Інтерв'ю

Що потрібно знати про брекети перед встановленням. Інтерв’ю з житомирським лікарем-ортодонтом

11 February 2022, 18:09

Красива усмішка, відіграє велику роль в нашому образі, адже всі ми хочемо бути впевненими в собі і мати привабливу зовнішність. Проте не у всіх від природи рівні та здорові зуби, багато людей потребують лікування неправильного прикусу, а найкраще з цим справляються ортодонтичні брекет-системи. Про них і поговоримо докладніше з лікарем-ортодонтом Сергієм Шевчуком.

- Перше, що хотілося б запитати, наскільки важливо мати правильний прикус: справа лише в естетиці чи це важливо і для здоров’я?

- Насправді справа не лише в естетиці, справа і також у функціональності. Адже правильний прикус допомагає ретельно і правильно прожовувати їжу, також правильний прикус впливає на довговічність зубощелепного апарату, адже якщо ми маємо неправильний прикус, у нас стираються зуби, і це згодом призводять до їх чутливості.

- Брекети: що це за конструкція така, і як вона працює?

- Брекети — це незнімна конструкція, яка працює за рахунок того, що ми клеїмо на кожний зуб окремий брекет, окрему частину цієї системи, і потім на них одягаємо дугу. Дуга має форму, і потім за рахунок цього вони вирівнюється, тобто дуга намагається стати в свою звичну форму.

- З якого віку можна ставити брекети дітям і дорослим, чи є якісь вікові обмеження?

- Повноцінно брекет-систему можна ставити з 12-14 років. Це залежить від того, наскільки сформовані зуби, корені, наскільки закриті вже верхівки зубів. Якщо вони вже повністю сформовані, тоді ми можемо приступати до лікування. Інколи бувають випадки, є часткові брекет-системи, які можна ставити з 6-7 років. Там підключаються тільки шості і передні чотири зуби, але на усе є свої покази. Обмежень вікових немає. Звичайно, чим людина молодша, тим лікування іде швидше, і чим людина старша, тим лікування вже йде трохи не так активно, але все одно лікування триває, трохи довше, але все одно непогано.

- Чи потрібно якось готуватися до встановлення брекетів?

- Так, звісно. Спочатку ви приходити на консультацію, ми робимо спеціальне обстеження, діагностику, робимо знімок панорамний, проводиться дослідження. Дуже часто ми також направляємо на лікування до терапевтів, на професійну чистку перед встановленням брекет-системи, нерідко і направляємо до хірургів, які в свою чергу видаляють зуби мудрості перед лікуванням.

- Чому потрібно видаляти зуби мудрості перед встановленням брекетів?

- Зуби мудрості — це редуковані зуби. Восьмі зуби наші пращури колись використовували для пережовування твердої їжі, і вони вже відходять з еволюцією. Тому в нас закладаються зуби мудрості в неправильному положенні, вони або горизонтально, або під нахилом ростуть. Буває таке, що їх навіть взагалі немає в ротовій порожнині. Але досить часто зубці в неправильному положенні, що заважає ортодонту повноцінну розрівняти ряд, і їх в 90% відсотків видаляють. Якщо ми маємо дуже велику скученість зубів, нам не вистачає місця. Якщо людина не хоче їх видаляти, буде негарний нахил, неправильний нахил, в ортодонтії це називається протрузія, що виглядає неестетично. Також це може призвести до пошкодження кореня сьомого зуба (сусіднього) при переміщенні таких сьомих зубів назад, наприклад, ми можемо просто пошкодити корінь сьомого зуба, тоді доведеться видаляти і восьмі і сьомі зуби. Звичайно, таке буває рідко в практиці, але не потрібно випробовувати долю. Якщо не видаляти зуби мудрості, вони ще призводять до рецидиву, вони можуть зсувати зуби і робити скученість. Навіть буває таке, що інколи, коли дітей лікують в 12 років, після ортодонтичного лікування я рекомендую видалити зуби мудрості, і якщо вони цього не зроблять, це призводить до рецидиву.

- Які є брекети та яка між ними різниця?

- Брекети бувають естетичні і неестетичні, є металеві, керамічні, сапфірові. Металеві поділяються на два типи — є лігатурні і самолігуючі. Естетичні брекети також поділяються на два типи — керамічні та сапфірові. Звичайно, найдешевші – це металеві брекети. Стосовно функціональності, звичайно краще, практичніше і дешевше ставити металеві брекети. Кераміка та сапфіри також працюють гарно, але вони, по-перше, — дорогі, а, по-друге, — вони можуть ламатися, тріскатися, і це все збільшує вартість лікування. Також при металевих брекетах йде швидше переміщення зубів, бо брекети і дуга металеві, це призводить до швидкого переміщення зубів. Якщо ми беремо керамічні чи сапфірові брекети, там ми маємо неметалевий паз, і це все уповільнює переміщення зуба. Рекомендую ставити металеві брекети.

- Хто обирає, які брекети ставити: пацієнт чи лікар ?

- Зазвичай обирає лікар. Тому що інколи бувають такі випадки, коли вилікуватися за допомогою естетичних брекетів, керамічних чи сапфірових, складно, наприклад при ретенції ікла. Ми маємо більше робити акцент не на естетиці, а на функціональності брекетів.

- Що потрібно робити після того, як поставив брекети? Чи потрібна постійна консультація, спеціальний догляд?

- Після того, як лікар ставить брекети, наступає період самого лікування. Загальний термін лікування 2-2,5 роки, це середній термін, інколи буває швидше або довше, все залежить від багатьох факторів: від віку, структури кістки, регулярності візитів до ортодонта. Наступає період корекції. Корекція у нас відбувається кожний місяць, пацієнт приходить, і ми активуємо саму брекет-систему, міняємо різні елементи, приклеюємо брекети, міняємо лігатури, різні пружинки. Тобто приводимо в дію брекет-систему, яка взагалі не працює, якщо її просто поставили, обов’язково потрібно ходити на корекцію, і так протягом двох років в середньому. Після чого настає період ретенції, ми знімаємо брекет-систему, ставимо ретейнер з внутрішньої сторони щелепи для того, щоб зуби були в тому положенні, в якому завершили лікування. Призначаємо нічні капи для утримання результату. Період ретенції є також дуже важливим, бо якщо його не дотримуватись, це може призвести до рецидиву.

Чи можуть брекети нашкодити, чи є протипокази та що радить лікар-ортодонт, дивіться далі у відео:


Каріна Цимбалюк, журналістка сайту Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: брекети брекет зуби ортодонт стоматолог стоматологія  
Матеріали по темі