштувати сцену на воді. Йдемо по пляжу, переходимо через поперечну алею, у нас там має бути в районі кафе виділена фуд-зона. Окрема фуд-зона іокрема зона для мангалів. Щоб це було цивілізоване місце, майданчик вже там є, без дерев.

Також нові спортивні зони, хочемо об'єднати спортивне поле і, якщо йтивздовж цієї алеї, ми дійдемо до спортивної алеї.

На перспективу, плануємо розглянути місце, це саме смачне у цьому проєкті й сама велика точка притягання, під контактний зоопарк та «Дінопарк».

Що стосується наших домашніх улюбленців, як мінімум, це мають бути пакети для прибирання. Бачили по нашому місту, я кілька разів зіштовхнулася, з проєктом «погодуй свого домашнього улюбленця», якась вода має бути. Також ми проєктом передбачаємо, щоб були питні фонтанчики.

Для тварин чи для людей?

Для людей і, звісно, для наших домашніх улюбленців.

Яка вулиця в місті найбільш не відповідає архітектурні концепції міста?

Це район нашого ринку, якщо говорити по кварталах. Перше болюче питання, вже неодноразово порушувалось - це наші павільйони з квіткарями, які закривають історичний фасад, гарний історичний фасад. Обов'язково з цим треба щось робити. Прибрати ці палатки й зробити якусь гарну концепцію, трохи їх посунути, щоб не закривати вид цих фасадів і підсвітку, як я казала.

Що стосується всього ринку, якщо там пройти, знову таки - реклама. Зверніть увагу, все заклеєне, вікна заклеєні такого не може бути - як хочу, так і роблю. Є архітектурно-художня концепція, тому прибрати екрани, банери. Замінити більш на сучасний формат, щоб відповідало цій концепції. Я взагалі за окремі літери, щоб вони світилися.

Вже сьогодні має бути упорядкування цього ринку. Мають бути такі еко-ринки. Дуже класно, що у нас є бабусі, які приїздять і ми можемо купити у них щось, сама цим користуються. Але це неправильно, ні по яких нормам, що все це лежить на землі. Для них має бути окреме місце, екоринок. Блошиний ринок. Подивіться, що там відбувається, там пройти по тротуару взагалі неможливо. Виявляється, що цим користуються, наце є попит, якщо вони там є і сьогодні,і вчора, і давно продають свій товар. Їх також треба звідти прибрати і зробити окреме місце.

На яке місто схожий Житомир?

На що схоже? Схоже на наше місто Житомир. Не можу порівняти з якимось іншим містом. Для мене - це як в тебе є діти, не можеш свою дитину порівняти з іншими, можеш знайти лише якісь гарні якості і побачити якісь недоліки. Так і у нашому місті. Сконцентрувала свою увагу на цих речах, на якихось гарних речах та на «провальних» проєктах, де терміново треба щось робити.

Дуже раджу всім не ходити, як у нас люблять, фотографувати, виставляти, не дізнавшись фінішу, такий негатив одразу на наше місто посилати. Навіщо це робити? Давайте подивимося на якісь гарні сучасні міста. Для мене дуже великий приклад місто Дубаї та Сінгапур.Уявіть собі, там немає поганих новин, взагалі немає. Ми знаємо, що ці міста досить розвинені, приваблюють туристів, а ми хочемо розвивати наше місто, зробити його туристичним. Чи відбувається у них щось погане? Відбувається, але як швидко вони реагують на це. Вже до нас запитання, про наш менталітет. Якщо бачите проблему, спробуйте її вирішити, а не фотографувати, піаритися та нести негатив. Негатив дуже заразний сьогодні.

Яким ви бачите Житомир через три роки?

Відновлені всі парки, відновлені фасади, гарний, яскравий, світлий. Яскравий не у тому сенсі, що яскраві вивіски, або помаранчево-червоні фасади, мається на увазі, що скрізь є освітлення території, він не темний. Він зелений, зі збереженням дерев по можливості та висадкою нових дерев, газонів. Вірю, що через три роки - це буде те місто, яке буде приваблювати собоютуристів.

Валерія Володіна, журналіст Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бронштейн архітектор  
Матеріали по темі