Інтерв'ю

Інтерв’ю з Ілоною Колодій про організацію «Korolоv Avia Fest» та післясмак фестивалю

30 August 2021, 17:05

У серпні у Житомирі відбувся другий космічний фестиваль «Korolоv Avia Fest». Протягом двох днів на території житомирського аеропорту містян та гостей міста розважали різноманітною програмою: майстер-класи, виступи пілотів з різних міст України та інших країн, виставка авіакосмічної та авіаційної техніки та виступи зірок.

Цьогорічний фестиваль видався в рази масштабнішим ніж у 2020 році. Про організацію «Korolоv Avia Fest» в інтерв'ю для Житомир.info розповіла начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.

На фестивалі було декілька локацій - це виставка авіатехніки, фуд-корт та зона, де знаходилися острівці з майстер-класами та сценою, фотозони. За що саме відповідало управління культури?

У нас було три офіційних організатори: Житомирська міська рада, клуб «Авіатик» та Міжнародний аеропорт “Житомир”. Управління культури відповідало за локацію фестивалю, де був вільний вхід, безкоштовний концерт, безкоштовні майстер-класи та накриття.

Так звана безкоштовна зона вдень була розрахована на дітей. Чим саме розважали матусь з маленькими житомирянами?

Майстер-класи, їх було багато. Ми розраховували на матусь, які прийдуть з дітьми, щоб їм було цікаво. Аніматорам було надскладно працювати у таку спеку в костюмах, але малечі було дуже цікаво. Додатково ми закупили гру «Мега Дженга», вона була дуже цікава.

З цікавого на цій зоні була «водяна арка». Коли я починаю займатися фестивалем, я живу ним за пів року. Ця ідея прийшла за місяць до події, я побачила її у Швейцарії на фестивалі. Робиться арка, яка є додатковою фотозоною, але головна перевага, що підключений спеціальний розпилювач води. Ми цю систему дійсно замовили у Швейцарії. Як виявилося, там вона коштує втричі дешеве, ніж у нас. Це європейська практика на заходах, коли є такі «охолоджувачі». Насправді це спрацювало дуже класно. Наступного року будемо робити їх більше.

Також управління культури безкоштовно роздавало воду дітям, людям поважного віку і всім, хто з нами співпрацював – це поліція, Нацгвардія, аніматори, бо було дуже спекотно.

Вперше у цьому році ми розділили локації на алкогольну та безалкогольну. Не всі це зрозуміли, але в концепції у нас так було продумано і я вважаю, що це було правильно, бо там були діти. Безалкогольна зона, там була кава, лимонади, морозиво, вода. Ця локація була для дітей і це також культура, яка показує дітям, як потрібно відпочивати.

Зона фуд-корту, там був дозволений продаж міцних напоїв?

Ні. Дозвіл був продавати лише слабкі напої: вина, пиво та «Fiorelli», це ігристі вина.

У соціальних мережах були нарікання, що дехто з продавців дозволяв собі торгівлю міцними напоями «з-під прилавка». Чи був контроль?

Говорю відверто, працювали львів'яни «Food So Good». Якщо провести аналітику, то 80% фестивалів на заході Україні – це їх фестивалі. У них культура проведення фестивалів настільки сильна, настільки великий досвід, що я просто не вірю, що хтось «з-під прилавка» продавав. Ми обговорили, що буде єдиний стиль, і це не міцні напої.

Зона фуд-корту минулого року була однією з головних проблем. Перше, що пригадую – їжа завершилася раніше, ніж фестиваль. Цьогоріч були складнощі?

Фуд-корт працював до 23:00. Після закінчення концертної програми люди масово пішли на фуд-корт. У всіх від початку та до кінця фестивалю була вода, лід, потрібна кількість м'яса та всього іншого. Це була одна з головних проблем. Минулого року ми зрозуміли, що наші місцеві локації не зовсім готові забезпечити таку кількість, тому цього року ми звернулися до професіоналів, у яких досвід понад 5-10 років.

Один з важливих моментів – не мали використовувати електроенергію аеропорту, у них були генератори. Якщо порівняти з минулим роком, то було набагато чистіше. Тому що компанія встановила додаткові велетенські сміттєбаки, крім тих, що ми поставили у тій зоні. Кожні 15-20 хвилин вони прибирали. Зранку та вночі територію поливали, щоб не було пилу. Цього року фуд-корт був організований на належному рівні!

У більшості випадках, на фестивалях ціни на їжу та напої вищі. На космічному фестивалі були космічні ціни, чи все-таки якось регулювали?

Ціна за 100 грамів шашлику була від 60 до 70 грн. Сьогодні, якщо ви підете до ресторану У житомирських ресторанах ціна за шашлик в середньому 75 -100 грн. Ми брали цінову політику Житомира. Якщо брати Київ, фестиваль «Atlas Weekend» – це від 120 грн. Виїзна торгівля на День деруна – це 90-95 грн за 100 грамів шашлику. Плов коштував по 45 грн, це доступна ціна. Ми слідкували за тим, щоб ціна не була вищою за ту, до якої звикли. Хоча ми й не мали в це включатися, бо є організатор - аеропорт.

Безкоштовним для відвідувачів були виступи артистів. У перший день виступала NK. Чому вийшло так, що співачка значно затрималась?

Це нормально. Це спеціально продумано зі сторони організаторів, піарників для того, щоб створити ажіотаж. Розумієте, чим більше ми чекаємо, то після ми отримуємо цей “вау ефект”. Сама особисто навесні була на концерті «Океан Ельзи» він затримався на пів години.

Виступ тривав 45 хвилин і склалося таке враження, що саме через затримку зірка співала менше часу ...

Був технічний райдер, як у будь-якого артиста – виступ 45 хвилин, не година. Час, протягом якого триває виступ, залежить від статусу зірки. Навіть, Елтон Джон виступає 45 хвилин, особисто переконалася, коли купувала білет на виступ.

Також важливо розуміти – це фестиваль, а не концерт. Настя Каменських приїхала повним складом, з живими інструментами, балетом, їх було 14 осіб. Вона співала живим звуком. На корпоративі вона не виступає повним складом. Ми зробили повноцінний фестиваль, концертна програма не займала 20 %, і саме у цьому різниця, адже по законах фестивалю: концертна програма не має займати більше ніж 30 % !

На фестивалі виступили дві зірки (на другий день виступала Jerry Heil). Як взагалі обирають артистів, які будуть виступати на заходах?

Після фестивалю ми отримали фідбек. Нам сказали: «Вперше до Житомира завітала зірка, яка сьогодні номер один в Україні». Нам телефонували до управління та дякували.

Як обираємо: з наступного року у нас запрацює портал ОМІ, зараз він працює у тестовому режимі. В наступному році всі заходи та виконавців будуть обирати житомиряни, за допомогою голосування. Ми будемо пропрацьовувати базу, хто вільний у ці дати, хто підходить під бюджет, а люди будуть між ними обирати. Наразі це обирає оргкомітет.

На фестивалі мали виступати житомирські гурти. Їх не було, чи я не почула?

Житомирські гурти не виступали, тому що у них з’явилася концерти в інших місцях. Був діджей-сет від житомирських діджеїв. Це був європейський формат.

Щоб подивитися на виставку літаків треба було придбати квиток…

Показові виступи були безкоштовні, сцена була в небі. За рішенням одного з організаторів, оскільки це приватна територія, вирішили продавати квитки. Повна відповідальність на них, управління не було долучено до цього. Знаю, що квитки продавали через «Карабас».

Чи чули ви про скандал з квитками й що там насправді сталося?

Про цю ситуацію я дізналася наступного дня, тому що це була не наша зона відповідальності. Єдине, що я знала, була проблема з касирами, яких не було, або не вистачало, тому залучили Палац культури. Відповідно до закону та статуту, вони мають право надавати платні послуги. Наразі знаю, що аеропорт Житомира розбирається у ситуації. Ми зі свого боку, попросили директора Палацу культури надати офіційне письмове пояснення.

Взагалі, що було продумати та організувати найскладніше?

Найбільше ми хвилювалися, щоб не було дощу (сміється). Якщо серйозно, найбільші складнощі були з парковкою. У 2020 році ми пускали транспорт до другого шлагбауму. Цього року ми з поліцією максимально пропрацювали, перекрили пів Київського шосе, щоб забезпечити паркомісцями, але і цього виявилося замало. На жаль, це практика будь-якого фестивалю, чим більше людей приходить, тим менше місць для них. Якщо немає паркомісць – це успіх фестивалю, максимальна кількість людей прийшла.

Був організований підвіз, але транспорту було замало, адже така кількість людей просто не вміщалася в автобус...

Зараз проходить «Zaxidfest», «Lesya Grand Fest» - ви не уявляєте наскільки далеко в полі знаходиться фестиваль і далеко не кожна міська рада пускає додаткові маршрути. Плюс, у нас був транспорт для людей з інвалідністю. У нас був графік, нам телефонували і реєструвалися. Коли у нас не було на цей час людей, ми пускали машину від шлагбаума до шлагбаума, щоб довозити людей. Якщо брати практику фестивалів, ми єдині, хто організував підвіз.

Одне з головних питань, яке хвилює більшість гостей фестивалю, хто виграв автомобіль Tesla?

Відбувся певний етап. Було визначено п'ять фіналістів, за допомоги комп'ютера, зі сцени їм телефонували і буде другий етап через місяць, як ми попередньо домовилися з «Tesla». Це буде окремий захід, який організує «Tesla» у Житомирі, на який приїде п'ять фіналістів, і як зазвичай, візьмуть з залу людина, яка кине куб, за допомоги якого оберуть переможець.

Кажуть, що серед фіналіста немає житомирян?

Так. На жаль, так і є.

Трохи про цифри. Скільки людей прийшло за два дні ?

В перший день прийшло 80 тис. людей. У нас були волонтери, які підраховували. За два дні людей було море – 130 тис.

Чи враховували ви ризики, все-таки пандемія нікуди не ділась?

Зараз кожні вихідні у різних куточках України відбудеться фестивалі, які ще масштабніші за наш. У нас були вказівки, які нагадували про дистанцію. Також ми безкоштовно роздавали маски, понад 10 тисяч ми роздали. Але люди не хотіли брати маски, у нас навіть є відео, тому що просто неба. Загальна площа - 306 500 кв. метрів на таку кількість людей це нормально.

Скільки було залучено людей для проведення заходу?

Всі управління були залучені. 200 - 300 людей це стовідсотково. Я жила два тижні там. В п'ятницю я виїхала звідти в о другій годині ночі, а о шостій ранку знову була там. Ми контролювали все: від косіння трави, до смітників, біотуалетів, які у нас приємно пахли, люди виходили й казали, що там навіть є туалетний папір.

Сьогодні культура міста змінилася, наше місто вже готове до таких подій.

Наскільки я зрозуміла, на фестивалі заробив лише аеропорт, де була платна зона?

Не можу це коментувати (сміється). Хочу запевнити, що міська рада та управління культури точно нічого не заробило. Ми зробили все для людей!

Валерія Володіна, журналістка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ілона Колодій фестиваль Korolоv Avia Fest аеропорт  
Матеріали по темі